Més bàsquet

Mor ‘Ritxi' Gainza

Pioner. El primer pivot de més de dos metres d'alçada del bàsquet gironí va jugar a primera divisió amb l'Hospitalet i el Tenerife, i va tancar la seva carrera amb el Sant Josep a segona i primera B

Ritxi Gainza, el pivot de la generació de gironins que van descobrir la màxima categoria del bàsquet estatal, va morir ahir a Girona als 59 anys després d'un llarg combat contra una malaltia.

Ricard Gainza Agustí va néixer a Girona l'any 1957 i quan es va comprovar que despuntava va marxar a jugar a La Salle Bonanova, on va coincidir amb els germans Davesa, Carles i Santi. En la seva etapa d'estudiant fins i tot va compartir pis amb Santi. Va ser el primer gironí de més de dos metres que va jugar al màxim nivell. De la seva generació eren també Joan Paulí, Robert Mora –que també van jugar a primera divisió–, Raimon Mora, Juanhuix, Serra, Grabulosa, Amigó, Julià, Pomar...

Va ser internacional en les categories de formació i la seva fita més important va ser una medalla de bronze en l'europeu júnior del 1976, disputat a Santiago de Compostel·la, amb Aito i Ignacio Pinedo dirigint la selecció espanyola, amb Epi, Romay, Costa, Solozábal a la pista i llegendes com Tkatxenko, Belostenny, Asa Petrovic o Giannakis com a rivals.

Gainza va jugar a primera amb l'Hospitalet (1980/81) i el Náutico de Tenerife (1981/82) i va tornar al Sant Josep de Girona coincidint amb el debut a primera B (1982/83). S'hi va estar quatre temporades –amb Nando Heras i Carles Davesa com a entrenadors–, que inclouen un descens i un nou ascens (1985/86), ja amb el patrocini de Valvi. L'any de la tornada a primera B (1986/87) Gainza va deixar l'equip per raons familiars i professionals quan faltava poc per començar la lliga. No tenia ni 30 anys però ja no va jugar mai més.

Era un pivot rocós, dur i enorme (2,04 m) per l'època i les alçades pròpies de l'Europa meridional. Al pal baix era efectiu, però també va ser pioner a executar un moviment d'allunyament del cèrcol per executar un ganxo molt fiable des de tres metres, que era bàsquet sense oposició.

Va treballar com a fisioterapeuta en diversos centres sanitaris públics i va acabar obrint una consulta pròpia, al carrer Francesc Ciurana. El funeral es farà avui a les sis de la tarda al Tanatori de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)