Armats per a Old Trafford

Europa League. Sense Gavi ni Pedri, el Barça haurà de demostrar finor a les àrees a Manchester. La fiabilitat de Ter Stegen i l’instint de Lewandowski són arguments sòlids per creure en la classificació

Sense Pedri ni Gavi el Barça perd talent i caràcter per a la batalla a Old Trafford. Perd màgia i coratge. També gol. I sobretot perd identitat. L’absència dels dos migcampistes amb més incidència futbolística ara mateix en aquest Barça de Xavi obligarà més que mai a tenir finor i contundència a les àrees per guanyar a Manchester. Els culers s’aferren a dos noms: Marc-André ter Stegen i Robert Lewandowski.

El porter alemany i el davanter polonès arriben preparats per a la final d’Old Trafford. Tots dos hi arriben ferits en l’orgull després que Marcus Rashford els robés els focus en el partit d’anada a l’Spotify Camp Nou. Ben vigilat per Varane, a Lewandowski li va faltar rematada. De Gea el va allunyar del gol amb una gran aturada en el minut 8 de partit, en l’oportunitat més clara del polonès, en una acció iniciada amb un canvi de joc d’Araujo, una posterior centrada de Jordi Alba i la rematada final de Lewandowski després que Gavi deixés passar la pilota per sota les cames. El 9 del Barça va quedar eclipsat pel 10 del United, un Rashford que tot el que toca ho converteix en or. Al Camp Nou va marcar un gol i va generar l’altre. Són ja 16 gols en els últims 17 partits. Ter Stegen va tenir intervencions de mèrit, però tampoc va poder evitar que el United marxés del Camp Nou amb dos gols. L’alemany va lluir-se en un cara a cara davant de Weghorst en el minut 27 i va tornar a aparèixer per col·locar una gran mà davant de Rashford en el minut 34, però no va tapar prou bé el primer pal en el gol de l’empat marcat per l’internacional anglès. A Old Trafford el Barça necessitarà la millor versió de tots dos.

Ter Stegen busca el zero

Aconseguir deixar la porteria a zero a Europa és el gran assumpte pendent del Barça aquesta temporada. L’equip va encaixar 12 gols en sis partits de Champions abans del mundial i ja n’ha encaixat dos més en només un partit d’Europa League. Res a veure amb els números de la lliga. Allà Ter Stegen i el Barça són uns altres: només set gols rebuts en 22 jornades. Rècord històric. I 17 porteries a zero. Un altre rècord. Contra el Cadis, Ter Stegen va tenir fortuna perquè el Choco Lozano i Chris Ramos van topar amb la fusta i a Roger Martí se li van anul·lar dos gols, un per fora de joc i l’altre per falta prèvia de Fali. Però el 2-0 contra l’equip de Sergio permet a Ter Stegen arribar a Manchester havent superat el rècord de Paco Liaño (16 porteries a zero el curs 93/94). Per calibrar la magnitud dels números de Ter Stegen només cal mirar els rivals. El Real Madrid només ha deixat la porteria a zero en la lliga en vuit jornades i el Manchester United, en 10. De Gea ha rebut 28 gols en 24 partits en la Premier. Ter Stegen, set en 22.

Marc-André ja sap què és deixar la porteria a zero a Old Trafford. Ho va assolir el 2019 (0-1). És l’únic cop que el Barça ha guanyat allà. Ho va fer amb un gol de Shaw en pròpia porteria. Era el partit de tornada dels quarts de la Champions. Tampoc va encaixar cap gol en el 3-0 de l’anada. En tres partits contra el United només ha encaixat els dos gols del 2-2 de la setmana passada.

De Gea, en el punt de mira

En el cas de Lewandowski, el Barça-United d’ara fa set dies és l’única vegada en què el polonès s’ha enfrontat als red devils. El seu repte: afegir el United i David de Gea a la seva llista de víctimes. Contra el Cadis va afinar la punteria de cara al partit de Manchester. El gol marcat a Ledesma va ser el seu 24è en aquesta temporada i el seu 15è en la lliga. 24 en 29 partits. Números de killer. Però fins i tot a Lewandowski se li pot mullar la pólvora. Abans del gol al Cadis encadenava tres partits sense marcar [Sevilla, Vila-real i United] i només n’ha fet dos en els últims set partits de lliga. No és la seva millor ratxa. No marcava al Camp Nou des del 23 d’octubre contra l’Athletic. Cinc gols ha marcat a Europa aquesta temporada amb el Barça però no van servir per superar la fase de grups de la Champions. Allò també el va ferir i ara busca un millor desenllaç en l’Europa League. Serà la seva tercera visita a la ciutat de Manchester. Els altres dos precedents no van ser a Old Trafford sinó a l’Etihad contra el City, en una primera visita amb el Dortmund i una segona amb el Bayern. El balanç: un únic gol i cap victòria en les seves dues experiències anteriors a Manchester. Busca ara la primera amb el Barça. Somia batre David de Gea.

TER STEGEN

Un mur en la lliga i un forat a Europa. Tornar indemne de Manchester com el 2019 és la missió

LEWANDOWSKI

Eclipsat per Rashford en l’anada, el polonès arriba alliberat pel gol contra el Cadis

NÚMEROS QUE CONVIDEN A L’OPTIMISME

17
porteries a zero.
Contra el Cadis, Ter Stegen va batre el rècord de Liaño (93/94). De Gea, 10 en la Premier.
24
gols
en 29 partits suma Lewandowski. Serà el seu debut a Old Trafford. Sí que ha marcat a Manchester