El ridícul es repeteix

Com a Roma la temporada passada, el Barça es deixa remuntar tres gols d’avantatge i queda fora de la final de la Champions

Dos gols d’Origi i dos més de Wijnaldum deixen sense resposta l’equip d’Ernesto Valverde i la desfeta podria tenir conseqüències per a tothom

Semblava impossible, però va tornar a passar. El Barça va protagonitzar ahir a Anfield un dels ridículs més grans de la història de la Champions. Estaven avisats del que havia passat a Roma la temporada passada en els quarts de final, però els blaugrana van tornar a fer una actuació tan lamentable com la d’aquell dia, deixant-se remuntar tres gols d’avantatge i quedant fora d’una final de la Champions que acaronaven des de la setmana passada. Sembla mentida, però els d’Ernesto Valverde van trobar a faltar a Anfield el gol que va fallar Dembélé al Camp Nou en l’última acció del partit. Cap equip havia remuntat un 3-0 en les semifinals de la Champions des que la copa d’Europa és Champions. El Liverpool ho va aconseguir fent-li quatre gols al Barça sense dues de les seves grans estrelles, Salah i Firmino. Ho van fer els de Jürgen Klopp passant per sobre del Barça com una autèntica piconadora, anant al límit en totes les accions, jugant al dos-cents per cent contra un equip que també ho va fer en el partit d’anada, però que ahir va desconnectar en moltes fases del partit. En els primers minuts i en tota la segona part, amb actuacions deficients d’uns quants dels seus jugadors. Jordi Alba va perdre pilotes incomprensibles en els dos primers gols dels anglesos; Busquets, massa lent, va veure com el superaven tots els migcampistes del Liverpool en la majoria d’accions; Coutinho no va existir mentre va ser al camp, demostrant que el Barça li ve gran i que aquest estiu s’ha de fer una reflexió sobre la seva continuïtat. Són tres noms propis, en negatiu, de la majúscula patacada blaugrana a Anfield, on tampoc van aparèixer en la segona part els davanters, superats clarament pels centrals locals i per un Fabinho que va córrer per cinc i va imposar la seva llei i un Henderson omnipresent. Els noms propis són uns quants, però el que va passar en el quart gol del Liverpool retrata tot l’equip, esperant sense tensió que el Liverpool llancés un córner que van executar ràpid els de Klopp. Quan els blaugrana van reaccionar, la pilota ja era dins de la porteria de Ter Stegen i el Barça, fora de la final del Wanda Metropolitano.

L’actuació blaugrana, en general, va ser imperdonable des del primer minut. Sabia tothom que els jugadors del Liverpool sortirien com llops des del xiulet inicial, buscant un gol ràpid que els deixés entrar en l’eliminatòria. Només calia veure l’ambient que s’havia viscut durant tot el dia a la ciutat, amb moltíssims seguidors locals pels carrers amb la samarreta del seu equip creient en la remuntada. L’ambient es va traslladar des de primera hora de la tarda a les rodalies d’Anfield i en els minuts previs a l’inici del partit a les graderies. Des de la sacada inicial, els de Klopp es van llançar a mossegar els blaugrana, mirant d’aprofitar la seva banda esquerra. Per allà queia Mané, l’home més perillós del Liverool en absència de Firmino i Salah. Buscaven l’esquena de Sergi Roberto de manera constant i per allà va arribar la primera jugada de perill dels locals, que va tenir continuïtat amb el gol d’Origi. Com a Roma la temporada passada, el Barça va encaixar un gol en el minut set. Al Barça li costava sortir, però el gol anglès va arribar després d’una errada de Jordi Alba en el refús que va aprofitar Henderson per entrar a l’àrea i rematar. Ter Stegen va poder aturar, però la pilota va caure a peus d’Origi, que no va perdonar.

El gol va convertir el partit en allò que no volien els jugadors del Barça. En un primer moment les seves cares eren de por, per passar després a acceptar un intercanvi de cops, com en la primera part del Camp Nou. De l’intercanvi, podrien haver sortir beneficiats els de Valverde, que van tenir fins a tres bones oportunitats per marcar jugant al contraatac. Messi va rematar dues vegades, una fora i una altra ben aturada per Alisson, que també va aturar un xut de Coutinho. La resposta del Liverpool va ser un xut des de lluny de Robertson que Ter Stegen va desviar.

No havia aprofitat el Barça les seves oportunitats i sabia que li tocaria patir de valent en la segona part, on els de Valverde es van enfonsar a la mateixa velocitat que el Titanic, vaixell construït casualment a Liverpool. Suárez, insultat pel que va ser el seu públic durant tot el partit, va tenir també una bona oportunitat per marcar, però continua sense cridar gol a Europa lluny del Camp Nou des del setembre del 2015. El gol el va impedir Alisson, porter que el curs passat ja li havia remuntat tres gols al Barça amb la Roma. Des d’aquell moment, va arribar el tsunami del Liverpool. Una altra pèrdua d’Alba va acabar amb gol de Wijnaldum, que havia sortit pel lesionat Robertson. Un minut després, el mateix Wijnaldum empatava l’eliminatòria, de cap, arribant des de darrere i superant tots els migcampistes blaugrana.

Ningú va ser capaç de reaccionar. Els dos gols de l’holandès van deixar pas a una petita treva, però només era una treva. Origi va fer el quart en una acció imperdonable de tot el Barça a la sortida d’un córner. I ja no hi va haver més. Es va jugar poc i els blaugrana no van ser capaços de crear perill, ni amb l’entrada al camp d’Arthur i Malcom. Un nou ridícul es va consumar en la Champions que caldrà veure si té conseqüències en la plantilla o a la banqueta. Perquè el que va passar a Roma va fer molt mal. Repetir allò pot provocar una crisi en un club que ja no es conforma amb la lliga.