Barça

Estancats

La progressió de l’equip des de l’arribada de Xavi té alts i baixos i va més lenta del que el tècnic mateix esperava

El Barça continua fent pocs gols, encaixant-ne molts i sense tenir continuïtat en el joc

El 9 de desembre passat, el Barça perdia per 3 a 0 al camp del Bayern de Munic i deia adeu a la Champions. Aquella nit, l’optimisme de Xavi va començar a topar amb la realitat del Barça que li havia caigut a les mans. “És una realitat molt dura. Sents impotència, però ens hem de rebel·lar. Hem de treballar molt dur per tornar el Barça on es mereix”, va assenyalar, convençut que la feina que estava fent donaria els seus fruits més aviat que tard. Aquell dia també va ser el primer que va començar a parlar de punt d’inflexió per anar cap amunt.

Els partits han anat passant i la sensació és que la progressió de l’equip no va a la velocitat desitjada ni esperada. Xavi també ho va saber detectar quan, poc abans de rebre l’Elx al Camp Nou i després d’un empat decebedor a Pamplona contra l’Osasuna, enviava un dard a la plantilla. “Hi ha jugadors a qui els costa entendre el joc de posició, cosa que sorprèn perquè estem en el Barça. Els està costant una mica aquest canvi de xip”, va deixar anar. L’empat a Sevilla en l’últim partit de l’any 2021 amb un joc recognoscible i deixant una gran imatge semblava un indicador que l’equip creixia, però va ser flor d’un dia. Es va tornar a viure un retrocés contra el Granada, ja que l’equip va ser incapaç de dominar el partit quan el tenia al seu favor. Incapaç de defensar-se amb la pilota, els blaugrana van acabar concedint un altre empat decebedor.

Les bones sensacions es repetirien en el clàssic de la supercopa, en què el Barça va poder competir de tu a tu amb el Real Madrid durant força minuts –no en els vint primers–. Es va acabar perdent en la pròrroga, però es va poder vendre que l’equip havia fet un pas endavant. Va ser el segon cop que es va parlar de punt d’inflexió. I quan es pressuposava que, aquest cop sí, l’equip estava en el camí correcte, ha arribat la patacada de la copa. El partit contra l’Athletic va ser molt fluix, com el tècnic mateix va reconèixer, i ara per ara es fa impossible afirmar quina cara mostrarà el Barça a Vitòria. Al marge de jugar amb extrems, si en algun aspecte ha posat èmfasi Xavi és que cal fer una bona pressió després de perdre la pilota, que cal jugar instal·lats a camp rival, i saber buscar els espais en atac. Doncs bé, tot això s’ha vist amb comptagotes en els partits que ha dirigit el tècnic.

Aquests alts i baixos fan impossible confiar en l’equip, i les xifres tampoc el fan fiable. De fet, les xifres amb Koeman i Xavi són molt similars. Tots dos han dirigit tretze partits i tenen el mateix nombre de victòries, cinc, i mentre que el terrassenc ha empatat quatre partits i suma quatre derrotes, l’holandès va empatar-ne un de menys i va acumular una derrota més. Si que és cert que la sensació és que Xavi té un pla i un horitzó on arribar. En aquest sentit, té les idees més clares i un estil definit. El que passa és que està costant molt plasmar-ho sobre la gespa i que això es tradueixi en resultats. En l’última setmana, el Barça ha deixat escapar dos títols, la supercopa i la copa, i en la lliga no té possibilitats d’obtenir el títol. Ara tots els esforços s’hauran de centrar a assegurar-se una plaça per a la propera Champions i intentar guanyar l’Europa League.

Un equip tou al darrere

La fragilitat defensiva del Barça no és un problema d’ara. S’arrossega des de l’inici de temporada. A Bilbao a l’equip li van tornar a generar moltes ocasions de gol i les bandes van ser una calamitat, en especial la defensada per Jordi Alba. Xavi confiava que recuperant la pressió i jugant a camp contrari i més junt, l’equip seria més sòlid, però de moment no és així, i el Barça es descompon amb massa facilitat durant molts partits, permetent transicions al seu rival amb molta facilitat i gols en contra. La debilitat també es té a l’hora de defensar les jugades a pilota aturada. En els tretze partits que ha dirigit Xavi s’han encaixat divuit gols, i en els últims onze duels només s’ha deixat la porteria a zero contra el Mallorca. Ter Stegen, molt discutit, no transmet la seguretat de temporades anteriors, i contra l’Athletic va tornar a tenir una actuació discreta. Posar remei a aquesta fragilitat ha de ser un dels grans objectius de Xavi, perquè encaixar gols amb tanta facilitat és un llast enorme per a l’equip.

Ansu i el risc d’operació

En atac, i malgrat recuperar el joc per les bandes, l’equip continua mostrant dificultats per generar perill. Amb Xavi s’han marcat divuit gols en els tretze partits jugats –només un més que amb Koeman– i quan semblava que l’equip recuperava efectius al davant, ara ha arribat la lesió d’Ansu Fati. Les proves fetes ahir a la tarda confirmen que té una lesió al tendó proximal del bíceps femoral de la cuixa esquerra. En els propers dies es decidirà el tractament a seguir. Algunes veus en el club consideren que la millor solució per evitar les recaigudes és que passi per la sala d’operacions. El jugador ha de prendre una decisió aviat sobre què fer. Si no s’opera, el més probable és que estigui dos mesos allunyat dels terrenys de joc. Les lesions han estat un autèntic maldecap per al jove davanter, però també per a molts altres jugadors de la plantilla

A més, el conflicte obert amb Dembélé privarà el Barça del jugador, ja sigui perquè marxarà ara a l’hivern o perquè veurà des de la grada la resta de partits que queden de la temporada. Malgrat que el jugador insisteix que encara vol continuar negociant la seva renovació, el club veu força complicat que la situació faci un gir tan radical. En aquest aspecte, la nota positiva és l’arribada de Ferran Torres, que en el seu segon partit ja va poder estrenar-se com a golejador amb un gol fantàstic.

18

gols

rebuts amb Xavi

XAVI I KOEMAN

Les xifres en els mateixos partits són pràcticament calcades i canvien les sensacions

FRAGILITAT

L’equip continua sent molt tou al darrere i massa cops es trenca com a bloc

ANSU FATI

Es confirma la lesió al bíceps femoral i no està descartat que s’acabi operant

La clatellada de Stòitxkov a Ousmane Dembélé

En un programa de televisió, l’exjugador del Barça Hristo Stòitxkov no s’ha mossegat la llengua i ha carregat amb duresa contra Dembélé, a qui convida a marxar del club per no continuar tacant l’escut. “Jo em vaig implicar com a estranger per saber què era el Barça, em vaig informar de l’època de Kubala, de Carrasco, de Lineker, de Bakero, de Salinas; coneixia la història. Tu, en canvi, no has entès què és el Barça. Si no vols estar en el club, almenys no en taquis l’escut, deixa la samarreta i marxa. I moltes gràcies per haver enganyat la gent fent veure que saps jugar a futbol; t’ho dic jo, que vaig jugar en aquesta posició”, va etzibar-li el búlgar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)