Surt barat

Leo Messi, el dia que es fa públic el seu contracte, regala un gran gol de falta que inaugura el marcador en el triomf del Barça contra l’Athletic

Antoine Griezmann signa el segon després d’un gol de Jordi Alba en pròpia porteria

barça 2 athletic 1

ATHLETIC:Unai Simón; Capa (Lekue, 84’), Yeray, Iñigo Martínez, Yuri; De Marcos (Álex Berenguer, 66’), Dani García, Unai Vencedor (Vesga, 66’), Muniain; Williams (Villaibre, 84’) i Raúl García. BARÇA:Ter Stegen; Mingueza, Araujo, Umtiti, Jordi Alba; Pjanic (Sergi Roberto, 66’), De Jong, Pedri; Dembélé (Braithwaite, 87’), Messi i Griezmann (Lenglet, 84’). GOLS:1-0, Messi (20’). 1-1, Jordi Alba p.p. (48’). 2-1, Griezmann (74’).ÀRBITRE:Mateu Lahoz (valencià). Grogues a Raúl García, Yeray, De Jong, Jordi Alba i Capa.INCIDÈNCIES:Es va guardar un minut de silenci en memòria de l’exjugador del Barça Justo Tejada.

El Barça tornava al Camp Nou després de 33 dies. Els blaugrana s’estrenaven com a locals aquest any. Ho feien sabent que l’Atlético continua sense fallar i que, com ha reconegut el mateix Ronald Koeman, el títol està gairebé impossible. Podien, però, anar a la caça del Real Madrid en la segona plaça de la classificació i consolidar la bona trajectòria de resultats en la lliga. Els blaugrana arribaven al duel contra l’Athletic, el seu botxí en la final de la supercopa, després de sumar 23 dels últims 27 punts possibles, una ratxa que havia donat certa credibilitat i tranquil·litat al grup. La tranquil·litat, però, s’havia fet miques menys de 24 hores abans de l’inici del partit. El diari El Mundo publicava el contracte que Leo Messi va signar amb el Barça el 2017: 555 milions d’euros en quatre anys. Empipada de l’argentí, que anunciava a través del seu entorn una querella contra el mitjà de comunicació, i la possibilitat de querellar-se també contra els directius i executius del club que tenien accés al document, de trenta pàgines.

Però Messi es va oblidar de l’enrenou quan va sortir al camp. Es va veure davant dels jugadors de l’Athletic i va recordar que hi tenia comptes pendents. I que durant 90 minuts tocava estar més empipat amb el rival, sobretot després d’haver estat expulsat per primera i única vegada amb el Barça fa un parell de setmanes contra el mateix rival.

Messi va ser protagonista de totes les jugades de perill del Barça en la primera part. Després d’una gran passada de Griezmann, Unai Simón li va negar el gol en el minut 5. Ell mateix va habilitar Griezmann poc després perquè el francès fes treballar una altra vegada el porter de l’Athletic. I en el minut 14 va estar a punt de marcar amb el pit després d’un xut de Pjanic. Tres intervencions, dues oportunitats d’un Messi molt motivat en el primer quart d’hora. La tercera ocasió no la va fallar. Falta prop de l’àrea de Vencedor sobre l’argentí. Marcelino li va posar tots els obstacles possibles. Tanca poblada, un jugador estirat darrere i Yeray corrent cap al pal, però si Messi cobra el que cobra és perquè és el millor futbolista de la història. Perquè tot el que percep ho genera multiplicat per dos. Econòmicament, en forma de títols, de victòries i d’alegries a l’afició culer. I l’argentí va ser capaç de superar tots els entrebancs, col·locar la pilota a l’escaire i avançar el Barça.

Fins al final de la primera meitat, els de Koeman van viure relativament tranquils. Els bascos van crear poc perill. Pressionaven com fan des que Marcelino ha arribat a la banqueta, molt amunt, però el Barça sortia bé, amb De Jong incrustat com a tercer central en absència de Busquets –sancionat–, al costat d’Araujo i Umtiti, titular com a Elx. De fet, les dues oportunitats més clares abans del descans van ser blaugrana. Una rematada creuada d’un gran Araujo i un xut alt de Dembélé després d’un contraatac ràpid.

La segona part, però, va començar de manera ben diferent. L’Athletic va empatar sense rematar a porteria. Els bascos van començar a buscar la banda de Mingueza i una centrada de Raúl García la va convertir en gol Alba quan va rematar sobre la porteria de Ter Stegen mirant d’evitar la rematada de De Marcos. L’empat era injust, però tocava refer-se una altra vegada. El Barça va estar a punt de fer-ho aviat, però Unai Simón va respondre a una gran rematada de cap de Pjanic amb una gran aturada. Va ser una de les últimes intervencions de Pjanic, que va deixar el seu lloc a Sergi Roberto. El de Reus tornava després de dos mesos de lesió. El Barça va buscar el gol amb paciència, i va arribar quan faltava un quart d’hora per al final. Una altra gran intervenció en el partit d’un Dembélé que no deixa de créixer. Gran passada a l’espai del francès, bona incorporació i centrada de Mingueza, i rematada a boca de canó de Griezmann.

Els últims minuts, com va passar en la final de la supercopa de Sevilla, van ser de pressió basca, amb un Yuri que semblava un punyal per la banda esquerra i Koeman fent canvis defensius. El Barça va aguantar l’avantatge. L’Atlético està molt lluny, però el Real Madrid ha estat caçat.