Barça

JANA FERNÀNDEZ

JUGADORA DEL FC BARCELONA

“Stamford Bridge? Un amic es va trencar la cama amb l’«Iniestazo»”

El Barça afronta demà (13.30 h) el primer assalt de les semifinals contra el Chelsea. Jana, una de les heroïnes de Göteborg, avisa que aquest és un Chelsea més madur que el de la final del 2021. El somni d’Eindhoven passa primer per Londres

Aquest escut és molt gran. Hem perdut dues finals i mereixem guanyar una altra Champions. Hi estem a prop, de nou, i en el camí correcte
Alèxia, durant tot aquest temps que ha estat de baixa, ha continuat exercint com a capitana. És una guia per al vestidor. Totes tenim ganes que torni

Jana Fernàndez (18-02-2002, Sant Esteve Sesrovires) torna a somriure. La greu lesió al genoll no és res més ja que un record a l’àlbum. La seva reaparició i el seu debut a l’Spotify Camp Nou han endolcit un inici del 2023 marcat per dos grans somnis: la final de la UEFA Women’s Champions League del 3 de juny a Eindhoven i el mundial d’Austràlia i Nova Zelanda. Pas a pas. Primer, el Chelsea. Un vell conegut. Jana i el Barça busquen la seva segona Champions.

Ha transcorregut un mes i mig des de la seva reaparició contra el Vila-real, després de més d’un any lesionada. Ha paït ja tot el cúmul d’emocions viscut en el redebut?
La lesió i el redebut, o com li vulguis dir, és una pantalla superada. Ha estat un procés llarg, difícil, i no em cansaré mai d’agrair el suport rebut de moltes persones que han format part del procés de recuperació. El dia del retorn va ser un dia molt especial. Després d’estar un any sense jugar, poder tornar a fer el que més m’agrada, davant de l’afició, davant de la família... va ser molt important. Al cap i a la fi parlem d’una lesió molt complicada. Per sort o per desgràcia el fet d’haver pogut compartir pors i incerteses en fases del procés amb companyes que en aquell moment estaven passant pel mateix, com la Bruna, la Cata i l’Alèxia, ha estat un punt de suport important. Ens hem ajudat molt totes.

Alèxia viatja amb l’equip a Londres. El barcelonisme té ganes de veure-la a la gespa.

Alèxia, durant tot aquest temps que ha estat de baixa, ha continuat exercint com a capitana. És la millor jugadora del món i a nivell intern és una guia molt important per al vestidor. Totes tenim ganes que torni.
A vostè la van mantejar el dia del Vila-real. Repetiran l’escena amb Alèxia?
[Riu] Segur. Ho mereix.
On era vostè el 6 de maig del 2009?
Iniesta?
Vostè tenia 7 anyets...
Era petita però recordo perfectament aquell gol d’Andrés a Stamford Bridge. L’hem vist repetit en infinitat d’ocasions amb els anys, però tinc gravat el dia, sí. Estàvem a casa d’uns amics amb el meu pare. El meu germà encara molt petit. Un amic del meu pare, amb l’excitació del gol, va donar una puntada de peu a un moble i va acabar tot enguixat [riu]. Es va trencar la cama. Ara ho recordem tots com una anècdota divertida. Tinc un record molt clar d’aquell partit i aquell gol. La família sempre hem estat molt culers, ho hem mamat des de petits a casa.
Què li diu poder jugar ara vostè a Stamford Bridge?
Jugar en aquests estadis tan mítics és un regal i alhora és un acte de justícia. Parlem d’igualtat al cap i a la fi. Són estadis on el nostre club, amb l’equip masculí, hi ha viscut grans nits. També venim de jugar a l’Olímpic on es va aixecar aquella Champions del 2009... Són records especials per a tots els culers, i ara em sento molt feliç de poder crear també els nostres moments.
Chelsea-Barça. Remet clarament a la final de Göteborg. Com la va viure vostè? No va jugar cap minut.
Vaig gaudir moltíssim aquella final. El fet de marcar en el primer minut de partit i el 0-4 amb 36 minuts va permetre-ho viure-ho d’una manera més relaxada i gaudir més de tot allò. Ara seria un error pensar que ens trobarem un Chelsea similar. És un Chelsea més madur que en la final del 2021. Serà una eliminatòria molt dura. Acaba d’eliminar l’Olympique de Lió i està enfortit en l’aspecte anímic.
La final de Torí vostè tampoc la va jugar perquè estava lesionada.
Allò va ser molt dur. A diferència de Göteborg, que per les restriccions per la covid no va poder viatjar l’afició, a Torí sí que s’hi va desplaçar molta gent, i no els vam poder retornar tot el suport amb el títol. Ara estem en unes altres semifinals, ho tenim novament molt a prop, i l’objectiu és treure’ns l’espineta que portem clavada des de la temporada passada. Volem aquesta Champions.
El fet que el Lió no continuï viu en competició acosta el somni?
Si ens haguéssim trobat l’Olympique a semifinals, la mentalitat seria la mateixa, perquè l’objectiu no canvia: volem ser a Eindhoven.

S’esperava l’eliminació del vigent campió? Ha estat fins ara la bèstia negra per a l’equip.

No m’esperava que el Lió quedés fora, sincerament, però el Chelsea porta tota la temporada demostrant un alt nivell.
Veu aquest Barça capaç d’heretar l’hegemonia del Lió a Europa i guanyar unes quantes Champions seguides?
Veig el Barça amb capacitat d’igualar el que ha fet el Lió, sí, i tant. Aquest escut és molt gran. Hem jugat ja tres finals, ara tornem a estar en unes semifinals per cinquena vegada consecutiva, i és cert que només hem guanyat una Champions. Però el mur ja l’hem enderrocat i ara l’objectiu és guanyar més títols. Estem en el camí correcte.
En una entrevista recent amb Clàudia Pina, ella em deia que tenia moltes ganes de guanyar una Champions, però sobretot guanyar-la sent una jugadora important per a l’equip. Ella a Göteborg estava cedida al Sevilla. Vostè sí que té una Champions, però suposo que el missatge és el mateix: vol guanyar-la tenint protagonisme.
És clar. Totes dues som molt joves. Crec que el nostre rol ha crescut i tenim marge per seguir creixent. L’ambició és primordial.
Tornem al Chelsea. Sam Kerr, Kirby, Pernille Harder. També hi eren el 2021, però generen respecte, aquests noms.
Són jugadores de molt de nivell. Però suposo que elles miren la nostra plantilla i també els genera un cert respecte. Totes elles ja hi eren el 2021 en aquella final de Göteborg, sí. Haver guanyat aquella final ens dona ara un plus de confiança contra elles.
Més noms: Mapi León i Irene Paredes.
Competir amb la gent que has admirat des de fa anys és molt maco. Totes dues són un exemple a seguir. Són dues professionals amb uns valors molt positius. Tinc les millors mestres.
Vostè aquesta temporada només ha jugat quinze minuts en la Champions per la lesió. Però parlem de quinze minuts molt especials. Com va viure jugar al temple per primer cop?
El partit contra el Roma al Camp Nou va ser un somni fet realitat. És un tòpic, però és així. Ho desitjava des que els meus pares em van portar per primer cop a l’estadi quan era petita. Era una espineta que portava clavada des de feia dos anys. Després de tot un any lesionada, per a mi això ha estat com un premi després de tot un procés molt dur en l’aspecte mental.
Un any 2023 meravellós: reaparició, debut al Camp Nou i renovació fins al 2025.
Aquest club té un tresor molt important, que és La Masia, i cal cuidar-la. Considero que s’està fent. S’ha renovat gent de la casa, i en el meu cas estic encantada de continuar més anys en aquest club.
Se sent estimada per l’afició?
L’afició se sent identificada amb les jugadores formades al planter perquè per a ells és com un mirall: som persones que hem estimat el Barça des de petits, tant ells com nosaltres.
Aniran a Londres sense ser campiones de lliga encara. Com va viure el Betis-Real Madrid [1-3]?
Teníem dia lliure. En el meu cas jo estava en un restaurant. Ho vaig seguir amb el mòbil. Personalment em vaig sentir conforme amb aquell resultat perquè prefereixo guanyar la lliga al camp. Hem guanyat lligues a l’hotel, com aquella a Tenerife, i el fet de poder guanyar una lliga a casa teva, davant del teu públic, no ho canvio per res.
D’aquí a 90 dies hi ha un mundial. Hi somia?
Tothom vol jugar un mundial. Qui no?
Vostè va formar part de l’última convocatòria de Jorge Vilda. Quin ambient hi ha ara en la selecció?
Un ambient entès des de la professionalitat.
Vostè estrena campus aquest estiu. Serà al juny. Compatible amb el mundial en tot cas.
[Riu] Això del campus era una idea que s’estava coent des de feia un any. Pensàvem que era un projecte interessant, tot i que encara soc molt jove i no fa gaires anys que soc a l’elit. Al final ens hi hem atrevit, i crec que serà una cosa molt bonica per a tots els nens i nenes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)