Barça

Entrevista a John Carlin

Periodista

“En els últims sis mesos el Barça ha perdut la bellesa aclaparadora del seu joc”

“No ha estat Mourinho qui ha posat fi a l'hegemonia del Barça, sinó el mateix Barça”

“És molt difícil mantenir l'ambició, la fam de guanyar, que és el que va aconseguir Guardiola”

“El cicle va acabar amb la vergonyosa derrota en la semifinal de la Champions”

Al Barça només se'l podia aturar amb
un entrenador
com Mourinho, pragmàtic i maquiavèl·lic
Iniesta, Xavi i Messi són espectaculars, però no són figures carismàtiques, com Rivelinho, Pelé i Jairzinho

John Carlin (Londres, 1956) és a Londres quan respon la nostra trucada. Pendent, entre altres coses, de la salut del seu estimat Nelson Mandela, el periodista anglès, que viu a Sitges des de fa quinze anys, ens explica que ben aviat tornarà a la City. “Crec que és un lloc millor per fer la meva feina, tinc més possibilitats de diversificar. Però, sobretot, me'n torno perquè vull que el meu fill estudiï aquí”, diu. En tot cas, accepta de bon grat parlar de futbol, una de les seves passions.

Després de tants anys vivint prop del Camp Nou la seva és una veu autoritzada per parlar del Barça dels últims anys.
No sé si la meva és una veu autoritzada, però segur que en puc parlar.
És el millor equip que ha vist mai?
Sí.
I en deu haver vist uns quants...
Sí, la referència de sempre és la selecció brasilera del mundial del 1970. Però va existir en un torneig de només quinze dies. Jo tenia catorze anys, ho recordo com una cosa màgica. El Barça, en canvi, ha mantingut un nivell molt alt durant quatre anys. Aquesta consistència, partit a partit, és el que el posa, per mi, al lloc més alt del podi.
El mite d'aquella selecció brasilera ha superat la qüestió esportiva. D'altra banda, suposo que és difícil comparar equips d'èpoques tan diferents.
El debat sobre quin és el millor equip de la història és, al cap i a la fi, absurd. No es presta a conclusions científiques. Si tenim en compte això, en podem parlar. Del Brasil del 70, per exemple, es pot dir que estava fet amb jugadors extraordinaris. No només hi havia Pelé, també Gerson, Jairzinho, Tostão, Carlos Alberto... Un equipàs de grans individualitats. El Barça és més una màquina meravellosa, que combina la geometria i l'art.
I també un grup de futbolistes majúsculs...
Si, però no tenen el carisma d'aquells brasilers. Iniesta, Xavi i Messi són espectacularment bons, però no són figures carismàtiques, mentre que Rivelino, Pele i Jairzinho van ser molt carismàtics. Però, insisteixo, el Barça és el millor equip que he vist mai.
Creu que Mourinho ha posat fi a l'hegemonia del Barça?
No... Però sí que crec que el Barça ha posat fi a l'hegemonia del Barça. Em sembla que s'ha acabat un cicle, que el Barça ja no és el millor equip del món. No dic que no pugui tornar a guanyar la lliga la temporada que ve, ni que no sigui capaç, fins i tot, de guanyar la Champions. Em refereixo que ja no té aquell nivell de joc espectacular, aquella bellesa aclaparadora. En els últims sis mesos ho ha perdut.
Què ha passat?
Òbviament, la malaltia de Tito Vilanova ha estat important. Hi ha hagut també mala sort, o mala gestió, amb les lesions de jugadors com Messi i Busquets. El cas és que no van arribar bé al moment més important de la temporada. Jo crec que és molt difícil mantenir l'ambició, la fam de guanyar, que és el que va aconseguir Guardiola. Per molt talent que tinguis, si no tens un desig febril per la victòria no guanyaràs.
I passen coses com l'eliminatòria contra el Bayern.
Per mi el 0-3 de les semifinals de la Champions va ser vergonyós. En aquell moment va acabar el cicle, per mi. No es pot ser el millor equip del món i claudicar d'aquella manera.
Quan el Barça havia d'escollir un substitut per a Rijkaard, va escollir Guardiola i no Mou. Aquella decisió va canviar el futur del futbol europeu?
Molts dubtaven d'aquella decisió. Recordo una enquesta en un diari que donava com a resultat que l'afició del Barça s'estimava més Mourinho que Guardiola. Sí, va ser una decisió inspirada i brillant. Estic convençut que, per molt bons que siguin, amb un altre entrenador, aquests jugadors no haurien jugat aquest futbol ni haurien guanyat tot el que hanguanyat.
Un parell d'anys més tard vostè va escriure al diari As: “Mourinho ofereix la millor possibilitat que hi ha que el Madrid emergeixi de la llarga ombra del Barcelona i es converteixi en l'equip aclaparador que, per antiga tradició, hauria de ser.” Tres anys després, tornaria a escriure el mateix?
Crec que no em vaig equivocar del tot. Com que jo no vivia a Anglaterra durant la seva estada, no sabia fins a quin punt
pot ser un pallasso. Però, si ens fixem només en els resultats, al Real Madrid no ho va fer tan malament. Va crear una màquina que, tot i que no va posar fi a l'hegemonia del Barça,
va guanyar una lliga i aquesta última temporada li ha guanyat tots els partits. Em sembla que el Barça era tan bo que només amb un entrenador pragmàtic i maquiavèl·lic com Mourinho hi havia la possibilitat de fer alguna cosa.
Creu que, pel que fa a títols, el Barça s'havia de posar al dia per ser un gran d'Europa?
Sí, ho devia, com a
mínim, a la seva afició, que havia estat durant molts anys patint. Ara mateix, el Barça forma part clarament dels equips de llegenda,
amb el Real Madrid, el Manchester United, el
Juventus, el Liverpool.
I el salt l'ha fet en els últims anys.
Li sembla millor Messi que Maradona?
Crec que sí. Hi ha la idea que Maradona va guanyar una lliga i un mundial tot sol. Potser és cert, però a banda d'això... Messi ha estat més golejador i ha fet més coses sent més jove que Diego. És com un animal que està perfectament adaptat per jugar a futbol.
Encara manté la idea de fer un documental, amb
el director de cinema
Paul Greengrass, dedicat al FC Barcelona, en què s'ofereixi una perspectiva històrica del club i de la seva manera de jugar?
Bona pregunta. Aquest
assumpte s'ha estancat com a conseqüència
d'un seguit de factors molt frustrants. Però m'estimo més no parlar-ne. Res a veure amb el Barça, són factors fora
del meu control que
han obligat a aparcar el projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)