Barça

MARC DUCH

PORTAVEU DE LA MOCIÓ DE CENSURA A JOSEP MARIA BARTOMEU

“És una moció transversal”

“La resposta està sent magnífica. Soc optimista i també realista. El context ens posa les coses difícils, però la gent hi està molt interessada”

“Quan l’estrella dispara contra el president, molta gent obre els ulls”

Fem la moció per un cúmul de desastres. No n’han encertat ni una en cinc anys i el club ha estat condemnat

La plataforma Més que una Moció va anunciar ahir que ja ha recollit 7.500 signatures de les 16.520 que es necessiten per portar a les urnes una moció de censura contra el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i la seva junta directiva. Marc Duch, un dels portaveus de la plataforma, i líder de Manifest Blaugrana, grup creat l’any 2014 per fiscalitzar la gestió del club, valora aquesta xifra i parla dels motius que els porten a fer la moció.

Quina valoració fa d’aquestes xifres?
Molt bona. La resposta està sent magnífica en tots els locals. Potser ha estat l’efervescència de la primera setmana, tot el que ha passat amb Messi, però hi ha molta gent interessada en aquesta moció. Hem tingut més de 70.000 usuaris únics al web, més de 100.000 visites. És una bogeria. Hi ha molta gent que busca on ha d’anar a signar.
Veu possible arribar a les 16.520 signatures que es necessiten perquè la moció de censura acabi a les urnes?
Soc sempre optimista. A la vida i també en aquest cas. No vol dir que no sigui realista. Som conscients que estem en un context de pandèmia, sense partits a l’estadi, hi ha mobilitat reduïda, hi ha contactes reduïts. Tot això ens limita, però intentem salvar aquestes limitacions amb la col·laboració de la gent.
Tenen ja clar fins a quin dia tenen temps per presentar les signatures?
Jo ho tinc molt clar i els diferents grups que impulsem la moció també. El Barça també ho té claríssim. El problema és que la data no és la mateixa. Jo tinc clar que és fins al 21, però el Barça no cedirà en cap aspecte, no posarà facilitats. És la seva naturalesa. Comptem amb tots els impediments possibles. Retallaran aquests tres o quatre dies. Jurídicament tindríem raó, però ens la donarien d’aquí a dos anys, quan no serviria per a res, així que treballem amb l’escenari del 17 de setembre.
Tenen previst recollir signatures de manera virtual?
Sempre ho hem tingut previst amb la col·laboració del club. Entenem que la situació ho demana. Per un tema de modernitat i per la pandèmia. Hem de posar les eines perquè la mobilitat sigui la mínima possible. També som conscients que el club ens dirà que no. En el dia d’avui no és una opció vàlida i real, però si ho és, ens hi llançarem de cap.
Les declaracions de Messi assenyalant Bartomeu han donat un impuls a la moció?
Ens diuen que sí. Quan l’estrella de l’equip apunta i dispara amb aquesta precisió contra el president i la directiva, això provoca que molta gent obri els ulls.
De fet, tenen un eslògan nou: ‘Messi, a casa. Bartomeu, al carrer.’
És evident que si ens posen en una balança a qui hem de creure o a qui hem de triar, anirem cap al costat de Messi. És una qüestió de credibilitat. Messi s’ha guanyat durant quinze anys que la gent el respecti i l’estimi i Bartomeu s’ha guanyat tot el contrari.
Com ha vist tot el cas Messi?
Malament. Si ets del Barça, només ho pots veure malament. Si el millor jugador de la història, un futbolista de club, fet a casa, et demana marxar, ho deus haver fet molt malament. Molt malament perquè Messi estigui frustrat i digui que l’han enganyat. I no en serveix el discurs que cobra molt i mana molt. Cobra el que genera perquè és el millor del món i si mana molt, que no ho crec, és perquè li ho han deixat fer. Aquest serà el seu últim any al Barça, de moment, i hem d’intentar que no el passi sota les ordres de Bartomeu, que és incapaç d’aconseguir que Messi allargui el seu contracte.
Creu que si triomfés la moció i hi hagués eleccions Messi es podria quedar més enllà del 2021?
N’estic segur. Necessita un projecte il·lusionant que li permeti creure que podrà tornar a lluitar per la Champions. La junta actual no l’hi pot donar i vull creure que la junta que entri sí ho podrà fer. S’ha de fer foc nou com més aviat millor.
Què li sembla que hagi signat Joan Laporta?
Molt bé. És un expresident amb un pes important dins la massa social, amb influència sobre una part important dels socis. Ens va bé la seva signatura.
Com veu que Agustí Benedito, que va presentar una moció l’any 2017, no vulgui signar ara?
Cadascú és lliure de fer el que consideri oportú. Ell ja ha dit que no la veu ara perquè les eleccions són a prop i perquè no li veu viabilitat. Crec que les mocions es fan quan toca i el Barça necessita un canvi en la direcció. Ell també ho creu, per això no entenc que no signi.
Sí que hi donen suport Víctor Font, Jordi Farré i Lluís Fernández Alà.
Estem orgullosos que tres precandidats amb pensaments diferents ens donin suport, que s’hagin unit a vuit grups d’opinió en una moció molt transversal. Estem orgullosos d’haver aconseguit aquesta unió. Representem milers de socis. Em sembla necessari i rellevant que hi siguin els precandidats. És la manera de tenir èxit.
Per què fan la moció?
Per un cúmul de desastres. No n’han encertat ni una en cinc anys. Des de la condemna al club, el ridícul en l’operació Neymar, una política de fitxatges que ha estat un desastre, haver desmantellat el planter, que fan servir més per quadrar números que per crear talent, la quantitat insultant de jugadors brasilers de dubtosa qualitat que ens han anat colant... Han fet anar en orris tot el que s’havia aconseguit. Hi ha molts motius, però si m’he de quedar amb un, em quedo amb la condemna per un delicte fiscal.
Aquesta és una moció diferent. Com la defineix?
Transversal. La massa social del Barça té centenars de sensibilitats. Ara tots volem que el millor que té el Barça prevalgui. Per això ens hem unit vuit grups, tots amb sensibilitats diferents, i tres precandidats. Ja ha passat l’època de l’Oriol Giralt, del Vicenç Pla, de l’Iván Carrillo. Allà algú dirigia un senyor. Aquesta moció és més associativa. Estem creant un punt de referència sobre el qual pivotarà l’acció social del club en el futur.
Com van aconseguir aquesta unió?
Amb molt esforç, amb moltes xerrades. Sota la bandera que és imprescindible que el club canviï de nom. Parlant i buscant acords. Aquí la gent hi és perquè s’ho creu. L’origen és a les xarxes socials, en una iniciativa de Cor Blaugrana. I en un grup de WhatsApp que es va crear per fer un debat telemàtic en el confinament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)