Barça

ROBERTO LÓPEZ UFARTE

EXJUGADOR DE LA REAL SOCIEDAD

“Ansu Fati veu el futbol fàcil i això és el més difícil”

“Està jugant bé a futbol, li agrada la pilota i té davanters que treballen defensivament i saben ser profunds”

“Odegaard, per estil, aniria molt bé al Barça”

He estat de Maradona durant molt de temps, però el que fa Messi no ho fa ningú. Per mi com si li donen deu Pilotes d’Or

Pocs futbolistes amb el talent i el poder de desequilibri de Roberto López Ufarte (Fez, Marroc, 1958) han defensat la samarreta de la Real Sociedad. Hàbil i esmunyedís, amb l’enginy dels jugadors diferencials, Le Petit Diable, com el coneixien a San Sebastián, aprova avui el projecte que encapçala Immanol Alguacil al capdavant del club guipuscoà, amb un dels equips més greixats del campionat i acostumat a posar les coses difícils al Barça a Anoeta.

S’està divertint enguany?
Està jugant francament bé la Real. Hi ha una sèrie de fitxatges que estan aportant molt i el que li faltava a l’equip per ser una mica més gran. El cas d’Odegaard és el d’un futbolista que li aniria molt bé al Barça, però és propietat del Real Madrid. Portu ha encaixat molt bé en l’engranatge i Isak entrant des de la banqueta també està completant una plantilla que ja tenia molt bons arguments en jugadors com Oyarzabal o Willian José. Crec que a mig termini la Real pot pensar en coses importants.
Hi ha una bona mescla de jugadors de toc i de profunditat…
Sí, ara mateix la Real Sociedad és un equip al qual agrada treballar amb la pilota i que té tres atacants que defensivament se sacrifiquen molt i que, a més, saben trobar l’espai a l’esquena de la defensa. És una mescla de jugadors ràpids, que avui en dia, si no ets ràpid, en el futbol no tens res a fer, amb la pausa que et puguin donar altres jugadors, com Odegaard.
La Real és un dels equips que més dribla del campionat. Li deu agradar això…
Jo era regatejador però també m’agradava jugar al primer toc. Crec que s’ha de driblar quan la jugada ho reclama i en aquest sentit el que em crida l’atenció de la Real és que juga bé, que sap quan ha de fer cada cosa.
El futbol modern està perdent jugadors que driblin?
Ara és més difícil, menys Messi que és capaç de fer qualsevol cosa, la resta ho tenen difícil. Bàsicament perquè ara hi ha millors cobertures defensives i els jugadors estan més preparats físicament per recuperar la posició. Segurament el futbol avui és menys vistós, però és molt més fort i difícil. També tècnicament els futbolistes estan molt més preparats, avui qualsevol lateral esquerre et fa un canvi d’orientació, coses que aleshores només feien Schuster, Koeman i pocs més.
De tant en tant, però, apareix un Ansu Fati que s’atreveix a encarar…
Em sembla una aparició que li agrada a qualsevol. Només veure’l el primer dia que va jugar, amb dues cosetes que va fer, ja me’n vaig enamorar. Crec que el Barça l’està portant força bé, i tenir al costat Messi és una garantia per a ell. Té un context per anar creixent i no creure’s que ja ho ha fet tot, perquè és veritat que ell ha nascut per al futbol, però ha d’anar a poc a poc perquè cada vegada els obstacles seran més difícils.
El Barça visita per primera vegada el nou Anoeta del tot reformat. Intimida?
El Barça està acostumat a aquest tipus d’ambients però és veritat que Anoeta ara s’ha convertit en una espècie de caldera, el públic empeny molt i l’equip ho sent.
Lluny del vell Atocha, però...
Doncs sí, ara tinc la meva localitat a l’estadi i la veritat és que la sonoritat és molt bona i la gent empeny molt, però és evident que com Atocha no hi ha res, eren altres temps i a nosaltres l’afició ens ajudava molt, independentment que per guanyar partits has de jugar bé a futbol
Vostè, que jugava a la banda, sentia la gent?
I quan em tocava xutar faltes laterals o córners fins i tot parlava amb els aficionats. Et diré que més d’un cop els recollies coses que queien, alguna ràdio que acabava al terreny de joc, te la demanaven i els la tornaves. Eren altres temps
La Real ha trobat en Imanol Alguacil una peça ideal?
Sí, sap conjugar els ingredients que té a casa, que sempre és important, amb la gent que arriba de fora i s’està sabent adaptar. Hi ha hagut un parell d’episodis amb Willian José que s’ha enfadat després d’un canvi o Januzaj, però s’han intervingut molt bé sempre parlant dins del vestidor. M’agrada dir que els partits es juguen 14 contra 14 i aquest és un factor que, com a equip, la Real Sociedad està entenent.
Què li sembla que hagin donat a Leo Messi la seva sisena Pilota d’Or?
Jo he estat de Diego Armando Maradona durant molt de temps, però és que el que fa Leo Messi no ho fa ningú, sóc un devot d’ell. Si fos per mi, tindria deu Pilotes d’Or.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)