Barça

La gran decepció

Coutinho, el fitxatge més car de la història del Barça, marxa cedit al Bayern amb l’objectiu de tornar a disfrutar del futbol

Va estar bé en el seu primer mig any però va anar a menys

La majoria de fitxatges acostumen a ser melons per obrir. N’hi ha d’altres, però, que, a priori, no presenten el més mínim dubte. Són aquells que tenen la unanimitat de gairebé tothom, futbolistes especials pels quals val la pena jugar-se els diners. I Phillipe Coutinho era un d’aquests jugadors. Ningú, o pràcticament ningú, va dubtar que la seva arribada al Barcelona la nit de Reis del 2018 era una magnífica notícia per a l’equip i per al club. Va arribar en el mercat d’hivern perquè el Liverpool, el seu anterior equip, s’havia negat a traspassar-lo a l’estiu malgrat el gran interès del Barça, que el volia a ell i a Dembélé per substituir el fugitiu Neymar. El club blaugrana va pagar 120 milions d’euros més 40 en variables –se n’han pagat 15 ja– pel seu fitxatge, convertint-lo en el més car de la història.

Va arribar a mitja temporada, sacrificant-se amb no jugar la Champions perquè ja ho havia fet amb el conjunt anglès però convençut que venint a Barcelona, el seu “somni” , tindria l’oportunitat de disputar moltes edicions de la màxima competició continental i, qui sap, si aixecar més d’una orelluda. El seu primer any en el Barça no va estar gens malament i el va coronar amb una gran actuació en la final de la copa del Rei contra el Sevilla al Wanda Metropolitano. En la lliga va participar en 18 partits i va fer 8 gols –Girona, Màlaga, Vila-real, Deportivo, Llevant (3) i Real Sociedad–. En la copa del Rei va participar en 4 partits i va fer dos gols, un d’ells en l’esmentada final. Aquell dia va ser el comiat d’Andrés Iniesta, que en el seu últim partit firmaria una actuació magnífica.

Precisament, el FC Barcelona va lluitar tant pel fitxatge de Coutinho perquè el veia com el relleu ideal del migcampista manxec. Capacitat de desequilibri, bona tècnica, fins i tot més gol, i joventut. Però no van tenir en compte que el brasiler ni és tan sacrificat a l’hora de defensar o pressionar o que és molt més vertical i no domina el joc de posició ni d’associació com Iniesta, que el sublima. En el seu segon any, Ernesto Valverde el va situar primer com a interior, deixant la banda atacant per a Dembélé. L’experiment no va funcionar perquè l’equip no tenia l’equilibri necessari, sobretot perquè el brasiler no s’acabava d’adaptar a la posició. La lesió del francès el va tornar a la davantera, però el seu joc no va millorar. Començaria llavors el rum-rum del públic del Camp Nou, que desaprovava el seu joc però també la seva desídia i actitud sobre la gespa. El seu millor moment en aquesta temporada podríem dir que va ser quan va marcar en el clàssic contra el Real Madrid a casa. Amb Dembélé recuperat, aquest va guanyar la partida a Coutinho, a qui “li ha passat per sobre”, en paraules d’Aspiazu, el segon de Valverde, i Coutinho encara es va enfonsar més. Valverde sempre el va defensar en públic i va seguir fent-li confiança donant-li minuts, també quan Dembélé es va tornar a lesionar en el tram decisiu de la temporada. Però la reacció de Coutinho seguia sense arribar. Se’l veia que no disfrutava sobre la gespa. A més a més, es va mostrar desafiant amb l’afició en la celebració del gol que va marcar contra el Manchester United i això encara va fer que la seva relació amb la grada fos més complexa. Inoperant en les semifinals contra el seu exequip i en la final de la copa del Rei, el seu destí va quedar sentenciat.

En la seva segona temporada, la primera completa, va acabar participant en 34 partits de lliga en els quals va fer 5 gols, en 7 partits de la copa del Rei, fent un total de 3 gols, i en 12 de la Champions marcant també 3 gols. En total, ha disputat 75 partits, ha marcat 21 gols i donat 11 assistències. Ha guanyat dues lligues, una copa del Rei i una Supercopa d’Espanya. No són xifres dolentes del tot però tampoc les que esperava el Barça. El pitjor de tot plegat, però, és que mai es va convertir en referent ni feia la sensació que podria arribar a ser-ho.

21

gols

ha fet en el Barça

ALGUNES XIFRES

Coutinho tenia al cap sortir des de finals de la temporada passada. Esperem que li vagi bé
Ernesto Valverde
8
gols
va fer en el seu primer mig any en el Barça en la lliga.
75
partits
ha jugat Coutinho amb el Barça en una temporada i mitja. Ha guanyat dues lligues, una copa del Rei i una Supercopa.
11
assistències de gol
ha fet el brasiler en el Barça.

Satisfacció en el Bayern de Munic per l’operació

Ningú plorarà l’adeu de Coutinho del FC Barcelona. Al Bayern de Munic, el seu nou destí, també hi ha satisfacció amb l’operació, que pràcticament va quedar tancada dimecres passat amb la visita a Barcelona de Karl-Heinz Rummenigge, el president executiu del Bayern, i Hasan Salihamidzi, el responsable esportiu, per arribar a un acord amb el club blaugrana i el jugador. “Estem molt contents de portar aquest jugador al Bayern”, ha dit el director esportiu. Nico Kovac, l’entrenador del conjunt bavarès, també es va mostrar molt satisfet. “Soc de l’opinió que no només el Bayern, sinó tota la Bundesliga i també completament Alemanya poden esperar a donar la benvinguda a un jugador tan important aquí en aquesta lliga”, va manifestar. El Bayern de Munic pagarà al Barça una xifra propera als 15 o 20 milions d’euros per la cessió de Coutinho i es farà càrrec de la seva fitxa al complet. També es reserva una opció de compra no obligatòria que serà de 120 milions d’euros aproximadament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)