Barça

La FIFA flexibilitza la tornada

Marc legal. L’organisme dona a les federacions estatals mecanismes perquè comencin quan puguin

Els dies passen i la Covid-19 continua frenant el retorn del futbol, una indústria multimilionària. Sense que les autoritats sanitàries hi donin llum verd, poc s’hi pot fer, però la FIFA està aplanant el camí. L’organisme del qual depenen totes les federacions de futbol del món ja ha comunicat que no determinarà la tornada a la competició, sinó que seran les mateixes federacions estatals, d’acord amb les autoritats sanitàries de cada país, les que ho hauran de decidir. I per això ha creat un marc legal que ho permeti.

La Federació Internacional de Futbol ha fet públic un document en què, principalment, declara que no pot marcar una tornada a la competició i que cada país o territori ha de prendre les mesures en aquest sentit. Per això, s’aprovaran totes les sol·licituds d’ampliació de l’actual temporada i també la modificació dels mercats de fitxatges, encara que vagin més enllà del 30 de juny. Els períodes d’inscripció acabaran en funció del calendari de les competicions de cada país i la FIFA ja ha explicat que en farà un seguiment i una avaluació cas per cas.

La Federació Internacional de Futbol també va autoritzar que els contractes dels jugadors puguin anar més enllà del 30 de juny i es podran prorrogar fins al final de la competició. A més, si un contracte nou comença en la data d’inici original del curs vinent, aquest contracte no començarà fins que es determini que comença la pròxima temporada. El límit en aquesta mesura seran les reaccions que provoquin en els sindicats de jugadors.

En aquest punt ha aixecat la veu l’AFE després de la reunió telemàtica amb la federació espanyola i LaLiga. “Lamentem que la FEF vulgui fer seguidisme de la FIFA i assumeixi aquesta posició, perquè es vulnerarien els drets laborals dels treballadors i treballadores”, va dir el sindicat de futbolistes en un comunicat posterior a la reunió. La federació internacional dona llibertat als jugadors per rescindir el seu contracte el 30 de juny en cas que finalitzi, i sense cap compensació, però el jugador no podria fitxar per cap equip perquè les finestres de fitxatges no estarien obertes.

La tornada

D’altra banda, el president de LaLiga, Javier Tebas, també ha explicat que es plantegen una tornada gradual i en poc temps. “Ens plantegem la idea de tornar a jugar el 28 de maig o, alternativament, el 6 de juny o el 28 de juny”, va dir malgrat no disposar, com s’ha fet palès, d’un acord amb el sindicat de jugadors sobre com ho faran.

RETORN

S’acceptaran totes les peticions de les lligues per estirar el calendari

CONTRACTES

Els contractes s’acabaran quan les competicions decideixin la data de finalització

Més estira-i-arronsa amb la lliga espanyola

Al final de la reunió celebrada ahir entre el sindicat de jugadors, la federació espanyola i LaLiga, la FEF va admetre que havia arribat a un acord pel qual hi havia el compromís que, en el moment de reprendre’s la lliga, els jugadors tindrien una pausa de 72 hores entre partit i partit. “La federació ha deixat clara la seva negativa que els futbolistes juguin cada 48 hores. En vista de la posició inflexible de la FEF, l’AFE s’ha vist obligada a acceptar que el mínim serà de 72 hores i ha desfet així l’acord previ amb LaLiga”, deia l’ens presidit per Rubiales en el comunicat. LaLiga, tot seguit, va fer un altre comunicat en què ho negava. “No s’ha arribat a cap acord ni s’ha sotmès a votació. [...] És categòricament fals que l’AFE i LaLiga hagin arribat a un acord per jugar cada 48 hores com diu la FEF.” Les relacions no són bones: “Lamentem el to de la reunió i així ho hem manifestat, entenent que s’ha fet un atac directe a la feina d’aquest sindicat”, va publicar l’AFE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)