Barça

ALEJANDRO BALDE

LATERAL DEL FC BARCELONA

“Estic afrontant la temporada com un gran repte personal”

Alejandro Balde ha fet eclosió futbolísticament i ara mateix és un dels noms de moda d’aquest Barça de Xavi

El lateral té acordada la renovació i, després de guanyar la supercopa, ara vol la lliga, la copa i l’Europa League. Somia amb els ulls oberts

Vaig arribar aquí amb només 7 o 8 anys i ara en tinc 19; són molts anys i espero que encara en siguin molts més
Kounde, Araujo i Christensen estan a un gran nivell. En Marc, també. Jugar amb tres centrals és una garantia per a mi
El Real Madrid? Vuit punts són molts, però la clau serà tenir calma internament perquè això és molt llarg

La vida es mou ràpidament al costat d’Alejandro Balde (18/10/2003, Barcelona). Als seus 19 anys, ja ha jugat un mundial, ha guanyat el primer títol amb el Barça i ha demostrat ser l’hereu ideal de Jordi Alba al carril esquerre del Barça. Laporta va confirmar dijous que la renovació està apamada. El Barça s’assegura un velocista. Talent i cames.

Usain Bolt o Edson Arantes do Nascimento?
“Pelé” [riu].
La pregunta era per trencar el gel. Passarem de puntetes per la seva connexió amb l’atletisme quan era un nen perquè ja n’ha parlat moltes vegades. Parlem del Balde adult. Acaba de guanyar el seu primer títol amb el Barça, està tenint protagonisme, ha jugat un mundial... Un gran moment.
“La veritat és que tot ha passat massa ràpid. Estic molt content per com m’estan anant les coses. He pogut jugar un mundial en la meva primera convocatòria amb la selecció absoluta, després va arribar el premi de la supercopa amb el Barça, estic jugant amb regularitat... està sent un any somiat.”
S’esperava jugar tants minuts amb tres laterals esquerrans a la plantilla?
“La temporada passada no vaig tenir gaires minuts, però estic afrontant aquesta temporada com un gran repte personal. Tinc al costat dos grans referents com són Jordi Alba i Marcos Alonso. Lògicament, si aquesta pregunta me l’haguessis fet a l’estiu probablement no m’hauria imaginat que hauria jugat tants minuts, però ha anat així i estic molt content per la confiança que m’ha donat el mister i per com està anant tot.”
Està sent la temporada de la seva eclosió. Com explica aquest salt endavant?
“La meva mentalitat sempre ha estat la mateixa, però sí que és cert que la temporada passada vaig tenir algunes lesions [una lumbàlgia, una lesió al turmell] i això no et permet tenir la regularitat desitjada. També estava a cavall entre el Barça B i el primer equip i potser no estava plenament enfocat. Ara he trobat aquesta regularitat amb Xavi. M’està donant minuts i això és la clau per rendir bé. Un jugador que té continuïtat és un jugador que pot rendir millor.”
Com és la relació amb Alba i Alonso?
“Tots tres tenim una relació de competència molt sana. Jo soc d’aquells que pensa que la competència sempre és positiva. Si en Jordi està a un alt nivell, això em farà ser millor a mi perquè hi haurà aquesta exigència per jugar, i a la inversa: si jo estic bé, en Jordi també millorarà. S’està veient en els partits. Tinc molt bona relació amb tots dos, són jugadors d’una gran experiència amb una dilatada trajectòria i sempre cal escoltar els seus consells quan ets un jugador jove, com és el meu cas.”
El canvi de pla de Xavi amb els quatre migcampistes l’afavoreix, perquè tot el carril esquerra és per a vostè.
“Tenir llibertat per projectar-me en atac és important perquè puc explotar les meves virtuts: Soc un jugador ràpid, amb un bon un contra un. Quan juguem amb els quatre mitjos tinc tot el carril per a mi i després hi ha un altre factor important com és el fet de jugar amb tres centrals al darrere. Això és una garantia perquè et pots despreocupar una mica més d’haver de tornar massa ràpid.”
La vida amb Kounde, Araujo i Christensen és més fàcil.
“Estan a un nivell de forma molt alt. Estic molt content per ells. Defensivament estem molt forts. També cal sumar-hi el gran pic de forma del Marc. És un gran porter i està fent aturades clau en molts partits.”
És un Barça a qui li generen perill, però certament no rep gols.
“Estem en un gran moment. Si encaixes pocs gols, tens més possibilitats de guanyar més partits.”
Vuit punts de diferència. Lliga decidida?
“Vuit punts és una gran diferència, però la lliga és molt llarga i poden passar moltes coses. El Real Madrid no es donarà per vençut això està clar. La clau serà tenir calma internament perquè això és molt llarg.”
Està sent una temporada de clàssics.
“Sí. En poc més d’un mes tindrem tres clàssics. Són partits bonics de jugar. Serà un gran espectacle.”
Abans hi haurà el cara a cara contra el United. Com veu l’eliminatòria?
“El United serà un rival molt dur. És el típic equip de la Premier. És un equip molt potent físicament, amb individualitats importants. Però, com he dit abans, nosaltres estem en un gran moment i si juguem com ho estem fent en aquests últims partits considero que tenim moltes possibilitats de superar l’eliminatòria.”
Té ganes de trepitjar Old Trafford?
“Old Trafford és un estadi mític, amb molta història. Hi han jugat grandíssims jugadors i són estadis d’aquests on sempre vols ser.”
Laporta va dir dijous que la renovació de Balde estava acordada. Es veu sent el lateral del Barça de la pròxima dècada?
“El club i el meu representant van estar reunits. Jo tinc clar que el meu futur és aquí al Barça. La meva intenció és quedar-me molts anys. Vaig arribar a aquesta casa amb només 7 o 8 anys i ara en tinc 19, són molts anys i espero que encara en siguin molts més.”
Segons dades de LaLiga, vostè és el futbolista de primera divisió que més percentatge d’èxit té en accions a 28 km/h. No és el mateix córrer que córrer amb sentit.
“La velocitat és una de les meves grans virtuts, és una realitat, i sempre que puc córrer intento explotar-ho al màxim, lògicament.”
Els culers tenen una foto mental guardada, recent, quan vostè va deixar clavat Dani Carvajal en la final de la supercopa, amb un control orientat i un gran canvi de ritme. Com va viure aquell primer títol amb el Barça?
“Guanyar un títol amb el Barça és una cosa que somiava des de petit i aquest gener es va fer realitat. Estic molt content.”
Laporta li va posar el sobrenom de ‘Coet’. Li agrada? Li fa por que l’encasellin únicament com un velocista?
“És una característica meva molt evident i és normal que la gent la destaqui. De petit també em deien Avió Balde.”
El seu debut amb el primer equip va ser contra el Bayern, el setembre del 2021. Vostè va intercanviar la samarreta amb Alphonso Davies. Una altra bèstia.
“Alphonso Davies és un dels meus referents futbolístics ara mateix. Considero que som un perfil de futbolista similar. Ell també és un jugador molt físic i molt explosiu. M’agrada molt com juga.”
Com recorda l’etapa Koeman. Va ser ell qui el va fer debutar.
“Només tinc bones paraules cap a ell. Va ser ell qui em va fer debutar com a professional. Li estic molt agraït per haver-me donat l’oportunitat.”
Luis Enrique li va donar l’oportunitat de jugar un mundial. Com va viure tota la polèmica amb la campanya a favor de Gayà?
“Quan vaig llegir la notícia de la lesió de Gayà i vaig veure que el meu nom començava a sortir com a substitut va ser un moment d’una gran expectació. No em va afectar tota la polèmica que hi va haver. Em van trucar confirmant que seria jo qui aniria al mundial i no m’ho podia creure. Mai hauria imaginat jugar un mundial amb 19 anys. Va ser una experiència inoblidable.”
Després va venir el partit contra el Marroc.
“Quedar eliminats en la tanda de penals lògicament no és el final que cap de nosaltres desitjava, però és futbol. Com a selecció volíem un millor resultat, però prefereixo quedar-me amb la part positiva i en el meu cas l’experiència d’haver estat a Qatar va ser fantàstica.”
Tornem al Barça. Els culers volen més títols a part de la supercopa.
“Serà una bona temporada si guanyem tots els títols. La lliga és el títol que marca la regularitat de l’equip i és el gran objectiu, però l’ambició ha de ser guanyar-ho tot, també l’Europa League i la copa. Jo vull tots els títols.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)