Barça

Poc a dir, molt a fer

El Barça es planta en l’última jornada de lliga amb la feina feta i sense cap al·licient per afrontar la visita del Vila-real

El club ja pot centrar-se en la planificació de la pròxima temporada, marcada per la delicada situació econòmica de l’entitat

La temporada 2021/22 s’està fent llarga. Des de fa setmanes que cada partit del Barça és més una càrrega pesada que no pas una oportunitat per fer un pas endavant. És cert que l’equip ha lluitat les últimes setmanes per uns objectius molt menys motivadors que no pas aconseguir un títol. Però era una feina que tocava fer. Els blaugrana van segellar diumenge el subcampionat en la lliga i el bitllet per a la supercopa en un pobre partit a Getafe. Era l’últim objectiu mínim del qual ha parlat Xavi Hernández en les últimes rodes de premsa, a banda de la classificació per a la Champions, que es va certificar a camp del Betis. Però és que, per fer-ho més complicat, el joc de l’equip des del mes d’abril fins avui s’ha tornat lent, imprecís, avorrit. L’exemple més clar és el 0-0 de Getafe sense una sola rematada a porteria amb cara i ulls del conjunt blaugrana No es desprèn aquell aire nou i la claredat d’idees que van oferir els jugadors al març, amb golejada al Bernabéu inclosa, i que va engrescar la culerada a lluitar per l’Europa League i, fins i tot, per la lliga malgrat la regularitat i la solidesa general del Real Madrid. Diumenge, en hores intempestives (22 h), el Camp Nou és escenari d’un Barça-Vila-real sense res en joc. Els al·licients per al culer brillen per la seva absència. El conjunt groguet sí que es disputa una plaça europea, però a Barcelona la sensació és que es vol deixar enrere aquesta temporada i pensar en el futur. Un futur que no pinta, a hores d’ara, precisament esperançador.

Xavi va assegurar dissabte que fins que l’últim objectiu –el segon lloc– no estigués assolit, no es parlaria del futur. Feina feta. El rellotge ja corre. L’entrenador blaugrana diu que el diagnòstic futbolístic ja el tenen clar. Un cop fet, toca trobar-hi la solució. Una pretemporada amb cara i ulls, que el terrassenc no ha pogut tenir, serà un primer pas. Però l’equip necessita canviar moltes peces dins de la plantilla per fer-la competitiva, i aquí radica el gran problema del Barça. Es tracta del diagnòstic econòmic. La planificació de la qual parla Xavi, aquella que ell ja té clara, té el gran obstacle del club: la situació econòmica. Els diners marquen absolutament tots els moviments que vulgui fer el Barça per incorporar o vendre futbolistes i dotar Xavi de les peces que necessita per competir pels títols. L’entrenador ha repetit que cal doblar totes les posicions, cosa que ara no pot fer. Reforçar-se és una obligació, però l’entitat blaugrana podrà pescar millor o no en funció del que dicti l’economia. L’arribada d’un central i d’un migcampista està més que clara. També és necessari un lateral esquerre que pugui oferir a Jordi Alba la competència que li ha faltat des del primer dia. Però el Barça busca, sobretot, un davanter centre. Un 9 capaç de ser decisiu a l’àrea. Un cop esvaït per complet el somni de fitxar Haaland, l’opció de Robert Lewandowski és la que ha pres més força, sobretot després de les declaracions del jugador deixant clar que vol abandonar el Bayern i no renovar un contracte que acaba el 30 de juny del 2023. El director general del club bavarès, Oliver Kahn, i el director esportiu, Hasan Salihamidzic, es mostren ferms en la seva posició de no vendre. “Té un contracte i el complirà. Cap jugador està per sobre del club”, va assegurar l’exporter en la celebració del títol de lliga. Tot i això, el diari Bild va indicar tot el contrari i que el Bayern estaria disposat a negociar.

Les sortides

Per fitxar, cal vendre. La caixa està tan buida que Xavi sap que potser s’haurà de desprendre d’algun futbolista important per a ell. És el cas de Frenkie de Jong, jugador amb cartell i per qui el Barça podria ingressar una quantitat generosa. El Manchester United, que el curs vinent entrenarà Erik Ten Hag, tècnic del neerlandès a l’Ajax, és un dels clubs que podria entrar en la pugna. El tècnic de Terrassa va deixar clar que De Jong és un jugador fonamental, però també va reconèixer que l’economia pot canviar-ho absolutament tot.

Més enllà del neerlandès, la nòmina de jugadors a qui es busca una sortida o amb el futur incert, és llarga. Lenglet, Umtiti, Mingueza, Riqui Puig, Braithwaite, Luuk de Jong o Adama –per qui s’haurien de pagar 30 milions– no han comptat per a Xavi. El mateix tècnic va assegurar que cap dels jugadors descartats per ell podria fer-lo canviar d’opinió en els partits que quedaven i fer-se un lloc a l’equip. D’altra banda, la continuïtat d’Ousmane Dembélé encara és un tema pendent, i Memphis, màxim golejador de l’equip juntament amb Aubameyang, podria rebre ofertes malgrat que la seva intenció és la de continuar vestint la samarreta blaugrana. S’espera un estiu mogut. El més calent és a l’aigüera.

VENDRE

El tècnic veu essencial reforçar-se per tenir totes les posicions del camp doblades

LA DADA

És necessari trobar sortida als jugadors amb qui Xavi no compta per poder fer altres operacions

COMPRAR

481
milions d’euros.
Són les pèrdues econòmiques de la temporada passada. La situació del club dificultarà la feina als despatxos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)