Barça

MARTA SEGÚ

DIRECTORA GENERAL DE LA FUNDACIÓ FC BARCELONA

“L’assetjament en l’esport està molt amagat”

“En l’esport no hi ha estudis ni dades sobre aquestes accions, perquè ningú reconeix que això pugui estar passant”

“S’ha de protegir la víctima, reparar-la de tot el dany emocional i psicològic, i resoldre el problema”

Segona etapa al Barça
El juliol del 2021, Marta Segú va iniciar la seva segona etapa al club blaugrana com a directora de la fundació, substituint Maria Vallès, persona de confiança de l’exvicepresident Jordi Cardoner. Aquest càrrec també el va ocupar del 2008 al 2010, en l’últim tram del primer mandat de Joan Laporta. Abans de tornar al club, Segú va estar deu anys al capdavant de la Fundació Probitas, impulsada per la farmacèutica Grifols.
Quan la gent sap el que és, alguns comportaments deixen de ser normals i s’està més alerta

L’assetjament és una realitat que existeix i que viuen molts infants i adolescents a l’ombra en tots els espais on conviuen, però sovint queda oblidat o no s’hi para prou atenció. És una plaga que afecta tots els àmbits de la societat, i l’esport no n’és una excepció. La Fundació FC Barcelona, amb motiu del Dia Mundial Contra l’Assetjament Escolar, ha presentat un innovador protocol d’actuació per combatre el bullying en l’esport formatiu.

En què consisteix el protocol?
Et dona pautes per saber com cal actuar davant un cas de bullying en l’àmbit de l’esport. Està molt bé prevenir i sensibilitzar, però s’han de saber prendre les mesures pertinents per protegir la víctima, reparar-la de tot el dany emocional i psicològic, i solucionar el problema.
Com l’han desenvolupat?
Ja fa dos anys que estem treballant en aquest protocol. L’hem elaborat amb experts en l’àmbit del bullying, i l’hem volgut fer adaptat a l’esport, perquè no és el mateix que l’assetjament en l’àmbit escolar.
Quines diferències existeixen entre els dos àmbits?
En el món escolar, com que els nens han d’anar obligatòriament a l’escola, el bullying està molt identificat i protocol·litzat, perquè han de trobar-hi una solució. En canvi, en el món de l’esport, hi ha molt poques dades, no hi ha estudis i és un assetjament molt amagat i silenciós. Quan un nen és víctima de bullying, deixa l’esport i ningú s’adona que hi ha hagut un cas d’assetjament. Per això, és tan important el protocol que hem fet, ja que fins ara no n’hi havia cap.
Per què no s’ha fet res semblant fins ara?
Perquè no s’hi ha donat la importància que té. Està molt amagat i ningú reconeix que hi ha bullying en l’esport. No hi ha estudis ni dades sobre el tema, perquè ningú ha pensat que això pugui estar passant.
Com s’ha d’actuar davant un cas com aquest?
El primer que s’ha de fer és sol·licitar un delegat de protecció i establir una sèrie de vies de comunicació anònimes i confidencials perquè li arribi només a aquest delegat i la persona que denunciï un cas d’assetjament no se senti amenaçada en cap moment. Després, es crea un comitè d’avaluació que avalua aquest cas de sospita de bullying i reuneix tota la informació per veure si realment ho és o no. A partir d’aquí, ja es prenen les mesures necessàries. El que sobretot s’ha de tenir en compte és la reparació i restauració de la víctima, perquè normalment han viscut una situació emocional i psicològica molt forta. Fins i tot, s’han produït casos de suïcidi de nens i joves. Per això, aquest pas és molt important que el faci un psicòleg. La resta de fases i etapes les pot fer qualsevol persona que tingui un càrrec dins del club.
Què s’ha de fer per posar fi a aquesta problemàtica?
S’ha de sensibilitzar la societat sobre el bullying i definir molt bé el que és perquè la gent sàpiga quan n’hi ha i quan no. Aquest tipus d’assetjament és una violència entre iguals que és repetitiva i té una intencionalitat de fer mal a l’altre. Un cop tenim aquesta sensibilització, cal prevenir. Per això, és important que un club esportiu creï normes de convivència, de respecte i de tolerància entre persones que siguin acceptades tant per les famílies com pels nens i joves.
Es pot arribar a erradicar?
És difícil, perquè som humans i són comportaments que existeixen en tots els àmbits de la vida, però si treballem bé, prevenint-ho, sensibilitzant tothom –treballem amb protocols que hem posat a la disposició de tots els clubs esportius de manera gratuïta i desinteressada perquè els puguin adaptar al seu context–, sí que podrem reduir moltíssim els casos i beneficiar molts nens i nenes que estan deixant de fer esport a causa d’aquesta situació d’assetjament que estan vivint.
Fa anys que treballen en aquest tema. Han notat cap millora?
En el món educatiu, hi treballem des del 2017. Vam fer un programa de prevenció en què van participar més de 325 escoles de Catalunya, amb més de 80.000 nens beneficiaris del programa. S’ha reduït un 35% el nombre de casos d’assetjament en aquestes escoles abans i després d’implementar-lo. Quan la gent sap el que és, alguns comportaments que et poden semblar normals deixen de ser-ho i s’està més alerta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)