Eurolliga

Darius Miller

“Cal cuidar el cos més que mai”

“El nou format és realment molt dur. Jugues contra els millors d'Europa i, entre un partit i l'altre, hi ha poc temps”

“No pensem en el llarg termini perquè no serveix de res. La nostra idea és competir cada partit”

Sense en Brad [Wanamaker], tots hem de fer un pas endavant i treballar junts, com sempre
[Renovació] Va ser una decisió senzilla. Fa quasi dos anys que sóc aquí i sento que creuen en mi
Confio repetir títol a Alemanya, però l'Eurolliga et genera un desgast que els altres no tenen

Va arribar a Bamberg el febrer del 2015, buscant els minuts que se li negaven en l'NBA. I a la Freak City, Darius Miller (Maysville, Kentucky, EUA, 21-3-1990) hi ha encaixat des del primer dia. Tant és així que, després d'acabar el curs passat com a MVP de la final de la Bundesliga, va firmar la renovació per dues temporades més.

Tot i quedar lliure, no va voler ni entrar en el mercat. Tant clar tenia que es volia quedar a Bamberg?
Per mi, va ser una decisió molt senzilla. Fa quasi dos anys que sóc aquí i sento que tant l'equip com el cos tècnic creuen en mi, i això m'està ajudant cada dia a créixer més, a millorar. Per tant, veritablement no em plantejava cap més escenari que continuar.
En els dos cursos previs va superar el 40% en triples, i a Bamberg tothom l'anomena ‘killer' Miller. S'hi sent apreciat?
Moltíssim. Però no només jo. Pensa que el suport que rebem dels aficionats aquí és increïble. En els partits a casa s'hi respira una atmosfera increïble, de les millors que he viscut fins ara en la meva carrera. I, en bona part, això també va pesar a l'hora de renovar.
Tant l'estiu passat com el següent el contracte té una opció de tall si li arriba una oferta de l'NBA. Tot i això, aquest estiu va renunciar a jugar lligues d'estiu. Per què?
Sincerament, tenia clar que volia jugar aquí, almenys aquest curs. Estic progressant molt en el meu joc i hi havia la possibilitat de tornar a jugar l'Eurolliga, competició de moltíssim nivell i que ara ja conec més. Era una situació perfecta per demostrar de què sóc capaç, aquesta temporada.
Ja ha jugat 102 partits en l'NBA amb Nova Orleans (Hornets i Pelicans). Té pressa per tornar-hi?
La meva prioritat sempre és buscar el millor per a mi i la meva família. I crec que la de continuar al Brose era ara mateix la millor opció de les que podia tenir. En el futur, el que hagi d'arribar, vindrà. I espero tornar als Estats Units en el futur, és clar.
Cada cop hi ha més jugadors internacionals en l'NBA. Aquesta competència perjudica el nord-americà que aspira a fer-s'hi un lloc, com vostè?
Jo no ho veig així. No crec que l'arribada d'europeus o jugadors d'altres zones del món sigui cap problema. Els que han anat cap allà estan demostrant les seves habilitats i talent per rendir al més alt nivell. Enriqueixen la competició. Ho veig més com un aspecte positiu que no pas negatiu.
Com deia, coneix l'Eurolliga del curs passat. Què li sembla el nou format?
És realment dur, molt dur. T'has d'enfrontar als millors equips d'Europa i, com passa aquesta setmana, el període de temps entre un partit i l'altre és mínim, molt més curt que abans. Per a jugadors i tècnics sobretot, és complicat perquè quasi no hi ha temps ni per preparar els partits.
Vostè ha viscut un ritme similar de partits a l'NBA. Quina és la clau perquè un jugador sigui regular, sense alts i baixos?
Principalment, tenir molta cura del teu cos. Més que mai. És bàsic el descans i la recuperació física d'un partit a l'altre, tant o més que treballar en els entrenaments. Afortunadament, aquí tenim un bon cos tècnic que ho té molt en compte. Pensa que si el cos el tens fresc, tens més possibilitats d'oferir el millor de tu mateix després a la pista.
El Brose Bamberg es va guanyar el curs passat el respecte de tothom. Quin ha de ser l'objectiu en l'edició d'enguany?
No pensem en el llarg termini, perquè no serveix de res. La nostra mentalitat és competir en cada partit. Sabem que no som favorits en gairebé cap partit i ningú compta amb nosaltres, però estem tornant a demostrar que som un equip difícil de batre, amb ganes de fer-se un lloc en l'elit europea.
La plantilla ha tingut pocs canvis tot i que s'ha perdut Brad Wanamaker, peça clau en els dos cursos anteriors. Li toca a vostè assumir més pes ofensiu, com s'està veient (14,7 punts en 29 minuts)?
No podem pensar a substituir en Brad perquè és impossible. Ell era un jugador clau en el nostre equip la temporada passada. El que hem de fer la resta ara és un pas endavant en diferents aspectes i continuar treballant en equip, com hem fet sempre. Aquesta és la nostra força per tenir èxit al final de curs.
Personalment, va haver de modelar molt el seu joc per adaptar-se a les exigències del bàsquet europeu, quan va arribar a Alemanya?
[S'ho pensa] Força coses, la veritat. Per a un nord-americà, els primers mesos no són fàcils. Hi ha diferències entre el joc que es practica aquí i el d'allà, i al principi costa. I ja no parlo per exemple només de les normes, sinó també de la manera com estava acostumat a preparar un partit o a jugar-lo.
Parlant de normativa, què li sembla el tractament com a antiesportiva de les faltes tàctiques, que aturin contraatacs?
Molt positiu. Beneficia l'espectacle i permet treure avantatges a l'equip que busca la transició ràpida després del rebot. En el nostre cas, tenim jugadors llestos i experimentats com en Nikos [Zisis], capaços de treure fàcilment la primera passada.
Ha estat partícip de les dues lligues seguides del Brose Bamberg. Té la sensació que en la Bundesliga hi pot haver cicle guanyador per anys?
Guanyar mai és fàcil, i a Alemanya has de tenir en compte que hi ha equips de molt nivell. Ara anem líders, però hi ha més imbatuts [el Ratiopharm i el Bayern] i se'ls ha de tenir en compte. A més, combinar-ho amb l'Eurolliga, en què t'enfrontes sempre als millors entre setmana et genera un desgast que els altres no tenen. I, vulguis o no, ens pot condicionar. Però confio aixecar un tercer títol seguit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)