Barça

Per fer-s’ho mirar

El Barça de Valverde firma el pitjor començament de lliga fora de casa des de la 1994/95

Ha encaixat cinc gols i n’ha marcat dos. Ni defensa ni ataca bé

El Barça de Valverde no carbura lluny del Camp Nou. I la cosa ja comença a ser preocupant. Ho sustenten les estadístiques però sobretot les sensacions que transmet l’equip quan ha d’afrontar compromisos fora de casa. El problema s’arrossega des de la temporada passada, perquè per trobar l’últim triomf a domicili ens hem de remuntar al 23 d’abril passat, en el partit contra l’Alavés. Des d’aleshores, el Barça ha disputat vuit partits a fora, amb un balanç de quatre derrotes i quatre empats. I el més greu de tot plegat és que l’equip no sembla que hagi après dels errors de la temporada passada. No s’ha fet net.

La derrota d’Anfield va ser gravíssima perquè l’equip es va veure completament superat, i també en la final de la copa contra el València, però el que s’està veient aquesta temporada encara és pitjor. Els duels a Bilbao, Pamplona i Granada ens han ensenyat un equip sense ànima i amb molt pocs arguments. Fràgil en defensa i completament inoperant en atac. Un equip sense capacitat de reacció que ha firmat un dels pitjors inicis a domicili en la història del club. De fet, feia 25 anys que el Barça no guanyava en les seves tres primeres sortides. Va ser en la temporada 1994/1995, en què va perdre a Gijón contra l’Sporting (2-1), va empatar a 0 contra l’Espanyol en el derbi i va tornar a perdre contra el Saragossa (2-1). Aquesta temporada els números són encara més tristos. Derrota a San Mamés contra l’Athletic per 1 a 0, empat a 2 contra l’Osasuna a El Sadar i derrota per 2 a 0 contra el Granada.

Malgrat que Valverde va assegurar que desconeixia la dada, el Barça va marxar de Granada igualat amb el Betis com l’equip més golejat de la lliga, amb nou gols en contra. Cinc d’aquests els ha rebut en els partits de fora de casa. Els blaugrana, però, ni defensen ni ataquen bé. El problema, per tant, és global i afecta la part defensiva i l’ofensiva. I si falles a les dues àrees, la cosa ja és extremadament greu. Els de Valverde es van quedar sense marcar a Bilbao i també a Granada, i en la Champions també al camp del Borussia Dortmund. El que fa feredat, però, és l’estadística d’ocasions creades. En aquests primers partits fora de casa el Barça, un equip que sempre vol atacar i que al Camp Nou ha firmat dues golejades al Betis i al València, només ha estat capaç de rematar entre els tres pals vuit vegades. Això fa una mitjana de dues rematades entre els tres pals. Un bagatge pobríssim per a un equip que té jugadors com Griezmann, Luis Suárez o Messi, malgrat que aquest últim només ha pogut jugar un parell d’estones en la Champions i contra el Granada.

Les estadístiques són pèssimes i expliquen aquests 7 punts de 15 possibles. És urgent una reacció immediata.

2

xuts

de mitjana a fora

Valverde, incapaç de fer reaccionar l’equip

El Barça de Granada va ser un equip sense ànima, sense capacitat de reacció. Un equip que anava completament a la deriva. Situacions similars a les viscudes en temporades anteriors en partits fora de casa, i en especial a Europa, amb els partits de Roma i Liverpool com a màxims exponents. Aquesta temporada el tècnic no s’ha casat tant amb les vaques sagrades i està fent canvis en l’equip des de l’inici, però pel que sembla no sap tocar la tecla per dotar d’energia l’equip, que juga sense esma. Tàcticament l’equip tampoc sembla gaire ben treballat, perquè hi ha moltíssims dèficits a l’hora de defensar, a l’hora de pressionar i a l’hora d’atacar. En bona part l’actitud intervé perquè tot surti bé, però també ha d’existir un treball previ. I aquest sembla que no s’està fent bé.

Alguns directius ja tenien dubtes sobre si Valverde seria capaç de redreçar l’equip després de les dues ensopegades europees consecutives, però Josep Maria Bartomeu va decidir renovar-li la confiança gràcies a les dues lligues aconseguides i que el vestidor també està amb ell. Però les veus crítiques dins el club es faran cada cop més fortes si el grup no fa un cop de timó per redreçar la situació. El crèdit de Valverde no és etern.

Mala planificació i difícil encaix de Griezmann

La planificació esportiva d’aquesta temporada no ha estat de les millors, malgrat que Valverde està satisfet amb el fet de tenir una plantilla de 21 futbolistes. El grup està descompensat perquè hi ha moltíssims migcampistes i només dos centrals en els quals el tècnic sembla confiar, Piqué i Lenglet. Umtiti està repetint els problemes físics de cada temporada i a Todibo encara el veuen verd des del cos tècnic. El club volia De Ligt però aquest es va acabar escapant per anar a la Juventus de Torí i s’ha estat massa pendent de Neymar en les últimes setmanes del mercat. Això ha desmotivat alguns jugadors el nom dels quals va sonar per entrar en l’operació amb el PSG.

També és preocupant el rendiment del gran fitxatge d’aquest estiu, Antoine Griezmann. Tret del dia del Betis –dos gols– i contra el València, les seves actuacions han estat decebedores. Sense Messi i Luis Suárez, va actuar com a davanter de referència però ara ho farà, en principi, partint des de l’esquerra. En aquesta posició amb prou feines ha participat en el joc –42 intervencions a Granada, on no va xutar–. Quan va actuar per la dreta en el 4-2-3-1 va tenir una mica més de protagonisme però igualment del tot insuficient. Els companys no acaben de trobar-lo sobre la gespa malgrat que la seva actitud i dedicació en aquests primers partits és absoluta. A Bilbao només va rematar un cop i a Pamplona no ho va fer.

Baixes de jugadors de pes

Una de les causes que expliquen aquest mal inici de temporada també pot tenir a veure amb el fet que hi ha hagut baixes importants, en especial la de Leo Messi. El jugador argentí encara no ha pogut ser titular en cap partit aquesta temporada i només ha jugat un parell d’estonetes, al camp del Borussia Dortmund i a Granada. Messi és el jugador més decisiu i el joc de l’equip dels últims anys gira al seu voltant. Sense ell, el Barça ha perdut capacitat intimidatòria i també capacitat de desequilibri. Al mateix temps, però, també es va lesionar Luis Suárez, un altre futbolista de pes dins l’equip. L’uruguaià va reaparèixer amb dos gols contra el València al Camp Nou, però fora de casa el seu rendiment és molt fluix. A Granada només va intervenir en 22 ocasions en 90 minuts i només va xutar un cop entre els tres pals. I ara també s’ha lesionat Alba.

Per si això no fos prou, Dembélé també es va lesionar, encara que ja és a punt de tornar. La notícia més positiva d’aquestes absències és que els seus substituts, Ansu Fati i Carles Pérez, ho han fet bé i han demostrat que se’ls pot tenir en compte per si tornen a sorgir problemes. De fet, el rendiment d’Ansu, de 16 anys, ha meravellat tothom.

Mala pretemporada i jugadors en baixa forma

La pretemporada que ha fet el Barça aquest estiu li està passant factura en aquest inici de campionat. Dues gires, pel Japó i pels Estats Units, que han provocat que s’hagin fet pocs entrenaments i que alguns jugadors encara no hagin agafat un bon estat de forma en aquest punt del campionat. Es poden comptar amb els dits d’una mà els futbolistes que estan a un nivell òptim en aquests moments. El Barça té problemes als laterals perquè Semedo no està demostrant que se’l consideri intransferible; Jordi Alba, ara lesionat, tampoc havia començat excessivament bé, i Junior Firpo ha quedat assenyalat en el seu primer partit de titular. Piqué és un dièsel i necessita més temps per agafar el millor to físic, i Lenglet també. Al mig del camp, Rakitic amb prou feines ha jugat, i li pot haver pesat l’estiu que ha viscut, i Sergi Roberto està desconegut precisament en la posició en què li agrada jugar. Busquets, com Piqué, sempre necessita temps i estar acompanyat de bons escuders. Quan ha jugat amb De Jong i Arthur al costat és quan millor ha estat. El migcampista brasiler també ha necessitat temps.

Al davant, Griezmann no està del tot fi, però més que per estat de forma és per encaix dins l’equip, mentre que Messi, Luis Suárez i Dembélé necessitaran més temps per acabar d’agafar la forma després d’un estiu en què els dos primers han disputat la copa Amèrica i han tingut lesions musculars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)