Barça

Alèxia fa història

Es compleixen tots els pronòstics i Alèxia Putellas, la capitana del FC Barcelona, guanya la Pilota d’Or després de liderar un equip que ha aconseguit el triplet i ha meravellat amb el seu futbol

La part en què felicita el club pel seu 122è aniversari la fa en llengua catalana

Alèxia Putellas, la reina de París. Històric. La capitana del FC Barcelona va complir tots els pronòstics i va guanyar la Pilota d’Or, que entrega la revista France Football, en la gala celebrada al Théâtre du Châtelet. Ja és, sense discussió, la millor jugadora del món. Un premi absolutament merescut perquè no només pot presumir de títols, amb un triplet històric –lliga, Champions i copa del Rei–, sinó perquè aquests van arribar, sobretot, gràcies al seu lideratge sobre la gespa i també fora del terreny de joc com a capitana d’un equip que ja fa temps que està meravellant amb el seu futbol. Primer amb Lluís Cortés a la banqueta i ara amb Jonatan Giráldez, present a la gala.

Vestida de manera molt elegant per a l’ocasió, quan Kylian Mbappé va anunciar que era la guanyadora va pujar a l’escenari visiblement emocionada. “Estic una mica emocionada. És un moment molt especial. És especial tenir aquí les meves companyes. Em fa molt feliç viure aquest moment. Vull mostrar el meu agraïment a totes les meves companyes, aquest és un premi individual, però sens dubte és un èxit col·lectiu; a tots els entrenadors que han cregut en mi, a tota l’afició.”, va dir en el seu discurs, en el qual va utilitzar el castellà i el català. Precisament, Alèxia va utilitzar la llengua pròpia de Catalunya, i que també és l’oficial del club, per recordar que el moment encara era més especial perquè aconseguia aquest guardó tan important el dia que el FC Barcelona celebrava el seu 122è aniversari. Sentit record també per al seu pare, ja mort. “Finalment, a la meva família, però sobretot vull dedicar això a algú que sempre ha estat molt especial per a mi. Espero que estiguis orgullós de la teva filla; va per tu, pare, allà on siguis.” Precisament, en un vídeo posterior, la seva mare explicaria que l’Alèxia es va refugiar en el futbol quan va perdre el pare.

I possiblement el treball fet durant tots aquests anys està donant els seus fruits. Primer, amb títols i, ara, amb guardons individuals. Més enllà, és clar, del reconeixement del gran futbol que fa l’equip que capitaneja amb mestratge. Les xifres individuals d’Alèxia Putellas són un escàndol. La temporada passada va fer 26 gols (18 en la lliga Iberdrola, dos en la Champions, un en la final, cinc en la copa, dos en la final, i un en la supercopa) i 16 assistències (12 en competició de lliga, dos a Europa, i quatre en la copa). Són xifres més pròpies d’una davantera que no pas d’una migcampista. És la segona màxima golejadora en la història del club, amb 157 gols, només superada per Jenni Hermoso, que va quedar segona. El podi no va poder ser cent per cent blaugrana perquè en la tercera posició va quedar Sam Kerr, del Chelsea. Les altres blaugrana nominades eren Lieke Martens, que va quedar cinquena, Irene Paredes (15a) i Sandra Paños (19a).

Un èxit també per al Barça

“Aquesta Pilota d’Or serà un abans i un després. Poso l’exemple del projecte del Barça i els seus resultats, així que no hi ha excusa perquè tothom tingui dret a ser futbolista i a poder fer-ho en un futbol professional”, va reivindicar Alèxia Putellas. I és que la seva Pilota d’Or també és un èxit del club blaugrana per haver fet una aposta tan forta a partir de l’any 2015 pel futbol femení. I ha estat un encert absolut, més enllà del guardó, que és la confirmació de la bona feina feta i del talent que hi ha a la casa. Alèxia Putellas, a més a més, és pur ADN Barça. En la gala d’ahir a París l’expedició del FC Barcelona va estar encapçalada pel president del club, Joan Laporta; el vicepresident esportiu, Rafa Yuste; la vicepresidenta institucional, Elena Fort; el director de futbol, Mateu Alemany; el CEO, Ferran Reverter; el director d’esports professionals, Xavier Budó, i Enric Masip, assessor de la presidència. Per la secció femenina de l’entitat, ho van fer l’entrenador, Jonatan Giráldez, el mànager general de la secció, Markel Zubizarreta, i el directiu responsable, Xavier Puig.

La 13a Pilota d’Or culer

Amb el triomf d’Alèxia Putellas, el FC Barcelona ja pot presumir de tenir tretze Pilotes d’Or, aconseguides per set esportistes diferents de l’entitat. El primer en aconseguir-la va ser, l’any 1960, Luis Suárez. En el 1973 i el 1974 les aconseguiria Johan Cruyff. Van passar vint anys fins a tenir un altre guanyador. En aquest cas va ser Hristo Stòitxkov, que va guanyar-la el 1994. El 1999 qui ho va fer va ser Rivaldo i el 2005, Ronaldinho. Després ja vindrien els anys en què Leo Messi va monopolitzar pràcticament aquest guardó juntament amb Cristiano Ronaldo. L’argentí va guanyar la Pilota d’Or el 2009, el 2010, el 2011, el 2012, el 2015 i el 2019. La del 2021, malgrat que s’ha aconseguit sobretot pels seus mèrits amb el Barça i amb la selecció Argentina, l’ha guanyada defensant els colors del PSG.

I la tretzena Pilota d’Or, i que al club fa moltíssima il·lusió, és la d’Alèxia Putellas, la primera futbolista catalana que guanya aquest guardó i la tercera del món que aconsegueix la Pilota d’Or. Només el tenien Megan Rapinoe (2019) i Ada Hegerberg (2018).

Alèxia Putellas ja era un dels referents del FC Barcelona femení i una icona de l’equip i del club, que va renovar-la fins a l’any 2024 per no deixar-la escapar. La jugadora de Mollet continua aconseguit guardons individuals perquè la Pilota d’Or del 2021 se suma al premi Jugadora de l’Any a Europa per la UEFA.

26

gols

va fer l’any passat

L’ELOGI

“Aquest és un premi individual, però sens dubte és un èxit col·lectiu”

MÈRITS

És la capitana d’un equip que ha guanyat el triplet i que té unes xifres espectaculars

PODI

No pot ser del tot blaugrana, amb Jenni Hermoso segona i Kerr (Chelsea), tercera
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)