Barça

El Barça millora des de la defensa

La fermesa defensiva ha estat clau en les cinc victòries consecutives que ha signat el Barça durant l’últim mes

L’equip de Valverde no ha encaixat cap gol en les tres darreres jornades de lliga

El bon funcionament defensiu és conseqüència d’una millor actitud col·lectiva

Queda clar que el Barça s’ha posat en marxa i que, després del descans que li ha suposat la darrera aturada pels partits de seleccions, presenta una imatge molt més ferma que durant el primer mes i mig de competició. L’equip d’Ernesto Valverde camina a velocitat de creuer, amb quasi tots els efectius disponibles i un pla de joc que, pel que es va veure a Ipurua, tothom interpreta des del més absolut convenciment. Messi cada dia es troba més a prop de ser Messi; De Jong és, definitivament, el motor de l’equip; Griezmann va trobant a poc a poc el seu lloc… Per damunt de tot, però, s’endevina un comportament col·lectiu determinant perquè la cosa rutlli. El Barça ja és competitiu. El Barça, a més de tenir solucions en atac, també sap defensar-se. El Barça és efectiu colpejant i tapant-se. Per això, des que va caure al Nuevo Los Cármenes, avui fa un mes, no ha fet més que guanyar. Cinc victòries, quatre en la lliga i una en la Champions, fonamentades en un alt rendiment defensiu.

Lluny queda l’estampa del primer mes de temporada. Sobretot lluny de l’estadi, l’equip mostrava les seves febleses en defensa i, per això, va rebre nou gols en les cinc primeres jornades de lliga: tres dels quals van suposar les derrotes a Bilbao (1-0) i Granada (2-0), i dos van impedir el triomf a Pamplona (2-2). A més, en el debut en la Champions League, a Dortmund, només la colossal actuació de Ter Stegen va evitar una merescuda derrota contra el Borussia. Valverde apostava per una línia de quatre amb Semedo, Piqué, Lenglet i Jordi Alba, quatre futbolistes de màxima garantia que serien titulars en qualsevol equip del món. Però no es tractava dels noms, era una qüestió d’actitud. N’és la prova més clara que en els tres últims partits de lliga, en què el Barça ha acabat amb la porteria a zero, ha jugat sempre una defensa de circumstàncies: a Getafe van sortir Semedo, Piqué, Lenglet i Junior Firpo, per la lesió de Jordi Alba; contra el Sevilla, al Camp Nou, van actuar Sergi Roberto, Todibo –substituït per Araujo–, Piqué i Semedo; finalment, dissabte, a Eibar, el quartet defensiu el van formar Sergi Roberto –per qui va entrar Semedo–, Umtiti –que jugava en el lloc del sancionat Piqué–, Lenglet i Jordi Alba.

En tot cas, els símptomes de millora són evidents en l’últim mes. A banda de les cinc victòries en cinc partits, hi ha dades per donar i per vendre que ho demostren. Ter Stegen, per exemple, no ha fet cap aturada de mèrit en els últims tres partits de lliga, per bé que contra el Sevilla va haver de neutralitzar quatre xuts i va veure com el pal jugava al seu favor en una ocasió. A Getafe, però, el porter alemany només va rebre dos xuts entre els tres pals i a Eibar… cap. El Barça rutlla i això té molt a veure amb la seva fermesa defensiva.

La millor versió d’Umtiti

El retorn de Jordi Alba, un cop superat el trencament al bíceps femoral de la cuixa esquerra que es va fer a mitjan setembre, i el de Samuel Umtiti, que a principis del mes passat es va lesionar amb la seva selecció, reforcen les possibilitats defensives de l’equip de Valverde. A Ipurua, a més, Umtiti va signar una actuació excel·lent, que convida a pensar que, per fi, es troba a prop de la seva millor versió. Per al francès, però, no serà gens fàcil prendre el lloc al seu compatriota Clément Lenglet, cada dia més madur, i cada cop més assentat a l’eix defensiu blaugrana al costat de Gerard Piqué. Quant a Alba, seu és el lateral esquerre mentre no es demostri el contrari i Junior Firpo no li ho contradigui. El dret és, en principi, per a Nelson Semedo, per bé que Sergi Roberto, que semblava destinat a jugar al mig del camp aquesta temporada, ja ha freqüentat aquesta posició més vegades de les que es podia esperar.

UMTITI

L’actuació que va fer a Eibar convida a pensar que es troba a prop de la seva millor versió

JORDI ALBA

L’amo del lateral esquerre va tornar dissabte, després de caure lesionat fa un mes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)