La fe mou muntanyes

El Barça aixeca un injust 2-0 en contra al camp del Granada i sentencia la classificació per a les semifinals de la copa en la pròrroga amb gols de Griezmann, De Jong i Alba

L’equip va fallar ocasions al davant, i al darrere Umtiti va sortir retratat en els gols dels andalusos

GRANADA 3 BARÇA 5

GOLS:1-0, Kenedy (33’). 2-0, Soldado (47’). 2-1, Griezmann (88’). 2-2, Alba (90+2’). 2-3, Griezmann (100’). 3-3, Fede Vico, de penal (103’). 3-4, De Jong (108’). 3-5, Alba (113’).ÀRBITRE:Sánchez Martínez.Targetes grogues:A Eteki, Montoro, Messi i Jordi Alba. GRANADA: Aarón Víctor Díaz
RESTA DE CONVOCATS: Neto i Arnau Tenas (ps); Mingueza, Pjanic,

La copa és el camí “més curt” per aconseguir un títol, però sembla que el Barça hagi decidit que aquest sigui llarg i tortuós. Ha necessitat dues pròrrogues, contra el Cornellà i ahir, i remuntar a Vallecas contra el Rayo i també a Granada, per posar els dos peus en les semifinals i esperar rival en el sorteig de demà. Li va tocar remar de valent al Nuevo Los Cármenes, on es va posar molt a prova la seva capacitat de reacció com a equip. I, en aquest sentit, res es pot reprotxar als blaugrana. El futbol també és un estat d’ànim i ara mateix el Barça està més unit que mai i convençut al cent per cent de les seves possibilitats.

Inexplicablement es van trobar amb un 2 a 0 en contra per culpa de dues errades imperdonables d’Umtiti, que perd part del crèdit guanyat en els dos últims partits, però mai van perdre la fe. Ni tan sols quan la sort els va ser esquiva en forma de pals i ocasions errades per la falta d’efectivitat. Griezmann i Alba, dos dels grans protagonistes, van duu el duel a la pròrroga i aquí el Barça ja no es va deixar sorprendre més.

Que Koeman donava molt valor a aquesta copa ho va demostrar des de l’alineació fent jugar Ter Stegen en el lloc de Neto, que havia estat titular contra el Cornellà i el Rayo Vallecano. Els altres dos canvis van ser a la banda dreta, on van entrar Sergi Roberto i Trincão.

En els primers minuts el Barça va enviar el missatge que estava decidit a ser a la semifinal. Va ser, possiblement, el millor inici de partit en aquesta temporada. Circulació ràpida de pilota, presència total a camp contrari i recuperacions ràpides després de pèrdua. El Granada ni l’ensumava i els blaugrana generaven perill més que suficient per avançar-se en el marcador. Però fallava l’efectivitat, marcar les diferències amb un gol. Aarón es va fer immens en una doble ocasió de Messi i Trincão mentre que Araújo va tenir tres rematades a centrades des de la banda. Germán, amb les cames, també va taponar un xut clar de Griezmann i Aarón tornava a esguerrar la nit a Messi aturant-li un xut de falta des del vèrtex de l’àrea.

S’intuïa que el gol del Barça arribaria més d’hora que tard, però va passar tot el contrari. Va ser en una errada gravíssima i imperdonable d’Umtiti, que va intentar retallar Soro dins de l’àrea en comptes de refusar, aquest li va pispar la pilota i va centrar perquè Kenedy rematés a plaer anticipant-se a un Sergi Roberto que ja pensava més a sortir jugant que a estar pendent d’un rival. Un regal inesperat i que obligava els de Koeman a tornar a fer un sobreesforç per aixecar el partit.

Però només començar la segona meitat, una altra galleda d’aigua freda va caure al damunt dels blaugrana. Griezmann va perdre una pilota en atac i la pilota va quedar als peus de Montoro, que va fer una passada llarga cap a Soldado, Umtiti va calcular malament l’espai a la seva esquena i va permetre que el davanter del Granada enfilés la porteria de Ter Stegen sense oposició. En la cursa, Soldado, de 35 anys, va deixar al descobert les mancances físiques del defensa francès, que poc després deixaria el terreny de joc per Dembélé quan Koeman s’ho va jugar tot fent entrar també Braithwaite i Riqui Puig, i fent l’obligat canvi de Dest, que va reemplaçar Sergi Roberto, lesionat de nou.

Amb 2 a 0 en el marcador, el Granada en tenia prou de defensar amb els jugadors ben junts, deixar pocs espais, no perdre la concentració i esperar algun contraatac per veure si tornava a sonar la flauta. I confiar, evidentment, en el seu porter Aarón, molt encertat en un xut ras i ajustat de Messi, en una rematada de xilena de Griezmann i en una altra d’Araújo. Trincão, abans d’abandonar la gespa, també va enviar una pilota al travesser, però la sort està esquiva amb el jove portuguès, encara sense estrenar-se en 26 partits.

El Barça, amb tres defenses, no es va rendir en cap moment. En els primers partits li costava remuntar un resultat advers però això ara ha canviat. Mai va perdre la fe, ni tan sols quan Dembélé va enviar una pilota al travesser. Griezmann obria la porta a l’esperança amb un gol no gaire estètic però igual de vàlid. Messi, des de la frontal, va topar de nou amb el pal i quan semblava que als blaugrana els faltarien minuts per completar la remuntada, Messi va penjar-la cap a Griezmann, aquest va assistir Alba, que de cap i llançant-se al terra empatava i enviava el partit a la pròrroga. La quarta en aquest inici del 2021.

El Granada estava ensorrat i el Barça crescut. I semblava que deixaria enllestida la classificació amb un altre gol de Griezmann. Però, poc després, l’àrbitre assenyalava un penal molt rigorós de Dest i Vico tornava a igualar el duel. En la segona meitat, però, els blaugrana van decidir que ja n’hi havia prou, que no volien arribar als penals. De Jong feia el quart i Alba, amb una magnífica volea, sentenciava.

LA SORPRESA

Koeman va fer jugar Ter Stegen en el lloc de Neto, que era el porter en la copa del Rei

GRIEZMANN I ALBA

El francès fa dos gols i assisteix Alba, que va forçar la pròrroga i va sentenciar

DESAFORTUNATS

El Barça va enviar tres pilotes al pal, en xuts de Trincão, Dembélé i Leo Messi

MINUT A MINUT

8’ Aarón desfà dos xuts consecutius, de Messi i Trincão, amb dues molt bones intervencions.
23’ Gran aturada d’Aarón, que refusa un xut de falta directa de Messi.
28’ Araújo remata de cap, a mans del porter, una centrada bombada de Messi.
33’ Gol del Granada. Errada d’Umtiti, centrada a l’àrea petita i Kenedy envia la pilota a la xarxa.
40’ Magistral passada de Messi a Trincão i el portuguès posa la pilota a l’àrea petita, on la defensa refusa.
47’ Una altra errada d’Umtiti i gol de Soldado en una ràpida transició.
62’ Xut de Trincão al travesser.
83’ Xilena de Griezmann i aturada d’Aaarón.
87’ Xut al travesser de Dembélé.
88’ Griezmann remata, des de la línia de fons, una passada de Messi, toca Aarón i entra.
90’ Pilota al pal de Messi.
90+2’ Centrada desesperada a l’àrea, la toca Griezmann amb el cap i Alba l’envia a la xarxa.
100’ Gol de Griezmann amb el cap rematant una centrada de Jordi Alba.
103’ Fede Vico marca aprofitant un penal molt rigorós, assenyalat a Dest.
108’ De Jong recull el refús del porter després d’un xut de Messi i envia la pilota a la xarxa.
113’ Amb el Granada esfondrat, Alba rep una passada de Griezmann i etziba un cacau que entra de manera inevitable.