Barça

“Seria un frau democràtic, l’ajornament electoral”

Laporta. El dia que presenta el seu pla per redreçar la malmesa economia del club insisteix que no hi ha raons per suspendre els comicis i demana a la Generalitat que no hi intervingui

Dia important en la candidatura de Joan Laporta. Presentaven el pla econòmic que ha de permetre al Barça redreçar la malmesa situació econòmica, però les informacions sobre un més que probable ajornament electoral –es decidirà divendres en la reunió entre el club, Salut i el Procicat– el van obligar a apujar el to de la queixa. “Seria un frau democràtic l’ajornament electoral. No hi ha raons objectives perquè no puguem anar a votar.” Laporta va negar que la seva insistència a fer-les el dia 24 sigui per “tacticisme”, i va afirmar que l’únic que fa és defensar els interessos del club. “No podem estar més amb aquest desgovern. Necessitem ja un president i una junta o la situació podria ser irreversible”, va etzibar.

I és que el panorama econòmic que va descriure és desolador. Segons les previsions fetes pel seu equip, els ingressos d’aquest any seran de 650 milions, i no 721 com s’havia previst en el pressupost de Bartomeu, que havia comptat que ja hi hauria públic el desembre del 2020 i que al febrer tindrien l’aforament complet. Laporta fixa els ingressos per a la temporada vinent en 650 milions d’euros i de cara a la temporada 2021/22 creu que es recuperaria un 65% de la facturació pre-Covid.

El pla econòmic per capgirar la situació l’ha liderat Jaume Giró, l’exdirector de la Fundació La Caixa, que va fer un diagnòstic demolidor de la fotografia econòmica del Barça. Va explicar que, si no s’actua, les pèrdues per a la propera temporada es podrien enfilar fins als 150 milions i deixar el club amb un patrimoni negatiu de 115 milions, que en una societat mercantil estaria en “dissolució”. Giró admet que la facturació ha crescut molt en els últims anys però no el benefici net, perquè la despesa també s’ha disparat, i que caldrà passar la tisora. Veu l’any 2017 com a punt d’inflexió del descontrol pel símptoma de “la riquesa sobtada”. Es referia a l’ingrés per Neymar, que va provocar que el cost de la massa salarial es disparés i també les amortitzacions. “El nostre model ha de ser fer un Barça sostenible i mantenir el model de propietat”, va afirmar.

Per guanyar tresoreria, tenen previst dues emissions de deute: una per als aficionats, que seria a canvi d’una “experiència Barça”, i una altra per a inversors institucionals, a canvi d’un petit interès que es cobraria a finals del mandat i que estaria regulat per la Comissió del Mercat de Valors. “No volem que sembli que el Barça està pidolant diners. Com a propietaris del club, els socis i aficionats s’estarien ajudant a si mateixos”, va dir Laporta. Giró va deixar molt clar que els bons no donen cap dret polític ni de propietat i que els que els subscriguin tampoc podran influir en la gestió. Sí que van descartar per complet fer una derrama.

Sobre si les retallades són compatibles amb la continuïtat de Messi, Giró no pateix. “No dependrà de les nostres reduccions si es queda o no. Els jugadors es mouen per dues grans passions: un projecte guanyador i la retribució. Quan el projecte es debilita, vol més retribució. Per què ha crescut la massa salarial? Preguntin-se per què”, va deixar anar. Això sí, va advertir que el Barça “no podrà ser l’equip que millor pagui al món”.

Augmentar els ingressos

Al marge de reduir la despesa, el programa també preveu una millora en els ingressos. Es vol anar a buscar més patrocinadors i millorar-ne la relació, internacionalitzar el club i crear Barça Experience Center a les grans capitals del món. I impulsar Barça Studios, que té molt potencial de creixement. Giró va assegurar que l’Espai Barça també és clau per a la millora d’ingressos i que ja es va “tard” en la construcció del nou estadi. El Camp Nou tindrà cognom perquè “no podem renunciar a cap ingrés ni competir amb una mà lligada a l’esquena”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)