Barça

MARC DUCH

LÍDER DE MANIFEST BLAUGRANA I IMPULSOR DEL VOT DE CENSURA CONTRA JOSEP MARIA BARTOMEU

“Qui entri ha de fer una auditoria a fons”

“Ha complert el seu objectiu a mitges perquè m’hauria agradat votar. Com a mínim, ha despertat la massa social”

Marc Duch, líder de la plataforma Manifest Blaugrana, ha estat un dels impulsors de la moció de censura contra Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva. Després de la dimissió de Bartomeu valora tot el procés i explica com veu el futur del club.

Què li ha semblat la compareixença de Carles Tusquets, president de la junta gestora?
Molt correcta, deixant clar que ells marquen els temps. En el seu rol, el que han de fer és convocar i organitzar les eleccions com més aviat millor. Només espero que no vulguin tenir el seu minut de glòria perquè no han de fer res més que convocar les eleccions.
Com interpreta que Tusquets hagi dit que no acceptaran cap tipus de pressió?
Les pressions poden ser per accelerar o per frenar. Entenc que no vol pressions ni d’uns ni dels altres perquè si només no vol pressions per accelerar tindrem un problema.
Quan haurien de ser les eleccions?
Amb els temes calents que hi ha crec que s’han d’escurçar els terminis tant com es pugui. La primera data és tot just abans de Nadal. Hi ha temes molt importants a resoldre que excedeixen els límits del que pot fer una gestora.
Què creu que ha de fer la gestora amb la rebaixa salarial que s’estava negociant?
Crec que en termes de l’ERTO, el més prudent seria, si legalment es pot, arribar a un acord amb el comitè d’empresa per allargar el termini de negociació un mes i mig o dos, mantenint durant aquest temps les condicions laborals dels treballadors. Que sigui la nova junta la que arribi a un acord. Pel que fa a la rebaixa dels futbolistes, és evident que és un tema que afecta molt el futur del club; per tant, no han d’obrir aquesta carpeta. L’han de deixar al nou president. Tampoc crec que els jugadors vulguin negociar amb la gestora.
Què li va semblar l’adeu de Josep Maria Bartomeu?
Va ser un epíleg del seu mandat, un mandat ple de lamentacions, d’enemics externs, de no acceptar mai les seves pròpies errades, de criticar els que no estaven amb ells. Va titllar d’irresponsable el govern de la Generalitat quan l’irresponsable va ser ell per no voler accelerar el procés. Amb només aquella roda de premsa es poden trobar les raons del vot de censura.
Per què creu que ho va voler allargar tant?
L’últim que va demanar a la mesa del vot va ser allargar-ho quinze dies més. Pensant bé, crec que li feia por perdre a les urnes. Pensant malament, devien tenir alguns assumptes per tancar, com la rebaixa salarial, un acord per Barça Corporate venent uns actius del club i buscant un soci, la inscripció a la lliga europea. En dos dies ha pres decisions que no podia prendre si marxava. És un moviment molt cínic, perquè l’any 2010 ells van criticar molt la junta anterior pels moviments que van fer abans d’acabar el mandat. Acaben de fer el mateix. Segur que tenim un problema amb Goldman Sachs. Una part ja està signada i disposada. Veurem com està la resta. És imprescindible que qui entri faci una auditoria de dalt a baix per analitzar què ha passat i què s’ha de fer.
Com creu que ha quedat el club?
Econòmicament molt malament, molt endeutat, en una posició de debilitat. Esportivament, castigat, però amb algun brot verd. Institucionalment, crec que som la riota de tothom. I socialment, crec que el vot de censura ha servit per despertar una massa social que estava adormida.
Objectiu complert?
A mitges. Sí perquè el vam dur a terme per guanyar-lo i fer caure el president i la junta directiva i això s’ha aconseguit, però ens hauria agradat que el soci hagués pogut votar. El senyor Cardoner va dir que tenien 20.000 socis en contra, però potser en tenien 90.000 a favor. No ens ho han deixat saber. Potser en tenien molts més en contra i no ho hem pogut saber.
Participarà del procés electoral?
No tinc intenció de fer-ho. Tornaré a treballar amb Manifest Blaugrana. Estem oberts a parlar i a escoltar qui sigui i com sigui, però no participant de les eleccions.
Com creu que ha de ser el nou president del Barça?
En primer lloc, generós, perquè haurà de prendre decisions difícils que haurà d’executar sense que li tremoli el pols. Ha de tenir un caràcter democràtic perquè ha d’activar el soci en la presa de decisions. Ha de ser valent i compromès amb la ciutat. I sobretot, imaginatiu i creatiu per tocar aquelles tecles que et diferencien en moments de crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)