Barça

Detinguts pel ‘Barçagate’ J.M. Bartomeu Òscar Grau Jaume Masferrer R. Gómez Ponti

Els Mossos d’Esquadra detenen Josep Maria Bartomeu, Jaume Masferrer, Òscar Grau i Romà Gómez Ponti. Els dos primers passen la nit a comissaria i avui a disposició judicial. Els altres dos queden en llibertat

Aquesta havia de ser una setmana gran en el FC Barcelona. La setmana de la possible remuntada contra el Sevilla en les semifinals de copa i la de les eleccions a la presidència que han de posar punt final a un llarg període de desgovern en el club. Però la setmana va començar ahir amb un altre cop dur per a la imatge del Barça. Els Mossos d’Esquadra van detenir l’expresident Josep Maria Bartomeu; la seva mà dreta mentre va ser president, Jaume Masferrer, i dos executius del club: Òscar Grau, director general, i Romà Gómez Ponti, cap dels serveis jurídics. Aquests dos últims van quedar en llibertat ahir a la nit. Les detencions es van produir en el marc de la investigació que està fent el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, a càrrec de la magistrada Alejandra Gil, per l’anomenat Barçagate.

Efectius de l’àrea central de delictes econòmics de la divisió d’investigació dels Mossos d’Esquadra es va presentar ahir cap a les vuit del matí als domicilis particulars de Bartomeu i Masferrer per escorcollar-los. Un parell d’hores més tard ho van fer a les oficines del FC Barcelona per escorcollar diferents despatxos i ordinadors, concretament els dels departaments de finances, jurídic i compliance, que és el departament encarregat de vetllar pel compliment de les normes internes del club. A aquests escorcolls, se n’hi van afegir uns altres a les empreses I3 Ventures i Telampartner SLP. En l’escorcoll a les oficines del club, que va durar fins a les quatre de la tarda, es va prendre declaració a alguns empleats del Barça. Quan va acabar, Grau i Gómez Ponti van ser traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Travessera de les Corts, on ja hi eren Bartomeu i Masferrer. Les detencions, segons fonts judicials, no van ser ordenades per la magistrada Alejandra Gil, sinó que va ser una decisió dels Mossos d’Esquadra. Ja als departaments de la comissaria, els quatre detinguts van rebre la visita dels seus respectius advocats i tots quatre es van negar a declarar. Grau, defensat per l’advocat Josep Riba, i Gómez Ponti van quedar tots dos en llibertat, mentre que Bartomeu i Masferrer han passat la nit a comissaria esperant passar a disposició judicial. Segons va explicar Olga Tubau, advocada de Masferrer, ho faran avui a les nou del matí. L’advocat de Bartomeu és José Antonio Hernández Vives. Gómez Ponti va deixar la comissaria cap a dos quarts de nou del vespre, acompanyat pel seu advocat, Jorge Navarro, que va explicar que no està citat a declarar. Tampoc no ho està Grau.

El ‘Barçagate’

El Barçagate va esclatar el 17 de febrer del 2020, quan la Cadena Ser va explicar que des de la junta directiva del Barça s’havia contractat, des de l’any 2017, l’empresa I3 Ventures per monitoritzar les xarxes socials, però que des de comptes creats per aquesta empresa i altres filials es criticava jugadors com Piqué i Messi, opositors com Víctor Font, expresidents com Joan Laporta i exentrenadors del club com Pep Guardiola. El cas, que va provocar la dimissió de sis directius el 9 d’abril, entre ells Emili Rousaud, que havia de ser el candidat continuista de la directiva, va acabar sent molt més greu quan es va saber que el club havia pagat més d’1 milió d’euros per temporada per aquells treballs i que ho havia fet en sis factures de més de 200.000 euros adjudicades a diferents departaments perquè així no passessin ni per junta directiva ni per cap comissió de control del club. A més, els experts van explicar que s’havia pagat un preu molt per sobre del valor de mercat. La investigació actual, per exemple, creu que el preu que es va pagar estava sis vegades per sobre del preu de mercat, i es pretén esbrinar si aquests diners van anar a parar a la butxaca d’algun dels implicats. L’expresident Bartomeu va negar en aquell moment cap cosa estranya, tot i que va apartar de les seves funcions Masferrer fins als resultats d’una auditoria externa a càrrec de Price Waterhouse Coopers (PWC). Quan l’auditoria no va trobar cap evidència de corrupció, l’expresident va reincorporar Masferrer com a assessor.

La plataforma Dignitat Blaugrana, integrada per una cinquantena de socis, va portar el cas als jutjats el 21 d’abril de l’any passat i la demanda va ser admesa a tràmit per la magistrada del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Alejandra Gil, el 17 de juny, per uns presumptes delictes d’administració deslleial i corrupció entre particulars. El 5 de juliol, els Mossos d’Esquadra ja es van presentar en les oficines del club per demanar informació sobre el cas i l’auditoria de PWC. El sumari del cas va quedar sota secret i hi ha hagut fins a sis pròrrogues d’aquest secret de sumari. L’última d’aquestes pròrrogues acaba el 10 de març. Per això es van fer ahir els escorcolls, i per tant es descarta que tinguin res a veure amb les properes eleccions. Per als responsables de la investigació el malestar era evident per la falta de col·laboració del club, que ahir va emetre un comunicat mentre s’estava fent l’escorcoll, i en què indicava: “La plena col·laboració amb l’autoritat judicial i policial per aclarir els fets que s’investiguen. Expressem el màxim respecte pel procediment judicial i pel principi de presumpció d’innocència dels afectats.”

LA JUTGESSA

L’acusació és per administració deslleial i corrupció entre particulars

ELS MOSSOS

Van escorcollar els domicilis de Bartomeu i Masferrer i les oficines del club

ELS DETINGUTS

Es van negar a declarar perquè el sumari és secret i no coneixen el seu contingut

EL CLUB

Destaca la col·laboració amb les autoritats i la presumpció d’innocència
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)