Barça

Només ells ho saben

Busquets, Ter Stegen, Jordi Alba, Sergi Roberto i Dembélé són els únics supervivents de l’últim Barça que va guanyar la lliga

Excepte el francès, els altres quatre són els capitans d’un equip que ha canviat molt des de llavors i que sempre ha prioritzat la lliga com a títol

La lliga és a punt de tornar a les vitrines del Museu del Barça. El club s’havia acostumat a ser el millor de l’Estat espanyol durant moltes temporades, però el domini blaugrana ha brillat per la seva absència en els últims anys. Per això des de l’entitat, i en especial en paraules del president Laporta i de l’entrenador, Xavi Hernández, s’insisteix tant en el valor que té guanyar aquesta lliga. I és que és un títol que no s’aixeca des del 2019. Han passat quatre anys i el club ha experimentat molts canvis i moltes patacades fins a tocar fons i intentar tornar a aixecar-se. Aquest trofeu pot ser un petit impuls en la reconstrucció de l’equip, que encara ha de madurar molt per competir a Europa, però que serà campió de la competició estatal de manera justa.

El curs 2018/2019 feia olor de triplet. El 27 d’abril es va guanyar la lliga i l’equip estava classificat per a la final de la copa. Quatre dies després d’aquell 1-0 contra el Llevant que va certificar el campionat, el Barça va vèncer el Liverpool per 3-0 en les semifinals de la Champions, però a Anfield les coses es van tòrcer i cap més títol va volar cap a Barcelona durant el mes de maig.

Quatre anys donen per a molt. D’aquí que pràcticament no quedin supervivents d’aquell Barça entrenat per Ernesto Valverde. Només cinc futbolistes d’aquella plantilla continuen defensant els colors del club: Busquets, Ter Stegen, Jordi Alba, Sergi Roberto i Dembélé –Iñaki Peña va anar convocat en alguns partits, però tenia fitxa del filial i no va debutar amb el primer equip–. Cinc jugadors amb pes, ja que quatre d’ells són els actuals capitans. Les han vist de tots colors i també han viscut de primera mà els canvis d’aquests últims quatre anys, tant en l’aspecte col·lectiu com en l’individual. Alguns continuen sent peces clau dins del camp, d’altres han anat perdent protagonisme. Tots cinc, però, han participat aquesta temporada amb minuts, gols, assistències i aturades i sumaran una altra lliga al seu palmarès. Serà la novena per a Busquets, la setena per a Sergi Roberto, la sisena per a Jordi Alba i la tercera per a Dembélé. La resta de la plantilla s’estrenarà, si bé jugadors com ara Marcos Alonso, Franck Kessié, Frenkie de Jong, Eric Garcia, Ferran Torres i Robert Lewandowski saben què és guanyar-ne en altres països i amb altres equips. Ho van fer amb Chelsea, Milan, Ajax, Manchester City i, en el cas del polonès, amb Lech Poznan, Borussia Dortmund i Bayern.

ELS PAPERS

Busquets i Ter Stegen són clau, però Jordi Alba ha perdut protagonisme

A L’ESTRANGER

6
jugadors.
De la primera plantilla han guanyat la lliga amb altres equips i en altres països.

Dembélé, irregular

Amb Dembélé sembla que sí, però no. La temporada 2018/19 era la seva segona al club. La primera havia estat marcada per les lesions, que l’han continuat acompanyant. Aquell curs va ser un dels més tranquils per al francès. De fet, va ser la temporada en què va marcar més gols: 14 –8 en lliga–. Aquest any, Dembélé brillava fins a la lesió. Té la confiança de Xavi.

Jordi Alba i el nou rol

Qui ha viscut un canvi més gran és Jordi Alba. El tercer capità del Barça va ser l’amo i senyor del lateral esquerre des que va arribar. Ningú li podia fer ombra. Ningú convencia. La seva connexió amb Messi feia encara més difícil trobar-li competència. Indiscutible fins que Balde ha irromput en el primer equip blaugrana. Ara ell és el lateral titular i Alba ha quedat en un segon pla.

El comodí Roberto

Sergi Roberto juga menys, però ha assumit galons i és el segon capità. Renovat fa poc, el reusenc té la confiança de Xavi, però les lesions l’han castigat. Té competència al mig, però continua sent una opció vista amb bons ulls pels entrenadors a l’hora d’alinear-lo al lateral dret. Valverde també ho va fer durant el curs 2018/2019.

Ter Stegen: el primer Zamora, a punt

La temporada de Ter Stegen és excel·lent. El porter alemany és un dels artífexs d’aquesta lliga que el Barça és a punt de guanyar, juntament amb una línia defensiva que s’ha mostrat impenetrable quan els gols propis no arribaven fàcilment. Ter Stegen ha fet un salt i torna a ser decisiu. El curs 2018/19, la tercera en què era titular també en la lliga després de la marxa de Claudio Bravo, el porter va encaixar 32 gols. Una xifra molt allunyada dels 11 que ha rebut aquest any en la competició estatal i que li permetrà guanyar el seu primer trofeu Zamora. És un líder dins i fora del camp, ja que amb la marxa de Piqué s’ha estrenat com a quart capità de l’equip.

Sergio Busquets: podria ser l’últim

Passen les temporades, però ell no es mou de la posició de pivot. Sergio Busquets fa quinze anys que lidera el mig del camp del Barça, però el seu final a Barcelona sembla cada vegada més a prop. El capità, que acaba contracte, és a punt d’anunciar la seva decisió i marxar és una opció molt real. És per això que el de la lliga podria ser l’últim títol del de Badia del Vallès amb el club de la seva vida –fins ara n’ha guanyat 31–. És el timó de l’equip. Ho era el 2019, actuant de segon capità i disputant 35 partits de lliga, i ho és ara, lluint el braçalet i havent jugat 27 dels 33 enfrontaments possibles. Si posa punt final a la seva etapa com a blaugrana, fer-ho aixecant una lliga no sona malament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)