Barça

Reportatge

Fundació Barça

El Barça, contra el ‘bullying’

Un programa pilot de la Fundació Barça redueix del 35% el nombre de víctimes d’assetjament escolar

Més del 58% dels nanos que formen part d’equips de futbol formatiu a Catalunya han viscut situacions de bullying i més d’un 9% n’han estat víctimes. Ho corrobora un estudi de la Fundació Barça en col·laboració amb el grup GISEAFE de l’INEFC, en el qual hi han participat 1.972 jugadors i jugadores de 25 clubs catalans en les categories benjamí, aleví i infantil. Un segon estudi fet en col·laboració amb el Grup de Recerca en Cognició i Llenguatge de la Universitat de Girona, recull que un de cada quatre alumnes de primària manifesta haver estat víctima d’assetjament i que un 51,7% de l’alumnat afirma haver observat alguna situació d’aquest tipus. Una de cada tres víctimes no demana ajuda. Les dades no enganyen. El bullying és una xacra social molt present. S’alimenta i creix en la invisibilitat. Difícil encara de detectar avui en dia en molts casos. Però hi és.

Des de la Fundació Barça fa temps que es treballa en diverses línies d’actuació per lluitar contra el bullying i mitigar-ne el nombre de casos, amb formacions continuades i específiques tan a tècnics com als propis nens. Feina de conscienciació i seguiment dins la Masia i a totes les Barça Academy que el club té arreu del món. També a les escoles, amb un programa de prevenció del bullying escolar que la Fundació ha desenvolupat amb l’investigador de la Universitat de Còrdova, Juan Calmaestra, juntament amb l’equip de recerca LAECOVI. La nova metodologia de la Fundació Barça ha aconseguit reduir el nombre de víctimes en un 35,8 % a les escoles on s’ha portat a terme el programa pilot que durant més de dos anys s’ha validat a 26 escoles de primària de Catalunya i en la qual han participat més de 5.000 nens i nenes. Una altra de les dades destacades és la reducció del nombre d’agressors en un 24,3%, així com el de cibervíctimes en més d’un 60%. Són dades que es van donar a conèixer ahir en el II Simposi contra el Bullying, a l’Auditori 1899. La metodologia de treball aplicada al llarg d’aquests dos últims anys es basa en l’esport com a vehicle per expressar i canalitzar emocions, afavorir l’empatia i promoure les relacions entre els alumnes. I el Barça la posarà al servei de qualsevol escola de primària que la demani, de forma gratuïta, com explicava ahir el vicepresident Jordi Cardoner.

“Visibilitzar el problema és fonamental. La marca Barça és un altaveu molt important i usar-la per una causa tan noble com aquesta és molt lloable. Des de la Fundació s’està fent un treball enorme per mirar de pal·liar tot el tema del bullying i és per coses com aquestes que es diu que el Barça és més que un club”, admet Sofia del Prado, una de les ponents en la jornada d’ahir al Camp Nou, exjugadora i ambaixadora del bàsquet femení espanyol i Miss univers 2017. Sap de què parla. Ella va ser víctima d’assetjament escolar en la seva infància. En el seu cas el bàsquet va servir de vàlvula d’escapament. “L’esport ofereix valors com la humilitat, l’esforç, la companyonia, la superació, l’empatia... són valors tots ells importants per combatre el bullying”, confessa.

Les xifres
35,8%
de víctimes
ha aconseguit reduir la nova metodologia de la Fundació Barça per a la prevenció del ‘bullying’ en les escoles on s’ha implantat el programa.
24,3%
d’agressors menys
gràcies a aquesta metodologia.
5.000
nens
de 26 escoles de Catalunya han participat en aquest estudi de la fundació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)