Barça

300 milions sota la lupa

Després de dues temporades al Barça, ni Coutinho ni Dembélé han justificat encara l’alta inversió que es va fer per ells i el seu futur continua del tot obert, en espera d’ofertes

Al brasiler, xiulat diverses vegades al Camp Nou, se l’acusa de falta de caràcter. El francès, minvat per les lesions, ha pecat de mals hàbits

Coutinho i Dembélé. Dembélé i Coutinho. Dos noms lligats a una motxilla de 300 milions d’euros. Massa quilos a l’esquena. El Barça va pagar 105 milions fixos i 40 en variables per Ousmane fa dos anys i 120 milions fixos i 40 més en variables per Philippe fa un any i mig. Negoci rodó per a l’economia del Dortmund i del Liverpool, però segurament no tant per al Barça en l’aspecte esportiu ni en l’econòmic. Dues temporades després, els dos futbolistes més cars de la història del club no han donat el rèdit esperat i tots dos estan en la llista de transferibles. Difícilment el Barça podrà recuperar la inversió feta en el seu dia, però si arriba una oferta amb cara i ulls serà estudiada amb deteniment. És així.

Certament, Coutinho i Dembélé han tingut pics de forma i de bon joc interessants, però en cap cas a l’altura del preu pagat per l’un i l’altre. Han estat més aviat actuacions puntuals. Ni rastre de regularitat en cap dels dos. Un tanca els ulls i veu Dembélé marcant aquell golàs contra el Tottenham en la fase de grups de la Champions, el mes de desembre passat. El Dembélé més vertical i desenfrenat. Imparable en velocitat i en el canvi de ritme. O aquell obús directe a l’escaire contra el Chelsea en la Champions de l’any passat, assistit per Messi en una altra contra de manual. Un tanca els ulls i veu aquell xut enverinat de Coutinho en la golejada contra el Manchester United. Una rosca made in Coutinho imparable per a De Gea. Talent pur. O, tot i la derrota per 5-4, un recorda encara el seu hat-trick contra el Llevant al Ciutat de València la temporada passada. Però amb els ulls oberts la realitat ha estat una altra. Cap dels dos ha estat garantia de constància.

De cristall

El cas de Dembélé és el cas d’un futbolista turmentat per les lesions. Amb el Dortmund va estar només 10 dies de baixa per unes molèsties al pubis durant la seva etapa a la Bundesliga. Al Barça, en canvi, ha encadenat lesions i més lesions. Cinc d’elles musculars. El calvari del francès va començar a Getafe en el seu primer any, el 16 de setembre del 2017. Trencament al tendó del bíceps femoral esquerre i tres mesos i mig de baixa. Va ser operat pel doctor Sakari Ovara a Hèlsinki. Aquella va ser la primera lesió de moltes. El gener del 2018, contra la Real, va tenir un trencament fibril·lar al semitendinós de la cuixa esquerra i aquest mes de març es va fer una elongació al bíceps femoral, de nou a la cuixa esquerra, contra el Rayo. Pocs dies més tard, contra el Lió, va recaure en la lesió. I el drama final va arribar el 4 de maig a Balaídos. No havien transcorregut ni dos minuts de partit i de nou va notar una punxada a la cuixa dreta. Ho endevinen? Sí. Enèsima lesió al bíceps femoral. Adeu a la Champions i adeu a la final de copa. A la llista cal afegir-hi també dos esquinços de turmell. Un el maig del 2018 en l’últim partit de lliga contra la Real i un altre el 20 de gener d’aquest any. Més temps a la infermeria que damunt la gespa.

Moltes lesions, mals hàbits alimentaris i gestió equivocada del descans i les hores de son, i retards també en els entrenaments que fins i tot van merèixer les crítiques i el toc d’atenció públics de propis companys de vestidor. Aquesta ha estat la cara B de Dembélé en aquests dos anys al Barça. Els números són els que són. Aquest any ha superat els 12 gols que va marcar fa quatre temporades amb el Rennes. Cert. N’ha fet 14 en el global de totes les competicions. Però l’any passat en va marcar només 4. Amb el Dortmund va superar el 3.300 minuts en una temporada sumant totes les competicions (2.040 minuts a la Bundesliga). Però amb el Barça, en l’any que ha jugat més, ha quedat molt lluny (2.504 minuts en total; 1.670 en la lliga).

Assenyalat pel públic

Els números de Coutinho també són discrets per un home valorat en 160 milions d’euros. Al Camp Nou ni rastre dels 13 gols que va marcar amb el Liverpool només a la Premier la temporada 2016/17. Aquesta temporada n’ha marcat un menys i sumant totes les competicions. A la lliga ha marcat aquest any 5 gols. No en feia tan pocs des de la temporada 2014/15. De fet, són els mateixos que va marcar a la lliga durant el mig any que va jugar a l’Espanyol el curs 2011/12, quan encara no havia esclatat veritablement com a futbolista després del seu pas per Anfield. Valverde hi ha posat confiança i l’ha fet participar en 54 partits oficials aquest curs. Però aquesta segona temporada de Coutinho ha estat pitjor que la del seu primer mig any d’adaptació al club pel que fa a sensacions. Crida l’atenció que només hagi completat els noranta minuts en vuit partits de lliga. El curs 2014/15, en l’any que va participar amb els reds a la Premier, va completar els noranta minuts en canvi en vint-i-dos partits.

A diferència de Dembélé, el brasiler no ha tingut problemes de lesions. El seu problema segurament ha estat de caràcter. Se li ha retret des de la premsa falta de lideratge. També des de la grada. Quan Messi va estar lesionat al braç, va ser Luis Suárez qui es va posar tot l’equip a l’esquena. El divorci amb l’afició ha estat evident en més d’un partit. La xiulada rebuda el dia del Getafe, després de l’eliminació contra el Liverpool, va ser sagnant. No ha estat l’única. El seu gest contra la grada tapant-se les orelles el dia del seu golàs contra el United va fer més gran una ferida que ara mateix sembla difícil de cicatritzar.

El dilema en tots dos casos està servit: vendre per sota del preu que es va pagar en el seu dia i recuperar almenys part de la inversió o concedir una nova oportunitat confiant en una tercera temporada millor?

CONSTÀNCIA ZERO

Han mostrat talent puntual, però no s’han acostat a les prestacions de Neymar al Barça

MERCAT

Conserven bon cartell i en el cas de Coutinho la copa Amèrica el pot revalorar

CASTIGAT

7
lesions
ha tingut Dembélé des que va aterrar al Camp Nou, cinc d’elles de tipus muscular.

POC GOL

5
gols
de Coutinho a la lliga 2018/19. Els mateixos que amb l’Espanyol el 2012, en només mig any.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)