Barça

Piqué els manté amb vida

Un solitari gol del defensa català permet a un Barça sense idees tombar el Dinamo de Kíev al Camp Nou i manté l’equip amb esperances en la Champions

Va ser suplent pensant en el clàssic, quan tornarà a l’onze, però no va exercir de revulsiu com en altres partits

Al Barça no se li pot exigir guanyar la Champions, però sí classificar-se per als vuitens de final. Això és el que pensa Ronald Koeman, i possiblement hi hauria cert consens en el barcelonisme ara mateix amb aquesta afirmació. Aquesta és la trista realitat a hores d’ara. I per continuar tenint vida en la màxima competició europea calia guanyar el Dinamo de Kíev al Camp Nou després de les derrotes contra el Bayern i el Benfica. Tenia prohibit fallar i no ho va fer. Podríem dir que va complir l’expedient. I res més. Va ser un triomf raquític i sense cap mena de brillantor aconseguit gràcies a un solitari gol de Piqué, que casualment ha estat el primer golejador en la lliga, contra la Real Sociedad, i en la Champions. Però el partit continua despertant interrogants sobre les capacitats i l’evolució de l’equip, que no acaba de trobar una línia ascendent i en fa una de freda i una altra de calenta.

No deixa de ser simptomàtic de com està el Barça que el dia en què l’equip es jugava el futur europeu el Camp Nou presentés una entrada força discreta. Hi ha molts abonats que han demanat una carència d’un any, però és innegable que n’hi ha d’altres als quals no els compensa comprar una entrada per veure jugar l’equip de Koeman. I alguns que potser tenien pensat fer l’esforç d’anar al camp en un horari no gaire habitual van acabar desistint després de llegir o escoltar l’alineació. Messi, per si sol, ja justificava el preu d’una entrada, i en el Barça actual podríem dir que aquesta força només la té Ansu Fati. I no sortia d’inici perquè Koeman ja havia avisat que tres titularitats en una mateixa setmana eren massa tenint en compte que està seguint un procés de readaptació a la competició consensuat amb els metges. I diumenge hi ha clàssic contra el Madrid.

Així que Koeman va recuperar Luuk de Jong, absent en els últims partits, per formar, juntament amb Memphis i Dest, una tripleta atacant d’escàs poder intimidatori. Sense cap sorpresa al mig del camp, en la defensa Mingueza es va situar de lateral i Lenglet va fer parella amb Piqué a l’eix. El francès no jugava de titular des del partit contra el Getafe en la lliga. Un onze poc engrescador però que tenia l’enorme responsabilitat de vèncer el Dinamo de Kíev sí o sí.

El Barça no va entrar malament en el partit i Dest va estar a punt de marcar quan la gent encara s’estava asseient a la seva localitat. Però va rematar de cap massa alt una bona centrada d’Alba des de l’esquerra. No va ser cap sorpresa que els blaugrana dominessin per complet la possessió. D’això ningú en tenia el més mínim dubte. Els ucraïnesos van venir a fer el seu partit, tots al darrere ben juntets i esperant una errada del Barça per sortir amb rapidesa al contraatac. El seu pla només els va sortir en una ocasió, però Mingueza va anul·lar el perill. Això sí, sí que van impedir que els de Koeman tinguessin facilitats per generar perill. No és que fos tant un mèrit del Dinamo, sinó més aviat un demèrit del Barça, incapaç de generar res potable a través del joc, erm d’idees i de ritme alt.

I com que Luuk de Jong era al camp, el recurs fàcil de penjar pilotes es va convertir en l’opció més utilitzada per l’equip. I De Jong, fitxat precisament pel seu bon joc aeri, va perdonar el gol en una falta lateral servida per Memphis quan va rematar a fora tot sol i, just després, ell mateix buscaria l’escaire en una rematada des de la frontal que Buschchan va enviar a córner. Gairebé res més va ser capaç de generar el Barça, tret d’un xut de Dest i el gol de Piqué, que tot sol dins de l’àrea va rematar a la perfecció amb l’interior del peu una centrada de Jordi Alba.

Però no n’hi havia prou. Amb només un gol d’avantatge el perill sempre estaria present perquè aquest Barça no ha demostrat fortalesa defensiva ni prou personalitat per controlar situacions com aquestes. Per això Koeman va fer dos canvis en el descans amb l’objectiu de poder sentenciar ràpid. Ansu Fati i Coutinho al camp per Luuk de Jong i Mingueza. I el 10 va perdonar en una jugada en què es va adornar massa quan tenia Coutinho i Busquets tot sols. A vegades, el nou nen meravella també s’equivoca i precisament a partir d’aquesta errada va estar imprecís en la resta de presa de decisions. Els ucraïnesos, malgrat ser incapaços de crear perill real, sí que van avançar línies veient que el Barça era incapaç de fer la feina. Koeman va seguir movent la banqueta per intentar posar cames fresques en els minuts finals i va fer entrar Sergi Roberto i el Kun Agüero, per Gavi i Memphis.

El Barça no va ser capaç de millorar el seu joc, i va tenir unes dificultats enormes per traçar alguna jugada col·lectiva de mèrit i només va amenaçar amb un xut al sobrebot de Coutinho que va anar a fora per poc. Hi havia tensió en l’ambient perquè cap dels 45.968 espectadors que hi havia al Camp Nou les tenia totes. El Dinamo feia minuts que ja situava més jugadors en camp blaugrana, sense intimidar, això sí; però, si fem cas dels precedents, els de Koeman tampoc transmeten excessiva confiança, i encara menys a Europa en aquesta temporada.

Però res es va moure i el Barça va poder sumar els primers punts en la Champions per continuar mantenint viva l’esperança de posar els peus en els vuitens. I un cop assolit l’objectiu, a somiar i a intentar arribar com més lluny millor. Però perquè això passi caldrà millorar molt.

AMBIENT FRED

Malgrat que el partit era a caixa o faixa, només 45.968 persones van anar al camp

LUUK DE JONG

Koeman hi va apostar, però va tornar a fallar una rematada molt clara de cap

AGÜERO

Va entrar en el segon temps i va seguir acumulant minuts en espera d’agafar la forma
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)