El Barça torna a guanyar

L’equip de Ronald Koeman fa un partit extraordinari a La Cartuja, goleja l’Athletic i torna a aixecar un títol que ajuda a oblidar la passada temporada en blanc

El capità, nomenat millor jugador de la final, marca dos grans gols en la seva desena final de copa

Athletic 0 Barça 4

GOLS:0-1, Griezmann (60’). 0-2, De Jong (63’). 0-3, Messi (68’). 0-4, Messi (72’).ÀRBITRE:Martínez Munuera (valencià).Targetes grogues:A Dani García i Yuri.Targetes vermelles:Cap.INCIDÈNCIES:Els jugadors del Barça van portar braçal negre en memòria de Josep Mussons. LOCAL: Unai Simón De Marcos Yeray
Unai Núñez 67’ Íñigo Martínez Balenziaga Berenguer
Vesga 54’ Dani García
Unai López Yuri 67’
Muniain
Lekue 46’ Raúl García Williams
Villalibre 67’
RESTA DE CONVOCATS: Ezkieta, Morcillo, Capa i Unai Vencedor.
Dembélé 87’
RESTA DE CONVOCATS: Iñaki Peña, Arnau Tenas i Trincão.

El Barça de Ronald Koeman ja té un títol. En un dels millors partits de la temporada dels blaugrana, en un gran partit coral, però amb dues extraordinàries actuacions de Leo Messi, nomenat millor jugador de la final, i Frenkie de Jong, l’equip català va passar com una piconadora per sobre d’un trist i covard Athletic. Van ser quatre gols aconseguits en el segon quart d’hora de la segona part, però que haurien pogut ser molts més si els de Koeman no haguessin aixecat el peu de l’accelerador en la part final del partit i també si haguessin estat més encertats abans que Griezmann obrís el camí d’un títol que dona tranquil·litat en l’inici del segon projecte de Joan Laporta com a president. La copa hauria de donar continuïtat, com a mínim fins que acabi contracte, al tècnic holandès, que ha tornat a fer campió un equip que, quan va arribar, estava enfonsat després del 2-8 de Lisboa. Koeman es va trobar amb la voluntat de Messi de deixar el club el mes d’agost i ha estat capaç de recuperar l’argentí i tornar a fer que el de Rosario torni a somriure sobre el terreny de joc i inclús sembli ara més a prop de renovar.

El partit del Barça va ser brutal i és difícil d’explicar que la final arribés al descans igualada i amb empat a zero en el marcador, no tant per les oportunitats creades pel Barça, sinó pel domini aclaparador dels blaugrana. Els de Koeman van ser amos de la possessió contra un Athletic que només es defensava i intentava guanyar temps al rellotge cada vegada que el joc s’aturava. O bé per mirar de canviar el ritme del partit o bé per respirar. El tècnic blaugrana va acabar apostant per la defensa de tres, amb Piqué a l’eix, i per donar amplitud amb Dest i Alba. El Barça trobava superioritat constant en la sortida de pilota amb bons triangles amb els centrals i amb De Jong i Busquets. Li va faltar només una mica més d’atreviment dels seus homes de banda, especialment de Dest, per desbordar. També aprofitar la primera oportunitat que va tenir en el minut 5 després de dues possessions molt llargues. La rematada de De Jong va anar al pal de la porteria d’Unai Simón, que va haver d’intervenir també en un xut mossegat de Messi. Poc bagatge per a tant domini contra un Athletic amb molta por, encara amb el record de la final perduda també a La Cartuja fa un parell de setmanes contra la Real Sociedad. El pla de Marcelino, a banda de defensar, era enviar pilotes llargues a Williams i Raúl García, però tots dos van ser clarament superats per Piqué. També, aturar com fos el joc de creació de Messi. Com va fer ja en la final de la supercopa, les ordres eren placar l’argentí cada vegada que arrencava cap a l’àrea després d’haver deixat la pilota i buscant una rematada final. Es va queixar Messi de les faltes. Algunes ni les va veure Martínez Munuera. D’altres, les deixava sense groga l’àrbitre valencià, que només va mostrar una targeta a Dani García quan el migcampista basc ja l’havia merescut unes quantes vegades.

L’Athletic havia sobreviscut al domini del Barça en la primera part i la resistència dels de Marcelino es va allargar fins al primer quart d’hora de la segona. Des d’aquell moment, els de Koeman van ser un vendaval. De fet, ja ho havien estat en els primers minuts però només la falta de punteria i les actuacions d’Unai Simón havien impedir que un gol pugés al marcador. No ho havien pogut fer ni Griezmann, ni Pedri, ni Busquets, però la superioritat blaugrana era tan bèstia que el gol havia d’acabar arribant en un dels millors partits de la temporada de l’equip de Koeman. La llauna la va obrir Griezmann en una jugada semblant a la que el francès no havia aprofitat uns minuts abans. Conducció de Messi, passada filtrada per De Jong i centrada tensa de l’holandès perquè Griezmann fes el gol en un estadi on ja havia marcat dos gols en la final de la supercopa fa tres mesos contra el mateix rival.

I va ser fer el primer i els gols van anar caient en la porteria d’un Athletic que arribava a la final molt fràgil mentalment després d’haver perdut una altra final dues setmanes abans. El segon el va fer De Jong, que va començar la jugada per la dreta i la va acabar ell mateix aprofitant una centrada de Jordi Alba. El partit de l’holandès estava sent de matrícula d’honor i el gol era un premi. Però el Barça volia més i Messi, també. L’argentí, que havia llegit molt bé el partit trobant espais entre línies, volia ser també protagonista en la seva desena final de copa i va contribuir amb dos gols pràcticament consecutius a guanyar la seva setena copa, com Piqué i Busquets. El primer dels gols de l’argentí va ser per guardar en vídeo i tornar-lo a mirar d’aquí uns anys, com aquell de la final del Camp Nou també contra l’Athletic. Aquella vegada, la jugada va ser individual. Ahir, va haver de rebre un suport en un De Jong espectacular. El segon de l’argentí va arribar després d’una centrada del seu millor soci, Jordi Alba. El xut de Messi va doblegar les mans d’Unai Simón.

En un quart d’hora immillorable, el Barça havia guanyat una copa en la qual havia estat a punt de ser eliminat a quarts i a semifinals però en la qual sempre ha cregut. Ho va fer a Granada i al Camp Nou contra el Sevilla forçant dues pròrrogues en el temps afegit. Els de Koeman no volien un altre any en blanc i aquesta temporada, considerada de transició, ja tenen un títol. Aquesta copa, la número 31 en la història del club, els donarà tranquil·litat per afrontar les vuit jornades de lliga que falten, en les quals es jugaran el campionat contra l’Atlético i el Real Madrid, i mirar de guanyar un doblet que semblava impensable fa només uns mesos.

GRIEZMANN

El francès és titular al davant de Dembélé i marca el primer gol de la final

DE JONG

Partit superb de l’holandès, que fa un gol, participa en dos més i domina el joc

MINUT A MINUT

5’ Pilota al pal de De Jong, després d’una llarga possessió del Barça.
11’ Messi filtra una passada a Griezmann i el francès li torna, d’esquenes. L’argentí remata i la jugada acaba en servei de cantonada.
12’ Falta lateral a favor de l’Athletic, mal defensada pel Barça, i rematada desviada d’Íñigo.
21’ Llarga acció d’atac del Barça, iniciada amb una recuperació de Griezmann, que culmina amb un xut de Messi que atura Unai Simón.
47’ Doble rematada de Griezmann, a passada de Messi. La pilota, finalment, va fora.
52’ Xut de Pedri des de la frontal que refusa Unai Simón al costat del pal.
53’ Busquets troba una pilota a l’àrea petita, després d’un servei de cantonada. El seu xut, però, va al cos d’Unai Simón.
60’ Marca Griezmann, a centrada de De Jong. Rematada del francès culminant una transició.
63’ Marca De Jong! Centrada des de l’esquerra d’Alba i rematada de cap de l’holandès a la xarxa.
68’ Golàs de Messi, que combina amb De Jong i completa una acció monumental, desfent-se de tots els rivals que ha trobat al seu pas.
72’ Un altre de Messi! Assistència de Jordi Alba i rematada ajustada al pal que acaba a la xarxa.
87’ El VAR anul·la un gol a Griezmann per fora de joc del francès.