Barça

L’última bala de Ronald

Koeman agita la prèvia del Cadis-Barça amb un comunicat en què exposa la seva fotografia de la situació actual del club i demana paciència

Per uns instants va semblar que l’escrit era una dimissió, però va acabar demanant més temps

Ell mateix va informar els capitans del que faria i avui se la juga al Carranza

Quan el 30 de juny LaLiga va fer públic el calendari de primera divisió de la temporada 2021/22 pocs culers, segurament cap, s’haurien imaginat la transcendència esportiva que tindria un Cadis-Barça de la jornada 6 (22 h, Movistar LaLiga). Dels tres primers desplaçaments de lliga –San Mamés, Ramón de Carranza i Wanda Metropolitano–, la visita a Cadis era la menys atractiva sobre el paper i la que menys maldecaps semblava que podria arribar a generar a Koeman. Error de càlcul. L’actualitat mana. El partit del Barça a Cadis és una autèntica final per a Ronald. El neerlandès es juga el càrrec, si és que encara hi ha prou fil per cosir l’estrip gegant que hi ha ara mateix entre l’entrenador i el president. Qui sap si la decisió no està ja presa i Laporta simplement està guanyant temps. Sigui com sigui, tot el que no sigui guanyar avui a Cadis serà una condemna segura per a l’heroi de Wembley. Perquè, en efecte, Koeman s’asseurà avui a la banqueta tal com han assegurat des del club.

És una situació límit. La prova d’això és el fet insòlit viscut ahir a la sala de premsa de la ciutat esportiva en dia de prèvia de partit. Tots els periodistes presents a la sala preparats amb l’arma carregada per preguntar de nou al neerlandès sobre el seu futur i, de cop, gir sobtat de guió. Koeman no va acceptar preguntes. Va entrar amb el rostre seriós a la sala, va posar-se les ulleres i va llegir el següent comunicat: “Hola, bon dia a tothom. El club està amb mi com a entrenador en una situació de reconstrucció. La situació financera està vinculada a la situació esportiva. Hem de construir la plantilla sense fer grans inversions financeres. I això necessita temps. Els talents d’avui poden arribar a ser estrelles mundials. Les circumstàncies actuals permetran que els jugadors joves tinguin oportunitats com al seu dia les van tenir Xavi i Iniesta, però cal paciència. Quedar en un lloc alt en el rànquing en la lliga seria un èxit. El futbol europeu serà una gran escola per a aquests joves. En la Champions no es poden esperar miracles. I així és com cal analitzar el partit contra el Bayern. El procés en què ens trobem mereix respecte en paraules i en fets. Cal donar suport al projecte. Sé que la premsa reconeix aquest procés de reconstrucció en què ens trobem. No és la primera vegada a la història que això passa en el club. Comptem amb el vostre suport en els temps difícils. Estem molt contents amb el suport dels aficionats, com el que vam tenir el dia del Granada. Visca el Barça! Gràcies per venir”, va llegir textualment Koeman. Tres minuts de rellotge.

La sorpresa va ser gran. Durant uns segons va fer olor de carta de renúncia. Feia olor de dimissió. No va ser així. Koeman no marxarà. L’hauran de fer fora.

Missatge inesperat

El comunicat va agafar a contrapeu fins i tot els tècnics de so. Un responsable del departament de protocol havia estat donant indicacions a un altre empleat sobre la dinàmica que s’havia de seguir amb l’ús del micròfon durant el torn de preguntes dels periodistes perquè tot quedés clar abans de la compareixença. I és que la d’ahir era tot just la segona roda de premsa presencial de l’era Koeman per culpa de la Covid. El departament de comunicació va ser informat pel mateix Koeman de les seves intencions pocs minuts abans d’entrar a la sala i va ser el mateix departament de premsa qui va advertir Laporta. El comunicat va agafar el president a Palos de la Frontera (Huelva), on tenia un acte institucional amb les penyes de la localitat. Laporta estava acompanyat d’Enric Masip, el seu assessor, i els directius Antonio Escudero i Josep Ignasi Macià. A Koeman se li va aconsellar no llegir el comunicat i cenyir-se a l’habitual roda de premsa, però el neerlandès ho tenia clar. L’escrit no ha agradat a Laporta però des del club no hi va haver ahir resposta oficial respecte a aquesta qüestió. Prioritat: guanyar a Cadis.

El comunicat va ser iniciativa de Koeman. Ell mateix va ser qui va informar els capitans del que passaria ahir a la sala de premsa i els capitans van traslladar el missatge a la resta de la plantilla. No és un comunicat conjunt de tot l’equip, però sí que els jugadors estaven informats. Cal ser precisos i curosos en aquest punt perquè el text va ser elaborat només per l’entrenador i no estava consensuat per tot el vestidor.

Una final al Carranza

Dins d’aquesta tensió ambiental, el Barça està obligat a sumar els tres punts aquesta nit a l’estadi Ramón de Carranza, un escenari on la temporada passada va perdre per 2-1, en una nit nefasta dels blaugrana, que van regalar els dos gols, primer amb un error individual de Mingueza i després amb una errada en cadena d’Alba, Lenglet i Ter Stegen. Era la quarta derrota de l’equip en la lliga i l’Atlético s’allunyava aleshores a 12 punts.

En la llista de convocats només hi ha una novetat respecte al partit contra el Granada: Nico entra per Alejandro Balde. Problemes per a Koeman al carril esquerre, on la lesió de Jordi Alba i la lumbàlgia de Balde el deixen sense un lateral esquerre natural.

Álvaro Cervera, per la seva banda, continua sense poder comptar amb els lesionats José Mari Martín-Bejarano i Jon Ander Garrido. Els gaditans van guanyar en la visita a Balaídos contra el Celta per 1-2.

MALS RECORDS

El Barça visita un estadi on va perdre per 2-1 el curs passat per culpa de dos regals

UN ÚNIC CANVI

L’entrada de Nico per Balde és l’única novetat en la llista respecte al dia del Granada

EL COMUNICAT

El procés de reconstrucció en què ens trobem mereix un respecte en paraules i en fets
Quedar en un lloc alt en el rànquing en la lliga seria un èxit. En la Champions no es poden esperar miracles
Ronald Koeman
Els talents d’avui poden arribar a ser estrelles mundials. Les circumstàncies actuals permetran que els joves tinguin oportunitats com al seu dia les van tenir Xavi i Iniesta, però cal paciència
opinió

Mala peça al teler

Oriol Tortajada

Dels vídeos de Laporta als escrits de Koeman. Un bon samarità, o un il·lús en aquest cas, podria arribar a pensar que el vídeo públic del president difós dimarts i el comunicat d’ahir de Koeman generen certa sintonia en el missatge. En efecte, tots dos fan una crida a la paciència. Però la realitat és més perversa. Aquí cadascú fa la guerra pel seu compte. És així. I cap dels dos l’encerta amb el format. Ni el president amb els seus vídeos encapsulats des del seu despatx, ni el tècnic amb el seu speech obviant que ahir estàvem davant una roda de premsa, amb preguntes, sí. Tots dos, amb el seu discurs, busquen únicament la complicitat dels culers. Un intent desesperat d’autoprotegir-se davant l’adversitat. Però, alhora, tots dos no fan més que enviar missatges clars que evidencien que és un matrimoni trencat, malgrat certs intents de maquillatge.

Del discurs de Koeman se’n poden extreure múltiples lectures: una simple rèplica al vídeo de Laporta del dia anterior dins un context de lluita d’egos? Una forma hàbil de driblar preguntes incòmodes de la premsa sobre una possible destitució? Un exercici de sinceritat buscant la comprensió de la grada? Jugar una carta a la desesperada demanant més marge al president? Un missatge entre línies per deixar clar a Laporta que ell no pensa dimitir i que si el vol fer fora haurà de pagar trinco-trinco els 12 milions d’euros que costa el seu acomiadament? O voler morir buidant el pap?... Escullin vostès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)