Barça

Sisme a les xarxes

El Barça desmenteix la seva implicació en la creació de continguts desqualificadors contra jugadors, exjugadors i opositors a través de l’empresa I3 Ventures

Font exigeix responsabilitats, Benedito medita anar als tribunals i Laporta parla de “pràctiques mafioses”

Tot el rebombori sorgeix arran d’una informació de SER Catalunya

Embolica que fa fort. Ara que les dues últimes victòries, contra el Betis al Benito Villamarín i contra el Getafe al Camp Nou, havien aportat certa serenor esportiva després d’una dolorosa eliminació en la copa –almenys pel que fa a resultats, perquè és cert que dissabte es van sentir xiulets contra la proposta futbolística–, i ara que l’equip de Quique Setién s’ha situat a un sol punt del Real Madrid quan falten només dues setmanes per al clàssic al Santiago Bernabéu, doncs res: nou incendi a can Barça, ara en el terreny institucional. Sisme a les xarxes. I la bona praxi del club, en dubte. Acusacions, rèpliques en forma de comunicats oficials i amenaça de possibles querelles.

La posició del club

“El FC Barcelona nega rotundament cap relació i, encara més, la contractació de serveis vinculats a comptes de xarxes socials que hagin difós missatges negatius o de menysteniment en relació amb qualsevol persona, entitat o organització que tingui o hagi tingut relació amb el club.” “I3 Ventures, proveïdor del club, no té cap vincle amb aquests comptes i, si es demostrés que hi ha cap mena de relació, el club rescindiria immediatament el seu contracte i exerciria les accions legals oportunes en defensa dels seus legítims interessos.” “El club exigeix la rectificació immediata de les informacions difoses i es reserva el dret a exercir les accions legals oportunes contra qui continuï implicant el club en aquesta mena de pràctiques.” Aquest és el comunicat oficial emès ahir pel FC Barcelona, arran d’una informació feta pública pel programa Què t’hi jugues!, de la Cadena SER Catalunya. Resposta ràpida i ferma per part del Barça a una informació que, si acaba resultant veraç, certament seria difícil de digerir i defensar.

El vincle amb I3 Ventures

Sempre segons la informació difosa per SER Catalunya, el Barça hauria contractat una empresa, I3 Ventures, per crear estats d’opinió a les xarxes socials amb l’objectiu de vetllar per la reputació del president Josep Maria Bartomeu i netejar la seva imatge i la de la junta directiva. I encara amb un segon objectiu: embrutar la imatge de futbolistes en actiu del mateix club, exjugadors i rivals en la lluita electoral. El programa Què t’hi jugues! al·lega que I3 Ventures gestiona més d’un centenar de perfils i comptes de Twitter i Facebook en els quals s’hauria atacat públicament figures com ara Messi, Antonella, Piqué, Guardiola, Xavi, Puyol, Laporta, Benedito, Jaume Roures i Víctor Font, entre d’altres. A Gerard Piqué se l’ataca, per exemple, pels seus negocis fora del futbol, com l’organització de la copa Davis de tennis, i a Leo Messi se li critiquen aspectes relacionats amb les negociacions en la seva renovació, i fins i tot es dispara contra Antonella amb termes com ara “quina fera té Messi a casa”, des d’un compte anomenat Alter Sports, amb data del dia 3 de gener.

L’origen d’aquests comptes o perfils es remuntaria a l’any 2017, i són comptes lògicament no oficials. Segons l’emissora, el Barça hauria pagat al voltant d’un milió d’euros per aquests serveis, i el pagament s’hauria efectuat a través de sis factures diferents.

El Barça, en el seu comunicat oficial, sí que confirma que té “contractats serveis de monitoratge de xarxes socials amb l’objectiu de tenir coneixement dels missatges, tant positius com negatius, dels quals és objecte l’entitat”. I hi afegeix: “Amb la contractació d’aquests serveis, el club vetlla per protegir i preservar la seva reputació, així com la d’aquelles persones vinculades al club (patrocinadors, jugadors, directius, socis, penyistes...), en la mesura que la protecció d’aquesta reputació és un element primordial i un deure irrenunciable per als qui treballen per l’entitat.”

Des d’aquests comptes gestionats per I3 Ventures, també s’haurien criticat personatges del món polític com ara el president Quim Torra, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i entitats com ara l’ANC i Òmnium Cultural, així com la iniciativa Tsunami Democràtic.

La figura de Masferrer

SER Catalunya hauria accedit a dos informes d’I3 Ventures: en un dels quals, es parla de la repercussió i l’evolució d’aquests comptes; en l’altre, d’un pla específic contra la figura de Víctor Font, precandidat a la presidència del Barça. Segons l’emissora, hauria estat Jaume Masferrer qui hauria viatjat fins a Buenos Aires, on té la seu física I3 Ventures, per gestionar l’acord amb aquesta empresa. Masferrer és actualment assessor de Josep Maria Bartomeu. En la campanya electoral del 2015 ja va fer tasques d’assessorament des de fora del club, i des del 2018 forma part de l’organigrama del FC Barcelona com a responsable de l’àrea de Presidència.

Per la seva banda, l’empresa I3 Ventures també va moure fitxa i, igual que el FC Barcelona, va emetre un comunicat oficial en el qual assegura: “En relació amb les informacions divulgades a través d’un mitjà de comunicació en el dia d’avui [ahir pel lector], en les quals es fa referència a un contracte amb el FC Barcelona a través del qual s’estableix la creació de continguts per desqualificar persones, esportistes i empresaris, volem deixar l’expressa constància que això és absolutament fals.” I3 Ventures diu que també és falsa la informació en la qual se’ls adjudica l’autoria de diversos canals a les xarxes socials com ara Justicia y Diálogo en el Deporte; Alter Sports; Jaume, un Film de Terror; Respeto y Deporte, i Més que un Club.

El president Josep Maria Bartomeu, per cert, serà present avui en l’acte de lliurament del XIV Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán, que se celebrarà a l’Auditori 1899 a partir de la una del migdia.

Agustí Benedito

“Aniran als tribunals”

Agustí Benedito va dir a aquest diari el mateix que, poc després, manifestaria des del seu compte de Twitter: que la directiva de Bartomeu “haurà de respondre davant els tribunals.” El que va ser candidat a les eleccions del FC Barcelona el 2010 i el 2015, i va encapçalar un vot de censura contra la junta de Bartomeu el 2017, va comentar també que, personalment, estudiarà la possibilitat de fer una denúncia. “Me n’asseguraré, però abans cal treballar per les eleccions, que seran, 90% segur, aquest estiu.”

Víctor Font

“Tot això taca el Barça i ens avergonyeix com a socis”

Com a part afectada, Víctor Font va reaccionar ràpidament a la notícia. Minuts després que SER Catalunya escampés que el Barça té contractats els serveis de l’empresa I3 Ventures per protegir la junta de Bartomeu i erosionar la imatge de persones i entitats de l’entorn blaugrana, la plataforma que encapçala el futur candidat a la presidència, Sí al Futur, va publicar el comunicat següent: “La junta directiva del FC Barcelona ha de sortir immediatament a donar explicacions sobre aquestes informacions perquè són d’una gravetat extrema. Si aquests fets es confirmen, significarà que, amb diners del club, la junta directiva ha anat contra els seus propis socis, jugadors del primer equip de futbol, entitats de la societat catalana i mitjans de comunicació. Aquesta campanya de difamació que avui ha denunciat una investigació periodística taca el Barça, ens avergonyeix com a socis i agreuja la realitat del club, perquè, a la delicada situació esportiva i econòmica, hi afegeix ara la fallida moral.”

Font és un dels principals afectats del que es publica en els comptes que, segons SER Catalunya, gestiona l’empresa I3 Ventures. A través d’aquest canal, se’l relaciona amb Jaume Roures –contra qui també hi ha una campanya d’erosió– en l’intent d’accedir a la presidència del Barça i, fins i tot, s’acusa Xavi Hernández i Carles Puyol de pactar amb ell un intent de desestabilització de la junta actual a canvi de formar part del seu projecte.

Joan Laporta

“És una altra animalada”

Joan Laporta no va voler fer declaracions per a L’Esportiu poc després que saltés la notícia. “Abans de dir res, volem tenir tota la informació”, van explicar fonts del seu entorn. Però, poc abans de les deu de la nit, l’expresident va acabar pronunciant-se via Twitter. No es va mossegar la llengua: “Una animalada més d’aquesta junta directiva. És indignant que utilitzin aquestes pràctiques mafioses que taquen la imatge del Barça. Demostren un cop més la seva incompetència i el pànic que es descobreixi tot el que amaguen i que hagin de dimitir.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)