Barça

El privilegi de somiar despert

La brutal irrupció d’Ansu Fati l’ha situat en el primer pla mediàtic en aquest inici de lliga discret del Barça. La seva presència ahir a la grada de l’estadi Johan Cruyff va generar gran expectació; ell simplement gaudeix del moment

“Fa 50 anys que miro futbol i mai havia vist ningú com ell. Té una personalitat enorme. Mira la vida sense por.” “Ansu és atreviment en estat pur, anarquia total en el seu joc. Talent. I al talent se li ha de donar la llibertat necessària per tal que pugui fluir.” Escoltar José Luis Pérez Mena, el primer entrenador que va tenir Ansu Fati a l’escola de futbol Peloteros de Herrera, o tota una institució com Víctor Valdés, ara entrenador del Juvenil A del Barça, és només una petita mostra de l’impacte que ha tingut la brutal irrupció d’Ansu Fati en el planeta futbol. Allau d’elogis en l’última setmana, ja sigui en premsa escrita, ràdio o televisió. Portades i minuts i més minuts en tertúlies. I en el cas concret d’aquestes dues veus, senzillament dos mestres rendits a l’evidència, dos formadors enamorats d’un nano que sembla que hagi estat tocat per una vareta màgica. Talent precoç.

Amb els cinc del dia del Betis i els dos últims marcats a El Sadar, el Barça és a només quatre gols de superar la barrera dels 6.100 en la lliga. El número 6.088 portarà per sempre la signatura d’Ansu Fati. Gol per a la història. Dissabte va tirar la porta a terra. El Barça no havia rematat ni una sola vegada entre els tres pals de la porteria defensada per Rubén i ell en va tenir prou amb sis minuts per enderrocar el mur de l’Osasuna. Entrada en joc en el minut 45 i gol en el 51. Ràpid. Com tot a la vida d’Ansu Fati.

Nascut a Guinea Bissau el 31 d’octubre del 2002, curiosament l’any del debut de Víctor Valdés amb el primer equip del Barça, Ansu Fati ha passat de ser un dels noms propis del planter a erigir-se en una alternativa real en atac per a Valverde. De la ciutat esportiva Joan Gamper al Camp Nou. De la divisió d’honor juvenil a la primera divisió. De la infantesa a la maduresa sense passar per l’adolescència. Eclosió desfermada. I tot, en set dies màgics. Fa una setmana, contra el Betis, Ansu Fati es convertia en el segon futbolista més jove de tota la història del Barça a debutar en partit oficial, amb 16 anys, 9 mesos i 25 dies, superat només per Vicenç Martínez Alama, que en la temporada 1941/42 es va estrenar amb només 16 anys, 9 mesos i 5 dies. El debut va agafar a contrapeu el seu progenitor. Bori Fati estava en un núvol. Després del partit, va arribar a dir que ja es podia morir. Era un pare feliç. El que ell no sabia era el que li reservava el destí només una jornada després. L’estrena contra el Betis va ser un simple aperitiu. El plat fort arribaria a Pamplona. Gol històric als seus 16 anys i 304 dies, el golejador més jove del club en la lliga de tota la història de l’entitat. Lluny queden ara aquell gol de Bojan Krkic de l’any 2007 contra el Vila-real, quan aleshores tenia només 17 anys i 53 dies, i aquell mític gol de Leo Messi contra l’Albacete, l’1 de maig del 2005, amb assistència de Ronaldinho, quan l’argentí tenia aleshores 17 anys i 331 dies. Ansu Fati els ha superat tots dos. El gol el situa com el tercer golejador més jove en el podi general, només superat per Fabrice Olinga (16 anys i 98 dies) i Iker Muniain (16 anys i 289 dies).

Ansu Fati està de moda. És tendència. La fotografia de l’abraçada amb Leo Messi d’ara fa una setmana, que el mateix argentí va publicar a Instagram després del Barça-Betis, ha superat els sis milions de “m’agrada”. L’efecte Ansu Fati es va poder veure també ahir a la tarda al nou estadi Johan Cruyff. L’endemà del seu gol a El Sadar, la jove perla del planter va assistir al partit entre el Barça B i el Nàstic (2-2). Era l’estrena del filial al nou recinte blaugrana, però bona part de les mirades van estar posades a la grada en un noi de només 16 anys. Ansu es va fer un tip de signar autògrafs i de fer-se fotografies. És l’home del moment. Sens dubte.

Als 8 anys va deixar la seva Guinea Bissau natal, als 10 anys va aterrar a la Masia per jugar a l’aleví A de Marc Serra i als 16 anys ja sap què és marcar amb el primer equip del Barça. Fa vertigen només d’escriure-ho. Ha cremat etapes de manera brutal des del 2012. I pel camí, molts entrebancs que ha hagut de superar. Ansu va ser un dels futbolistes afectats per la sanció de la FIFA. Va estar mesos apartat dels terrenys de joc i, quan es va reincorporar, una greu lesió el va tornar a deixar durant molts mesos un altre cop a l’ombra. Ansu té molt present en la memòria aquell 13 de desembre del 2015. Era un derbi contra l’Espanyol i una entrada lletja d’un rival el va deixar 10 mesos sense jugar. Fractura de tíbia i peroné. Cop duríssim. El suport del seu germà Brahima va ser important. El seu altre germà, Miguel, comparteix equip amb Thiago Messi.

La sanció de la FIFA, la greu lesió i el fet de jugar sempre amb rivals un o dos anys més grans que ell han enfortit la personalitat d’un jugador que als seus 16 anys té els peus ben posats a terra. I el cap a lloc. Bàsic per saber gestionar mentalment tot el que li ha vingut a sobre en els últims set dies. Ansu és present, ho ha demostrat, però sobretot és futur. Calma, molta calma.

L’HOME DE MODA

Als seus 16 anys, es va fer un tip de signar autògrafs i fer-se fotografies amb els aficionats

ENCERT

Satisfacció al club pel moviment fet al juliol, quan el va renovar fins al 2022

PRESENT A LA GRADA

Ansu no es va voler perdre ahir el debut del Barça B al nou estadi Johan Cruyff (2-2)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)