Barça

Primera palanca, dia límit

El Barça ha d’activar avui l’acord amb Sixth Street Partners per a l’explotació d’un 10% dels drets televisius

L’operació permetrà al club quadrar els comptes i tancar el curs amb beneficis després de dos anys amb saldo negatiu

És avui. El Barça no té més dies per activar la primera de les dues palanques econòmiques que van aprovar els socis compromissaris en l’assemblea del 16 de juny passat. El límit és aquest 30 de juny i, per tant, en qualsevol moment del dia el club farà oficial l’aprovació d’aquesta primera operació, que implica la venda d’un 10% dels drets televisius els pròxims 25 anys al fons d’inversió Sixth Street. Una maniobra que permetrà al Barça ingressar prop de 200 milions d’euros i que servirà per tancar el curs 2021/2022 amb beneficis i començar a generar fair play financer per poder fer retocs en la plantilla del primer equip blaugrana en un mercat que, oficialment, s’obre demà, 1 de juliol, i en què el Barça encara no ha pogut maniobrar com voldria.

Malgrat que ja fa dies que es parla de l’acord amb Sixth Street Partners, finalment es tancarà sobre la botzina, com ja ha passat anteriorment amb la junta directiva de Joan Laporta al capdavant de l’entitat. El clar exemple és quan van aconseguir l’aval que permetia a Laporta assumir el càrrec de president, una firma efectuada de matinada i celebrada gairebé com un títol per tot l’equip directiu. Amb aquest precedent, no seria estrany que la jornada d’avui a can Barça fos llarga i que l’aprovació de la palanca es fes esperar més del normal, gairebé a última hora.

La realitat és que el club necessita aquestes operacions per començar a reflotar. La situació crítica de l’economia blaugrana ha limitat tots i cadascun dels moviments que s’han anat fent els darrers temps, sobretot en clau de mercat, amb moltes dificultats per fitxar, i també amb diverses renovacions a la baixa. El Barça encadena dos cursos tancant el compte de resultats amb pèrdues. L’explotació dels drets televisius generaria uns guanys imprescindibles per intentar reconduir una crisi econòmica greu, molt més del que la mateixa junta s’esperava quan va aterrar al Barça i va heretar el llegat de Josep Maria Bartomeu.

El mercat espera

Esportivament parlant, el temps passa i les urgències augmenten. Xavi Hernández començarà dilluns la pretemporada pràcticament amb els mateixos jugadors que van acomiadar el curs –excepte aquells que han acabat contracte– i sense cap fitxatge destacat –si res no canvia durant el cap de setmana–, més enllà de la presència de Pablo Torre, fitxat pel filial però en dinàmica de primer equip. Malgrat que encara queden dos mesos de mercat i un mes i mig per a l’inici de la lliga, el tècnic vol tenir a la seva disposició els jugadors que desitja com més aviat millor per treballar amb tots el màxim de temps possible. Els mals resultats i, sobretot, les males sensacions deixades el curs anterior obliguen el Barça a fer un pas endavant. L’exigència és més alta després d’un any en blanc. Per tornar a lluitar pels títols cal crear una plantilla competitiva, amb jugadors de nivell i que doblin cada posició del camp. Requisits indispensables per a Xavi, tal com ell mateix ha repetit a la sala de premsa.

Un cop es confirmi l’acord amb Sixth Street i l’ingrés dels 200 milions d’euros que aportaran liquiditat financera, està previst que a mitjans de juliol s’activi la segona palanca, la que fa referència a la venda d’un 49,9% de Barça Licensing & Merchandising (BLM). I podria ser que no fos l’última. Laporta va assegurar, en l’acte de presentació de l’acord pel trasllat a Montjuïc, que tenien algun mecanisme més al cap per activar al llarg d’aquest estiu i generar els fons propis que el club necessita. Mentrestant, la venda de BLM és l’operació que hauria d’impulsar definitivament el club a tancar algunes de les incorporacions que té pensades per reforçar la plantilla. Entre altres, la d’un davanter centre. Una posició que té nom i cognom des de fa setmanes: Robert Lewandowski. El polonès té clar que vol jugar al Barça i l’entitat blaugrana continua treballant per convèncer el Bayern que el deixi marxar abans del 2023. En canvi, les arribades de Christensen i Kessié, tancades fa mesos, serien les primeres a fer-se oficials. No caldria esperar a l’activació d’una segona palanca, ja que en el seu cas no ha fet falta pagar cap traspàs –acabaven contracte– sinó que només cal ajustar els seus salaris dins el fair play financer. L’acord amb Sixth Street ho facilitarà i podria accelerar l’oficialitat dels dos fitxatges.

INJECCIÓ

El club podrà començar a generar ‘fair play’ per poder sortir al mercat a fitxar

LA XIFRA

200
milions,
aproximadament, ingressarà el Barça amb l’activació de la primera palanca.

Laporta i el joc del temps

Anar contra rellotge sembla que és un joc que li agrada, al president del Barça, Joan Laporta. Les palanques econòmiques es van aprovar el 16 de juny. El límit per activar la primera, l’explotació dels drets de televisió, és avui. Dit i fet. El club ha arribat sense els deures fets en la darrera jornada. L’acord es tancarà i es farà oficial vorejant la data de caducitat. I no és la primera vegada que la junta de Laporta viu una situació similar. Pocs dies després de les eleccions a la presidència del Barça, Laporta necessitava presentar un aval de més de 124 milions d’euros per ser president. L’operació es va tancar de matinada i la documentació es va enviar a LaLiga quan la data estava a punt de caducar. En clau de mercat, també s’han viscut altres situacions surrealistes. La primera es va produir al mercat d’estiu, amb la marxa de Griezmann i l’arribada de Luuk de Jong, feta oficial a quarts de quatre de la matinada del dia 1 de setembre. Més recentment, en aquest cas en la finestra d’hivern, el fitxatge d’Aubameyang no es va fer fins gairebé la mitjanit del darrer dia de mercat. Un joc amb el temps arriscat i perillós, però que, fins ara, sempre li ha sortit bé a Joan Laporta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)