Barça

Supercopa

Un defensa sense excuses

El rendiment d’Araújo contra la Real eleva més la silueta d’un central de virtuts marcades i disposat a pal·liar carències

En un club acostumat a mirar els seus centrals amb lupa, quasi amb sospita, a reclamar l’elegància i la perícia amb la pilota al mateix nivell que la fiabilitat defensiva, Ronald Araújo, de genètica inequívocament charrúa i d’estil més associable al que reclamaria un equip de Simeone, podia esdevenir quasi un cos estrany. Per sort per al Barça, però, en el diccionari d’aquest jove defensa nascut a Rivera, a la frontera que separa l’Uruguai del Brasil, hi ha una paraula que preval: millorar. I, també per a fortuna del club blaugrana, a les seves venes corre una sang genuïnament uruguaiana, en què brota l’orgull, el sacrifici i la premissa de no donar-se mai per vençut. “Nunca favoritos, siempre desde atrás”, diu Descolgando el cielo, cançó dedicada a l’Uruguai. I d’aquesta mescla de personalitat i humilitat, d’esperit de superació, neix la història d’un defensa que potser per virtuts no ostenta l’essència més pura de l’estereotipat defensa del Barça, el que podria representar per exemple Ronald Koeman, de qui rep el nom Araújo. Però des d’un enfocament molt seu, el jove uruguaià està omplint l’ombra que ha deixat la lesió de Piqué amb una solvència insultant i elevant el rendiment d’un Barça que fins fa unes setmanes se sentia petit. Però, com l’Uruguai, remar contra corrent mai ha estat un problema.

“Ronald és una persona amb una humilitat i una capacitat per treballar impressionant. Amb ell la millora està sempre garantida, perquè s’ho guanya en el dia a dia”, relata Rubén Silva, antic defensa de clubs com el Nacional de Montevideo o el Danubio, clubs referencials al seu país i que va treballar amb un incipient Araújo quan va arribar al Boston River. De fet, com a ajudant d’Alejandro Apud, Silva era la persona que comandava els entrenaments específics dels futbolistes. “I Araújo mai tenia un no”, continua el preparador: “Quan va arribar a Boston River, ell ja era a les categories inferiors de la selecció, i moltes setmanes els dilluns, dimarts i dimecres s’entrenava amb la federació. Eren entrenaments molt exigents, però quan arribava el dijous mai tenia un no. Encara que estigués cansat volia fer exercicis d’anticipació, de joc aeri. Té el nivell d’exigència d’algú especial”, continua Silva, que rescata la seva errada contra l’Eibar que acabaria propiciant el gol de Kike García com a exemple ideal per reconèixer la personalitat de l’incipient jerarca de la defensa blaugrana: “Aquell dia va voler sortir a parlar i això és pur Ronald: reconèixer les errades i voler sobreposar-se”, comenta sobre un Araújo que dimecres, tot i arribar amb alguna molèstia al partit, va exhibir una versió defensiva incontestable, neutralitzant amb una superioritat insultant dos davanters diferents, primer ofegant la velocitat d’Alexander Isak amb una represa de cames important per algú de la seva talla, quasi rememorant els seus dies practicant atletisme quan era petit, i després recorrent al cos per frenar Willian José, molt més capaç d’esquena a porteria.

Competitiu i treballador, Araújo ha aterrat al primer equip del Barça posant els seus potencials sobre la taula i acceptant carències aparentment innegociables en un club amb la mirada futbolística del Barça però que ell està disposat a millorar. “I ho farà. A l’Uruguai els defenses aprenem un futbol molt diferent. Si ja vaig haver de millorar jo tècnicament quan vaig anar al futbol de Xile, imagina’t el salt al Barça. Però a Araújo ja se li nota que ha fet passos importants en aquesta tranquil·litat amb la pilota. I seguirà creixent, això ho poden donar per segur”, tanca Rubén Silva sobre Ronald Araújo, central dels de tota la vida, dur i sacrificat, que amb una recepta bàsica ha entrat de ple en el cor d’un equip sofisticat com sol ser el Barça.

200
milions d’euros
és la clàusula de rescissió d’Araújo, que es va duplicar arran de la seva arribada al primer equip.
10
recuperacions
de pilota va fer Araújo durant el partit contra la Real Sociedad sense cometre ni una sola infracció.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)