Barça

Un forat

El Barça ha millorat molt el seu joc aquest 2021, però la fragilitat defensiva penalitza molt l’equip de Koeman, que ha encaixat set gols en els tres últims partits

Les lesions o molèsties de Piqué, Araujo, Sergi Roberto i Dest han debilitat molt la línia defensiva

La més que notable ratxa de resultats del Barça aquest 2021, amb el punt negre de la final de la supercopa contra l’Athletic, es va estroncar dimecres, precisament una altra vegada a Sevilla, en el partit d’anada de les semifinals de copa. L’equip blaugrana ha jugat dotze partits aquest any, i ha sumat deu victòries –una des del punt de penal– i dues derrotes. Una trajectòria que ha portat el grup de Ronald Koeman a les semifinals de copa i inclús a pensar en una remuntada en la lliga. La bona ratxa de resultats ha arribat gràcies a una evident millora en el joc, molt més alegre en atac, amb possessions amb sentit, el camp més obert i bona sortida de pilota. El joc ha millorat molt respecte al dels primers mesos de competició. La bona trajectòria i la millora del joc en atac tenen, però, un punt negatiu: la fragilitat defensiva. El Barça ha encaixat quinze gols en aquests dotze partits. Només ha estat capaç de mantenir la porteria a zero en quatre (Osca, Cornellà, Granada i Elx). I ha rebut set gols en els tres últims partits. Un forat preocupant davant l’imminent partit contra un rival amb gran potencial ofensiu com el PSG i que fa difícil poder creure en una remuntada contra el Sevilla en copa, tot i que els optimistes s’agafen al precedent de fa dues temporades, quan l’equip que dirigia Ernesto Valverde va aixecar en els quarts de final un resultat de 2-0 contra el mateix rival, i va golejar el conjunt de Pablo Machín per un contundent 6-1.

Les baixes

Els problemes defensius del Barça tenen diverses causes. És evident que Koeman ha tingut mala sort amb les lesions. Sergi Roberto ha tingut dues lesions musculars pràcticament consecutives, i ha estat gairebé inèdit des del 21 de novembre, quan es va lesionar al Wanda Metropolitano. A la llarga absència del de Reus, s’hi han sumat les inacabables molèsties de Dest, fet que ha provocat que el tècnic hagi hagut d’utilitzar al lateral dret en molts partits un central del filial reconvertit, Mingueza, o un lateral esquerre tancat, Junior Firpo, amb el qual compta poc per jugar en la seva posició natural. Els problemes més greus han arribat, però, al centre de la defensa. L’home més segur, Piqué, es va lesionar de gravetat el 21 de novembre. I el seu substitut, el sensacional Araujo, és baixa des de diumenge passat per un fort esquinç al turmell esquerre. Lenglet, a més, arrossega des de fa setmanes molèsties en un genoll, i tampoc és el defensa fiable d’altres temporades. Així que Koeman, amb aquest panorama, ha hagut de fer servir Umtiti, un central amb qui no comptava, en aquest dur mes d’hivern en què va demanar un reforç que no va arribar.

I Umtiti, que a Sevilla va sortir a la fotografia dels dos gols com havia sortit en dues fotografies més fa una setmana a Granada, fa molt que ha deixat de ser el central que va brillar en el Barça des del 2018 fins al 2020. No és casualitat que un informe de la direcció esportiva filtrat fa unes setmanes indiqués que ni ell ni Mingueza, amb qui va formar parella al Sánchez Pizjuán, no estan preparats per jugar partits exigents. I aquí arriba una de les altres raons que expliquen la fragilitat defensiva blaugrana. No és cap altra que la mala planificació i la presa de decisions dolenta de l’anterior directiva i la direcció esportiva. Només així s’explica que renovessin Umtiti poc abans del mundial de Rússia per una milionada i per cinc anys, no fent cas d’un informe dels serveis mèdics del club que aconsellava la venda del francès perquè ja intuïen problemes greus en un genoll. Problemes que l’han convertit en una ombra del gran central que va ser abans d’un mundial que va guanyar però que no hauria d’haver jugat. I inexplicable és també que ni la direcció esportiva ni l’anterior junta fessin veure a Umtiti que s’havia d’operar. I que hagin estat incapaços de trobar una solució per rescindir-li el contracte, cedir-lo o traspassar-lo en aquests dos anys i mig.

Mala sort, mala planificació i manca de valentia en la presa de decisions llastren ara un grup que comença a treure el cap, a refer-se de la desfeta de Lisboa i tractar de superar la debilitat d’una plantilla que no s’ha pogut reforçar per la crisi econòmica que afecta el club. L’esperança per a Koeman és que Piqué cada vegada està més a prop de reaparèixer i que Araujo, tot i haver d’estar en un principi tres setmanes de baixa, està disposat a forçar, fer-se una infiltració i jugar contra el PSG.

UMTITI

Koeman ha hagut de comptar amb el francès, que no ha rendit contra rivals importants

L’ESPERANÇA

Araujo es pot fer una infiltració contra el PSG i Piqué accelera la seva recuperació

Neymar serà baixa. Una preocupació menys

La dèbil defensa del Barça va respirar alleugerida ahir quan el PSG va confirmar que Neymar serà baixa dimarts al Camp Nou en l’anada dels vuitens de final de la Champions. El brasiler té una lesió a l’abductor de la cuixa esquerra i estarà unes quatre setmanes de baixa, i serà dubte per al partit de tornada de l’eliminatòria, que es jugarà el 10 de març al Parc dels Prínceps.

L’exjugador del Barça va caure lesionat en el partit de copa que l’equip de Pochettino va jugar i va guanyar contra el Caen (0-1). Neymar va rebre un parell d’entrades molt dures dels jugadors del Caen i va esclatar després de saber l’abast de la lesió. “No sé quant temps podré suportar-ho. M’entristeix sentir que he de ser colpejat”, va dir el brasiler. Pochettino tampoc podrà disposar d’Ángel Di María.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)