Frenkie, desfermat

De Jong viu el seu millor moment com a blaugrana i és a només dos gols dels set que va marcar el curs 2016/17 a l’Eerste Divisie i l’Eredivisie amb l’equip B i al primer equip de l’Ajax, abans del salt definitiu a l’elit

Ronald Koeman li ha donat llibertat total de moviments perquè es projecti ofensivament i ja ha fet 4 gols i 2 assistències en el darrer mes

El futbol sense públic és un futbol descontextualitzat. Amb grades emocionalment orfes. Però paradoxalment ofereix petits grans tresors que et reconcilien amb la seva essència més primària. La passió d’un futbolista quan marca un gol es pot palpar ara millor que mai. Petits plaers del futbol acústic derivat de la Covid-19. El crit d’eufòria de Frenkie de Jong va ressonar amb força a Vallecas, en un estadi buit i sense ànima, però amb una acústica sempre especial. El crit de De Jong va ser el crit de la glòria. Els més cinèfils recordaran Mel Gibson a Braveheart. Des de William Wallace que ningú havia anhelat tant la llibertat com ara De Jong. Està alliberat mentalment i tàcticament. El futbolista holandès viu el seu moment més màgic a Barcelona. La taquillera pel·lícula de Gibson va acaparar cinc premis Òscar l’any 1995. Precisament són cinc els gols que ha fet De Jong aquesta temporada amb el Barça. El futbolista del moment. És a només dos gols dels set que va marcar la temporada 2016/17 quan encara no havia fet el salt definitiu a l’Eredivisie.

El De Jong més esmolat

Els culers feia un any i mig que esperaven el De Jong de l’Ajax. La versió ajacied de Frenkie era el mirall. Però l’holandès ha trencat aquell mirall en mil bocins. El De Jong d’aquest mes de gener amb el Barça supera el millor Frenkie vist a l’Amsterdam Arena amb el seu anterior club i també amb la selecció oranje. Aquell futbolista espigat que va enamorar els culers en la Champions 2018/19, amb nits memorables com aquella del Bernabéu liderant un Ajax que va guanyar 1-4 en territori blanc, ha estat superat per l’actual De Jong. Ronald Koeman li ha concedit llibertat total de moviments i ell ha agraït fugir de les cadenes del doble pivot. Com a parella de Busquets o Pjanic en el 4-2-3-1 no podia lluir en la seva totalitat. Menys encara en la invenció frustrada del mateix Koeman quan va decidir d’usar-lo com a central en un context d’emergència. Ara amb el 4-3-3, acompanyat per Busquets i Pedri, com a interior i amb llibertat per projectar-se ofensivament, De Jong somriu. Koeman ha trobat la tecla.

“Hem parlat amb ell sobre com millorar ofensivament. Sabíem que tenia virtuts per oferir més en aquest sentit. És un jugador molt complet. Només li calia més presència en atac. Ara no només arriba a l’àrea, sinó que també marca gols i dona assistències. I físicament està també en un bon moment”, va explicar Koeman després que el Barça va certificar dimecres el seu accés als quarts de la copa gràcies al gol de De Jong en el minut 80 de partit. Remuntada completada i cinquè gol de l’holandès aquest curs.

Un gener fantàstic

El gol a Dimitrievski és el quart que marca aquest mes de gener, tres els darrers quatre partits, amb dues assistències en un inici de 2021 simplement espectacular. Gol de la victòria a Vallecas per salvar el Barça a deu minuts d’una pròrroga que hauria estat injusta i agònica, i assistència a Riqui Puig en el minut 89 en la visita a Elx, en una acció brutal de potència i verticalitat. Aquell dia De Jong també va marcar. Futbolista transcendent del primer minut al 90.

De Jong va ser l’home del partit contra el Rayo. Autor del gol de la classificació del Barça, pilota al travesser encara amb 0-0 en el marcador i gol anul·lat per fora de joc, en un avís del que vindria després. De Jong viu feliç immers en l’efecte sorpresa. L’home indetectable. Apareix i marca. Allò que sabien explotar, per exemple, homes com Rakitic i Arturo Vidal, ho ha portat ell ara a un nivell excels. Arriba des de segona línia i encerta. Determinant.

L’holandès ha fet cinc gols i ha donat quatre assistències aquest curs en 27 partits. Ha marcat ja més gols com a blaugrana que en tota la seva etapa al primer equip de l’Ajax i és a només dos gols de la seva millor marca com a jugador. La temporada 2016/17, quan encara militava al segon equip ajacied, va marcar sis gols a l’Eerste Divisie i en marcaria un setè amb el primer equip a l’Eredivisie contra el Go Ahead Eagles. Els seus bons números actuals contrasten amb els dos únics gols marcats en el seu primer any a Barcelona, contra el València i el Betis. L’any passat dos únics gols en 42 partits. Aquesta temporada ha marcat ja tres gols en la lliga, un en la supercopa i un altre en la copa. Només li falta la Champions. Qui sap si contra el PSG, el mes de febrer, allargarà el seu actual idil·li amb el gol.

Gol vital a Osca, assistència a Pedri a Bilbao, gol contra la Real a la supercopa, partidàs a Granada, gol i assistència Riqui Puig a Elx, gol a Vallecas... De Jong és l’home en majúscula del mes de gener en el futbol espanyol. A Vallecas va tenir 64 intervencions, va connectar 50 passades bones de 55 intents i va fer un gol i un pal en tres xuts dirigits a porteria. El gol contra la Real Sociedad a Còrdova és l’únic gol de cap que ha marcat com a blaugrana. La resta han estat amb la cama dreta.

Frenkie és el futbolista més usat per Koeman, amb 2.344 minuts en el global de totes les competicions (1.610 en la lliga). Sumant els partits amb Holanda, voreja els 3.000 minuts en cinc mesos de competició.

7

gols

el curs 2016/17

MOLTS MINUTS I EN RATXA GOLEJADORA

2.930
minuts disputats
entre el Barça i Holanda. És el jugador de la plantilla més usat per Ronald Koeman.

ELOGIS DE KOEMAN

4
gols
i dues assistències en l’últim mes. Tres d’aquests quatre gols han estat en els darrers quatre partits.
Sabíem que tenia virtuts per oferir més. Li calia més presència en atac; està en un gran moment