Vaques magres

El Barça perd en la seva visita a Mestalla amb Maxi Gómez com a botxí i encaixa la primera derrota de l’era Setién

L’equip, de nou amb molta possessió però sense profunditat i molt fràgil al darrere, podria cedir el lideratge si el Madrid guanya a Valladolid

VALÈNCIA 2 BARÇA 0

GOLS:1-0 (48’) Maxi Gómez. 2-0 (77’) Maxi Gómez.ÀRBITRE:Gil Manzano.Targetes grogues:Coquelin, Piqué, Busquets i Umtiti.Targetes vermelles:cap.PÚBLIC:45.872 espectadors a Mestalla.INCIDÈNCIES:Batalla campal entre ultres de tots dos equips abans del partit. BARÇA: Ter Stegen Sergi Roberto Piqué
Umtiti
Jordi Alba De Jong
Rakitic (85’) Busquets
Arthur
Arturo Vidal (56’) Ansu Fati
Àlex Collado (85’) Messi Griezmann
RESTA DE CONVOCATS: Iñaki Peña, Junior, Lenglet i Semedo.
VALÈNCIA: Jaume Wass Garay Paulista Gayà Ferran Torres Coquelin
Kondogbia Carlos Soler
Sobrino (90’) Gameiro
Rodrigo (59’) Maxi Gómez
Jaume Costa (80’)
RESTA DE CONVOCATS: Cristian Rivero, Esquerdo, Mangala i Lee Kang-In.

Primera mitja hora de partit a Mestalla: 76% de possessió de pilota del Barça i només el 24% del València. Això, portat a la pràctica, va traduir-se en un únic xut de falta de Messi, alt, contra la porteria de Jaume Domènech i quatre oportunitats claríssimes de gol per als de Celades, amb un penal fallat per Maxi Gómez inclòs i una pilota a la fusta del mateix uruguaià. Sí, una única aproximació real del Barça –a pilota aturada– i perill constant del València contra un Ter Stegen desbordat. La vida entesa des de la possessió estèril.

Futbol control del Barça en la segona meitat, amb cinc oportunitats més o menys clares de Messi i cap va trobar la xarxa. Dues fuetades de Maxi Gómez i cap a dins. Premi per al València en dues badades defensives del Barça. La vida entesa des de la contundència a les àrees.

Quique Setién va repetir els mateixos conceptes del dia del Granada i aquest cop va sortir creu. Mateixa idea futbolística, amb dos únics canvis en els interiors i mateixes virtuts i mateixos pecats. L’entrada en l’onze de dos futbolistes amb perfil més tocador com Arthur i De Jong per Arturo Vidal i Rakitic va assegurar de nou la pilota, però igual com en el partit contra el Granada i també en la visita a Eivissa en la copa, al Barça li va tornar a faltar profunditat. Ni Arthur ni De Jong va saber connectar amb els tres del davant en tota la primera meitat. Massa joc en horitzontal.

El València no tenia ahir Parejo per governar el partit en el mig del camp. No li va caldre. Potser fins i tot el va afavorir la baixa del capità –encara que soni a sacrilegi– perquè va potenciar el seu joc més directe. Múscul de Kondogbia i Coquelin al mig, versatilitat de Ferran Torres i Carlos Soler, i contundència de Maxi. De fet, sort en va tenir el Barça de Ter Stegen. L’alemany va aturar un penal a Maxi en el minut 12 de partit –segon que atura aquesta temporada; l’altre havia estat a Reus contra el Dortmund– i va mantenir viu el seu equip fins al minut 45. L’acció va ser clara i Gil Manzano no va dubtar. Piqué va errar en el primer refús en l’inici de la jugada, Sergi Roberto va anar tou al cos a cos amb Gayà i Piqué en l’emergència va fer caure el lateral dins l’àrea. El València va reclamar la vermella. Va ser groga. La novena per a Piqué en aquesta lliga. A una del segon cicle. Penal clar i gran estirada de Marc-André.

Ter Stegen, amb l’ajuda del travesser, va evitar de nou el gol de Maxi en un obús del dorsal 22 del València i en l’acció continuada va salvar el gol de Gameiro. També va intervenir en dos temps davant el xut sec i dur de Coquelin. El Barça estava perdut en defensa. Pateix amb la defensa de tres. Va intuir-se en els dos anteriors partits i ahir va quedar clar contra un rival més esmolat al davant.

Feia dotze anys que el Barça no perdia a Mestalla. Ahir va tornar a caure. Primera derrota de l’era Setién i quarta derrota en la lliga lluny del Camp Nou aquesta temporada: San Mamés, Los Cármenes, el Ciutat de València i Mestalla. Alarmant el partit d’ahir del Barça en la seva visita a València i preocupant el fet que avui el Real Madrid podria tancar la jornada com a líder en solitari, amb tres punts més que els de Setién si els blancs fan la feina en la seva visita al camp del Valladolid.

La supercopa d’Espanya va deixar tres animals ferits. L’Atlético sembla ferit de gravetat després de perdre la final contra el Madrid i quedar eliminat de la copa contra un segona B com la Cultural Leonesa. El València també semblava perdut després de la mala imatge mostrada a l’Aràbia Saudita i de perdre per 4-1 en l’anterior jornada contra el Mallorca, però la victòria contra el Barça el ressuscita. El Barça, en canvi, continua immers en un procés de canvi i cerca d’identitat nova. La patacada en la supercopa va ser l’adeu de Valverde. Amb Setién, per ara, bones intencions, però els mateixos pecats. Aquest equip no carbura fora de casa. Són ja 18 els punts que se li han escapat al Barça lluny del seu estadi. Una brutalitat.

Maxi hauria pogut ser l’antiheroi després de fallar des dels onze metres en el primer temps, però va acabar sent el protagonista del partit en positiu. En el minut 47 un xut seu va tocar en Jordi Alba i això va despistar Ter Stegen. L’acció havia nascut en una centrada de Ferran des de l’esquerra que Piqué no va rebutjar bé amb el cap. Però pitjor va ser el segon del València. Un servei de banda de Rodrigo, va acabar amb una passada de Ferran a Maxi i l’uruguaià va resoldre amb un xut col·locat que va agafar a contrapeu Ter Stegen. Bona transició del València i el Barça roncant.

Messi va desaprofitar fins a cinc rematades contra la porteria de Jaume. Ahir ni tan sols la carta Messi va funcionar. Molt mal partit del Barça.

TER STEGEN

L’alemany va ser el millor del Barça i fins i tot va aturar un penal a Maxi amb 0-0

POSSESSIÓ ESTÈRIL

Setién va insistir amb el dibuix del dia del Granada i les carències van ser notables

LA DADA

18
punts
són els que ha cedit ja el Barça lluny del Camp Nou aquesta temporada

MINUT A MINUT

10’ Penal de Piqué sobre Gayà i targeta groga al central del Barça.
12’ Ter Stegen atura el penal a Maxi Gómez amb una gran intervenció.
19’ Centrada de Ferran des de la dreta, refús curt de Sergi Roberto, la pilota toca en Piqué i Ter Stegen bloca sobre la línia.
23’ El Barça remena la pilota, però li falta agressivitat i no trepitja l’àrea del València.
29’ Ter Stegen salva un xut de Maxi, amb l’ajuda del pal, i en l’acció continuada evita el gol de Gameiro amb una bona estirada.
43’ Groga a Umtiti en una acció en què Gil Manzano s’equivoca en no concedir la llei de l’avantatge. Moltes protestes a Mestalla.
46’ Combinació d’Ansu amb Messi i rematada del jove davanter que passa molt a prop del pal.
48’ Marca Maxi Gómez després de tocar la pilota en Jordi Alba i despistar Ter Stegen.
58’ Connexió de Messi amb Alba i rematada que Paulista bloca quan la pilota anava a la xarxa.
59’ Rematada creuada de Messi que frega el pal.
68’ Messi prova de repetir el gol contra el Betis de la temporada passada, però la pilota surt alta.
70’ Messi remata de cap, després d’una centrada de Griezmann, i la pilota surt fora per poc.
73’ Messi obliga Jaume a fer una gran intervenció en un xut de falta directa.
77’ Maxi rep tot sol a la frontal i, aprofitant un desajustament defensiu del Barça, bat Ter Stegen.
81’ Gol anul·lat a Paulista per falta a Sergio.
88’ Refús de Jaume en un perillós xut de Messi.