Barça

FRENKIE DE JONG

MIGCAMPISTA DEL FC BARCELONA

“En el futbol sempre has de ser valent, no jugar amb por”

“L’Ajax m’ha ajudat moltíssim en la meva carrera. És un club increïble, una mica similar al Barça gràcies a Cruyff. L’estimo, i també la seva filosofia”

“Per a mi no és un risc tenir la pilota. M’agrada jugar així al camp i penso que és el millor camí per jugar a futbol”

Penso que el Barça juga molt bé, manté el joc de posició, hi ha grans jugadors i el futbol que fa és bonic
Busquets és el millor mig centre del món. Se sap col·locar, sap quan canviar el joc, recupera. Fa una feina molt valuosa
Valverde és un bon entrenador, molt fort tàcticament. Explica les coses i no ho fa cridant. Això a mi m’agrada
Madrid i Atlético? M’agrada que sigui més emocionant, si guanyem la lliga la satisfacció serà més gran

El fitxatge de Frenkie de Jong va ser considerat estratègic pel FC Barcelona. La majoria de grans clubs d’Europa el pretenien i en alguns moments ell va semblar que dubtava de venir a un Barça farcit d’estrelles i on tindrà molta competència. Finalment, però, el van aconseguir convèncer perquè el club vol que aquest jove holandès, que té ADN blaugrana, sigui un dels líders de l’equip en el present i també en el futur. En aquesta entrevista, De Jong parla del seu passat a l’Ajax, de futbol, del Barça i, naturalment, també d’Holanda.

Com van aquests primers dies per Barcelona?
La veritat és que molt bé. Disfrutant dels entrenaments i de començar a conèixer els companys aquí, a la ciutat esportiva.
Alguna sorpresa?
No, no, cap sorpresa. Ja sabia que venia a un lloc on estaria envoltat de grans jugadors.
I l’ambient?
Molt bo. Encara no parlo del tot bé el castellà, l’entenc una mica però l’estic aprenent. De moment, estic centrat a disfrutar especialment de la feina en els entrenaments.
Diuen que no li fa por assumir riscos quan té la pilota. És cert?
[Riu] No t’ho sabria dir. He jugat així tota la meva vida i per a mi no és un risc, no em fa por fer-ho. M’agrada jugar així al camp i penso que, per a mi, és el millor camí per jugar a futbol.
Quan va adquirir aquesta personalitat sobre la gespa?
Quan era molt i molt petit necessitava pensar més ràpid que els altres i això va ser bo per a mi. Els altres eren més forts que jo i em volien prendre la pilota. A partir dels setze anys, però, ja vaig començar a créixer i tot va ser més normal.
Ve d’una família de la província d’Holanda Meridional, on hi ha una influència del Feyenoord, i per contra s’ha convertit en el jugador perfecte per a l’Ajax?
La influència potser no és tan gran, una mica sí. L’Ajax m’ha ajudat moltíssim en la meva carrera. És un club increïble, una mica similar al Barça gràcies a Cruyff. Estimo l’Ajax, la seva filosofia, com juga, estic encantat d’haver jugat allà.
Si hagués de descriure el futbol per a algú que no sap què és, diria que el futbol és com va jugar l’Ajax la temporada passada?
No, no. Hi ha moltes opinions sobre què és el futbol i diferents maneres de jugar-hi. Però a mi m’agrada el futbol que vam fer amb l’Ajax la temporada passada, per descomptat.
Va sentir la responsabilitat de fer història en aquest club?
No és una responsabilitat només meva. L’Ajax sempre ha jugat de la mateixa manera, sempre ha fet un futbol que agrada a la gent, que la fa feliç. La gent que va al camp de l’Ajax vol veure bon futbol, amb bones accions, combinacions. Crec que això és part de la història de l’Ajax.
Que l’Ajax i el Barça comparteixin aquesta filosofia és un dels motius pels quals va escollir el Barça?
Sí, per descomptat, aquesta va ser una de les raons. Penso que la filosofia és similar a la de l’Ajax. M’encantava veure els partits del Barça i per a mi era un somni poder jugar algun dia aquí, i per això quan va sorgir la possibilitat el més normal era escollir el Barcelona.
Aquí, a Barcelona, hi ha gent que pensa que el Barça s’ha anat allunyant una mica d’aquesta filosofia i que ja no juga igual com solia fer. Des de fora, com ho veu?
No ho sé, certament. Jo continuo pensant que el Barça juga molt bé, sempre m’encanta veure els partits. Manté el joc de posició, hi ha grans jugadors a l’equip i penso que el futbol que fa és bonic i espero poder ajudar a continuar-lo fent.
M’imagino que en els entrenaments de l’Ajax la pilota anava molt ràpid. Aquí és similar o encara va més ràpid?
[Riu] Aquí hi ha molt bons jugadors i també a l’Ajax. La manera d’entrenar allà i aquí és similar. De fet, alguns exercicis que fem són els mateixos. El nivell dels entrenaments és igual de bo.
Suposo que Sergio Busquets és un jugador en el qual es fixa molt.
Sí. El miro molt. El vaig veure durant molts partits la temporada passada amb el Barça. Per mi és el millor mig centre del món, és increïble. Sap estar sempre ben col·locat, quan ha de canviar el joc de direcció. Recupera moltes pilotes i fa una feina molt valuosa que potser no es veu tant quan no té la pilota. És un migcampista molt complet.
Vostè també és molt bo jugant sense pilota, però no se li reconeix tant.
Això ho deixo per a la gent! Penso que és necessari també saber jugar sense pilota per a l’equip, especialment per la posició que ocupo.
S’imagina un mig del camp amb vostè, Busquets i Arthur?
M’imagino jugant amb qualsevol dels migcampistes que hi ha a la plantilla. No puc dir-te amb qui jugaré, si aquell, aquell altre... No és una decisió que em correspongui a mi, és dels tècnics. I aquí hi ha grans jugadors. Som tots aquí per ajudar l’equip.
Encara no s’ha pogut entrenar i veure Messi. En té ganes?
Moltes, naturalment! És un plaer per a mi poder jugar amb ell. Em sento molt feliç de poder jugar-hi.
Ja ha jugat al Bernabéu i hi va guanyar amb l’Ajax. Creu que en escenaris com aquest s’ha de sortir a jugar sense por?
Crec que s’ha de jugar com sempre ho fas. No pots sortir a jugar amb por. En el futbol has de ser valent. És pitjor canviar la manera de jugar. En tots els partits s’ha de sortir a jugar amb confiança i fer-ho com sempre.
La temporada passada, amb l’Ajax, van estar molt a prop d’arribar a la final de la Champions. Guanyar-la amb el Barça és un dels grans objectius per a la temporada que ve?
Naturalment que sí. Tothom la vol al Barça. Va ser una llàstima el que els va passar a l’Ajax i al Barça la temporada passada en aquesta competició, van estar-hi molt a prop. És normal voler guanyar la Champions.
La temporada passada jugava amb amics. Se li farà més difícil disfrutar del joc de la mateixa manera?
No, no ho crec. Sí que semblava que juguéssim com amb els amics a l’escola i que la gent estava contenta de veure’ns. Però també penso que podem jugar igual amb el Barça, amb aquests grans jugadors, jugant a l’atac.
Ha parlat amb De Ligt aquests dies? És una llàstima que no hagi pogut venir també al Barça.
Hi he parlat, sí. Som amics, però aquesta era una decisió que havien de prendre ell i la seva família. Però penso que anar a la Juventus també és una bona decisió. A veure si els dos equips podem arribar a la final de la Champions i que ell la perdi!
Messi, Griezmann, Luis Suárez, Dembélé... És possible que puguin jugar tots junts?
Penso que els grans jugadors sempre poden jugar junts. Però no és una decisió meva! És cert que sí que tenim jugadors amb molt de talent, sobretot a la zona de l’atac, i que serà difícil per a l’entrenador escollir.
El Real Madrid i l’Atlético s’estan reforçant molt bé. La competició serà més emocionant, més difícil?
Guanyar la lliga sempre és difícil. M’agrada que la competició sigui millor. Serà més emocionant de veure per a tothom i si podem guanyar la satisfacció serà més gran.
Suposo que aquests dies ja ha parlat amb Valverde. Ja sé que no em dirà què han dit però el discurs és similar al de Ten Hag o Peter Bosz?
Penso que Valverde és un bon entrenador, molt fort tàcticament i t’explica les coses constantment i no ho fa cridant, i això m’agrada. La meva primera impressió és bona. Però el més important és que jo l’impressioni a ell!
Dèiem abans que no sol notar la pressió, però el primer cop que jugui al Camp Nou què espera sentir?
Durant la meva presentació ja va ser increïble. Tota aquella gent corejant el teu nom. Jugar davant de tanta gent ha de ser espectacular, molt emocionant. Espero poder fer-ho bé el dia del debut i que la gent que vingui estigui molt satisfeta.
Parlem una mica d’Holanda. Es deia que feia molts anys que la selecció no treia bons jugadors, però ara ha aparegut una gran generació. Poden iniciar una nova era triomfal en el futbol holandès?
Això espero. Tenim jugadors amb molt de talent i un gran entrenador. Esperem classificar-nos per a la pròxima Eurocopa i després ja veurem què passa.
Quan va parlar amb Koeman, què li va dir sobre el Barça?
Vaig parlar amb ell quan havia de decidir quin club escollia. Quan li vaig dir que al Barça es va posar molt content. Estava entusiasmat. Em va explicar que era una gran elecció per a mi, que la ciutat i el club eren increïbles. Ell estima Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)