Barça

Víctor Font

Precandidat a les eleccions del FC Barcelona

“Em consta que a Messi li agrada el lideratge de Xavi que proposem”

“Ja he dit a Ferran Soriano que busquin alternatives per guanyar la Champions, perquè Messi continuarà en el Barça i la Champions la guanyarem nosaltres”

“L’objectiu és mantenir el model de propietat i continuar guanyant títols”

Tornar a portar Unicef com a principal patrocinador a la samarreta no és una promesa populista
Soc independentista i no deixaré de ser-ho. El club ha de ser catalanista, però per fer política hi ha els partits

Víctor Font (Granollers, 12 d’agost del 1972) és un dels precandidats que aspira a substituir Josep Maria Bartomeu com a president del Barça. Fa set anys que treballa en el projecte Sí al Futur, que té en Xavi Hernández el pal de paller de l’estructura esportiva. Està entre els favorits, tot i que ell no vol aquesta condició.

Eleccions el 24 de gener. Preparat?
Totalment. Nosaltres fa set anys que estem treballant el projecte. Fa molt que estem en aquesta cursa amb un projecte sòlid.
Es considera favorit?
En absolut. La feina que hem fet ens ha permès construir un projecte per posar solució al moment de complexitat màxima que viu el club, però per guanyar les eleccions has d’arribar al soci i és en això que ara estem centrats.
El procés s’ha accelerat després d’una moció de censura. Quina valoració en fa?
És una llàstima que s’hagi de fer una moció de censura perquè vol dir que la situació del club no és òptima. No és bo per a la institució que el president marxi perquè un grup molt important de socis mostri el seu desencís via moció de censura. Hauria estat millor que el president, atesa la crisi esportiva, econòmica i institucional per la qual passa el club, hagués fet un pas al costat abans. Ara, però, toca mirar al futur.
Per què li va donar suport?
Perquè el club no tenia ni el projecte ni el lideratge apropiat. Vam anteposar els interessos del club als personals, perquè qualsevol avançament electoral és un problema a nivell personal. Creiem que el club necessita de manera urgent un nou projecte.
Com valora l’actuació de la gestora esgotant terminis per convocar eleccions?
És evident que no estem en una situació normal per culpa d’una pandèmia. Com és evident que, amb la situació actual del club, com més aviat hi hagi una nova junta, millor. S’ha de fer una votació d’una manera segura i per això vam agafar de nou la bandera del vot electrònic. Creiem que és la millor manera de garantir seguretat i, com que s’ha de fer excepcions als estatuts, com fer la votació descentralitzada o inclús es va plantejar fer-la en dos dies, es podria fer també aquesta excepció, però no serà possible.
Quin escenari contempla?
Ara hi ha set precandidats, esperaré a saber quants n’hi ha definitivament a la línia de sortida per fer valoracions. Pel bé del club espero que sigui una campanya constructiva. Nosaltres ho hem fet així, amb un projecte que garanteixi el model actual de propietat i poder continuar guanyant títols.
Veu Joan Laporta com el seu principal rival?
Si acaba fent el pas, serà un dels principals rivals. Segur.
Ha parlat amb Josep Maria Bartomeu des que va plegar?
No.
Com valora el seu mandat?
Tots els mandats tenen llums i ombres i considero que aquest ha tingut més ombres que llums.
Sí que va parlar amb Sandro Rosell.
Vaig parlar amb ell i amb més gent. Tothom parla amb tothom. Em consta que el president Laporta s’ha vist diverses vegades amb Rosell. Fa set anys que estem construint un projecte i hem parlat amb expresidents, amb gent de l’entorn. Tenir moltes opinions del barcelonisme és la millor manera d’enriquir el nostre projecte.
Com va anar aquella trobada?
Un dels objectius era deixar-li clar que no tinc Jaume Roures al darrere. Aquesta era una de les seves impressions. Li volia explicar que soc un soci de Granollers, que no soc fill de ningú important ni tinc ningú al darrere. Que fa set anys que bastim un projecte que busca aglutinar el major talent possible per al Barça. Que som un projecte independent, sense cap interès polític, mediàtic, ni econòmic.
Com veu el Barça econòmicament?
La situació és crítica, a punt de la fallida econòmica. Les eleccions són les més importants dels últims anys perquè ens hi juguem molt. Ens hi juguem que el Barça continuï sent com l’hem conegut, que continuï sent dels socis i que continuï competint.
Quina solució hi veu?
Cal que entri una gent competent, amb un projecte solvent, amb un gran equip. Cal fer una reestructuració del compte de resultats i tenir un pla per fer créixer els ingressos i generar recursos per continuar tenint un equip competitiu, poder fer l’Espai Barça... En el pla nostre dels primers cent dies, hi ha primer una auditoria per saber on som. Hi ha un pla de xoc previst per fer una reestructuració del balanç d’aquesta temporada. S’hauran de pagar 400 milions d’euros que no hi seran. Per tant s’haurà de refinançar tot. I després implantar el pla a mitjà-llarg termini que tenim, que passa per fer créixer els ingressos. Esperant també que la pandèmia acabi.
Com preveu augmentar els ingressos?
És cert que el Barça és el club del món que més ingressa, però empresarialment som una mitjana empresa. A Catalunya hi ha 60 o 70 empreses que facturen més que el Barça. Hem d’anar a buscar i monetitzar els milions de seguidors que tenim pel món. Tenim un pla per vendre productes i serveis a tots aquests milions de seguidors que tenim.
Què li sembla la renovació de Rakuten?
Bé, tot i que ja hem explicat que el nostre projecte, amb la col·laboració d’un soci estratègic, preveu tornar a portar Unicef com a publicitat principal a la samarreta sense perdre ingressos. Això passarà durant el mandat. I no és cap brindis al sol, ni cap promesa populista.
No em dirà el nom, però em pot explicar com serà el seu CEO?
Serà una posició clau en el club. Té experiència contrastada en el món empresarial, ha gestionat comptes de milers de milions de dòlars, té coneixement en el món de la tecnologia, està acostumat a fer reestructuracions d’empreses en situacions complicades i sap generar aquestes noves fonts d’ingressos que volem. A més, és català i del Barça.
Com es redueix la massa salarial?
Tothom ha d’entendre que ens hem d’adaptar a les noves realitats, els jugadors també. No hi ha alternativa. Aquí el problema ha estat que s’han fet renovacions per sobre de mercat.
Què passarà amb les pèrdues d’aquest exercici?
Qui entri a governar assumirà les responsabilitats dels comptes des del primer dia que prengui possessió. Fins aquell dia, seran responsabilitat dels que eren abans. El més important és tenir un pla perquè el club pugui tornar a tenir una estabilitat financera que ens garanteixi continuar amb el model de propietat actual.
La família, els amics no l’han avisat que està assumint un risc personal elevat?
Tothom que té coneixement de com està el club m’ha recomanat no entrar, però la vida són projectes que et fan il·lusió i aquesta és la passió de la meva vida. A més, crec que el club necessita un projecte com Sí al Futur, que neix amb dos objectius: mantenir i protegir el model de propietat i continuar competint per guanyar la Champions.
Anem per les Champions. Xavi és el pal de paller del projecte esportiu.
Vam fer fa temps una anàlisi profunda sobre qui havia de liderar el nostre projecte esportiu, un projecte de llarg recorregut i la persona és Xavi. Per la seva capacitat de gestió, la seva capacitat de lideratge, coneixements futbolístics, és un dels millors jugadors de la història del club, té capacitat per fer equip, pot assumir diferents rols, per la confiança que hem teixit entre nosaltres que serà important quan arribin moments complicats. Li vam dir que ell ha de ser l’home fort del club en els propers deu anys, que ha d’assumir la figura de general manager i la pugui combinar amb la d’entrenador, que és el que vol fer, quan sigui necessari. Xavi seria molt més que el nostre tècnic.
O sigui, que Koeman podria continuar?
Per descomptat. La gent acostuma a descontextualitzar. Si l’estructura esportiva que lideraria Xavi creu que Koeman ha de continuar seguirà. Podrien treballar junts, com ho fan Guardiola i Txiki al City.
Podria venir Xavi al gener?
Té una clàusula que l’allibera quan el Barça el necessiti.
També s’ha parlat de Puyol i Jordi Cruyff.
La nostra estructura esportiva és plena de grans professionals, alguns coneguts i d’altres no tant, però de la confiança total de Xavi. No diré noms, però em remeto al que ell va dir que volia al club quan el va anar a buscar i després es va fer públic.
Com va viure el cas Messi?
Amb tristor. Fa tants anys que gaudim de Messi que no som conscients del que ha estat i del que és. Arribar a una situació en què el millor jugador de la història, no per falta d’amor al club, vulgui marxar, genera frustració.
Es pot reconduir la situació?
És una de les raons per les quals és urgent que un nou projecte entri a governar el club. Li podem garantir un projecte competitiu, guanyador, que és el que necessita. Ell vol guanyar i segur que ho vol fer en el Barça, perquè és culer.
Han parlat amb ell?
Xavi compta amb ell i li ho ha fet saber. I em consta que a Messi li agrada aquest lideratge de Xavi en tot el projecte esportiu. Més enllà que a mi em tocaria fer-li entendre que aquest nou projecte no li comportaria els problemes que ha tingut en el passat, també li hem de fer veure que l’associació Barça-Messi és estratègica i ha de durar més enllà del dia que es retiri. Jo crec que el convencerem.
Messi volia anar al City. Ha parlat amb el seu amic Ferran Soriano?
Ja li he dit que s’oblidi de Messi, que busquin alternatives per guanyar la Champions perquè Messi continuarà amb nosaltres i la Champions la guanyarem nosaltres.
Què ha passat amb Griezmann?
Una altra descontextualització. Sempre he dit que les decisions sobre fitxatges les ha de prendre l’estructura esportiva del club i en el Barça això no ha estat així. Aquí molta gent pren decisions i es fitxa gent que no és necessària. Jo vaig dir que com a soci pensava que en aquell moment era un fitxatge innecessari perquè la posició la teníem ben ocupada per Messi. Griezmann ara ja és al Barça i hem de fer els possibles perquè tingui èxit. És un dels millors jugadors d’Europa.
Amb vostè, Neymar no tornarà?
Em consta que Xavi veu Neymar com un jugador diferencial i que marcaria diferències, però hi ha altres estaments del club que han de dir la seva. Aquí entra la part econòmica i la institucional. Econòmicament és un jugador que no ens podem permetre i un jugador que ens va abandonar pocs dies després de començar una temporada i que té el club demandat no té cabuda en el Barça.
Bartomeu va marxar dient que havia signat la inscripció del Barça en una superlliga europea. Què pensa fer si guanya?
Ens va sorprendre molt perquè és un projecte que no existeix. És una idea que alguns clubs han intentat impulsar, però res més. Hauríem de conèixer quines són les característiques. Nosaltres sempre hem dit que s’hauria de millorar el format de la Champions. Que hi hagi més grans partits, que no s’hagi d’esperar set anys per veure un Barça-Liverpool, però sempre conservant la importància de les lligues estatals.
Buscarà responsabilitats en tot el tema del ‘Barçagate’?
El cas és als jutjats i coneixerem ben bé tot el que ha passat. En cas que alguna persona hagi comés algun delicte, defensarem els interessos del club.
Quina idea té per a l’Espai Barça?
El que era una necessitat en el 2014 ara és una urgència. Per la remodelació del Camp Nou i per la construcció del nou Palau. No sabem quina és la realitat. Quan la sapiguem, haurem de saber també la realitat financera del club, els compromisos que s’han establert i l’acord que hi ha amb Goldman Sachs per ajudar a finançar aquesta operació. Quan ho sapiguem, farem una proposta amb canvis i ajustaments, però amb un objectiu clar, poder tenir aquestes reformes al més aviat possible d’una manera sostenible.
Què li sembla el finançament de Goldman Sachs?
Pel que van explicar, hi ha una cosa bona: que no hi ha risc de perdre patrimoni o el model de propietat si no es compleixen els objectius. Pel contrari, crec que les condicions són millorables. Crec que s’han de tornar massa diners compartint els guanys. S’ha de veure si aquesta opció és millorable o si hi ha alguna alternativa.
Javier Tebas li va recomanar que deixés l’independentisme de banda.
Soc independentista i no deixaré de ser el que soc. Com a club, hem de ser desacomplexadament catalanistes perquè aquesta és la realitat del club des que es va fundar. Joan Gamper i els dotze fundadors van tenir l’encert que el Barça tingués el catalanisme en les seves arrels. És una institució que ha representat bona part del poble de Catalunya. És un club que ens permet fer país. Aquest compromís és indefugible. Dit això, també he de dir que el club és transversal i que per fer política tenim els partits.
Vol o no la selecció espanyola al Camp Nou?
Una altra cosa descontextualitzada. Soc independentista i sempre he dit que en una Eurocopa, si vull que guanyi la selecció espanyola és perquè no hi ha la catalana i és on juguen els futbolistes del Barça. En canvi, en un mundial les preferències són unes altres gràcies a Messi. El que vaig dir és que no veig un problema que la selecció espanyola jugui al Camp Nou. També dependria del context. Amb l’actual, no seria la prioritat, a no ser que fos contra la selecció catalana. Aquesta situació també ens permet explicar que tots els aspectes que afecten la simbologia i els sentiments es decidirien de manera democràtica i decidirien els socis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)