El costum de no parar

Amb Valverde a la banqueta, el Barça no ha perdut mai després d’una aturada per partits de seleccions: ha guanyat set partits i n’ha empatat tres

Aquest curs, però, l’equip blaugrana ha ofert la seva pitjor versió en els partits que ha jugat fora de casa: n’ha perdut tres, contra el Llevant, el Granada i l’Athletic

Després de la tercera aturada per partits de seleccions, el Barça reprendrà demà la competició a l’inhòspit estadi de Butarque, contra el Leganés, que és el cuer. L’últim precedent –el 2-1 de l’any passat–, l’escenari i el rival no ajuden a esperar un gran partit. I més encara tenint en compte que a la banqueta dels pepineros s’hi asseu Javier Aguirre, que acaba d’arribar amb la missió de ressuscitar un equip ensorrat en l’últim lloc de la classificació i que ben segur que no tindrà miraments a l’hora de plantejar un duel incòmode i travat. D’altra banda, l’estadística de l’equip blaugrana lluny del Camp Nou en els tres primers mesos de la temporada no és gens bona. Ha disputat vuit partits i només n’ha guanyat tres. Dels altres cinc, dos han acabat amb empat i tres amb derrota. L’equip d’Ernesto Valverde, a més, solament ha caigut en la lliga i contra rivals que no són precisament de primer nivell: l’Athletic Club, el Granada i el Llevant. Tot plegat obliga a anar amb peus de plom demà, a Leganés.

Hi ha, però, una dada que convida a l’optimisme. Una dada demolidora: el Barça de Valverde no ha perdut cap dels deu partits que ha jugat després d’una aturada per partits de seleccions. Set victòries, quatre per golejada, i tres empats, dos al Wanda Metropolitano i un al Sánchez Pizjuán, és l’impecable balanç de les últimes tres temporades, des de l’arribada del Txingurri a la banqueta. Demà toca tornar a la competició després de catorze dies de parèntesi i no valdrà cap altre resultat que no sigui la victòria. Per la situació en la lliga, amb el Real Madrid trepitjant-li els talons, i pel rival que hi haurà al davant. Convé, doncs, no perdre el costum de no aturar-se després d’una aturada de la competició.

Partit a partit

L’Espanyol va ser el primer rival del Barça d’Ernesto Valverde en una jornada després de partits de seleccions. Aquell derbi es va jugar al Camp Nou, el 9 de setembre del 2017, i va acabar amb una maneta al marcador (5-0), amb tres gols de Messi, un de Piqué i un altre de Luis Suárez. També han caigut per golejada, aquesta temporada, el València (5-2) i l’Eibar (0-3). Ansu Fati, inaugurant el marcador en el minut 2, i Suárez, amb dos gols en mitja hora, van ser els protagonistes del partit contra l’equip de Celades. A Ipurua, ho va ser el trident Griezmann, Messi i Suárez, que van signar els gols de la quarta victòria seguida en la lliga. I 0-3 va ser també el resultat posterior a l’aturada de novembre de fa un parell d’anys, precisament al mateix estadi on el Barça jugarà demà. Suárez, amb dues dianes, i Paulinho van segellar una victòria poc lluïda contra el Leganés, que situava l’equip blaugrana a deu punts del Real Madrid.

La temporada passada hi va haver tres triomfs importants quan va tocar reprendre la competició. Contra la Real Sociedad, a Anoeta (1-2): amb dos gols seguits, de Dembélé i Suárez, en dues accions seguides de córner i un Ter Stegen estel·lar. Al Camp Nou, contra el Sevilla (4-2): el dia que Messi, a més de marcar, es va lesionar al radi, i també van veure porta Rakitic, Coutinho i Suárez. I, finalment, en un altre derbi contra l’Espanyol (2-0) que Messi va desembussar amb un doblet en el tram final.

Pel que fa als empats, tots tres han estat èpics i en desplaçaments d’especial dificultat. Dos a casa de l’Atlético de Madrid, per idèntic resultat (1-1), i un a l’estadi del Sevilla (2-2). Al Wanda, l’octubre del 2017, Luis Suárez va rescatar un punt en el minut 82, i Dembélé va fer el mateix, en el 90, l’any següent. Al Pizjuán, el març del 2018, Messi i Suárez van ressuscitar el Barça en els minuts 88 i 89, per mantenir la imbatibilitat.

LUIS SUÁREZ

10
gols
ha marcat l’uruguaià en els deu partits que el Barça ha disputat després d’una aturada per dates FIFA les tres últimes temporades. Només s’ha quedat sense veure porta dues vegades.