FEB

Una final polaritzada

Els entrenadors eliminats a semifinals analitzen les possibilitats de l'Avenida i l'Spar Citylift Girona

Els dos tècnics remarquen el ritme defensiu de l'equip d'Ortega i la capacitat anotadora i de rebot de l'Uni

La final de la Lliga Femenina serà la mateixa que en les dues temporades anteriors, però els arguments no. Amb una temporada sencera, el segell de Miguel Ángel Ortega es nota en la manera de jugar del Perfumerías Avenida. A l'Spar Citylift Girona, Èric Surís ha hagut d'emmotllar la seva filosofia –també és un tècnic que tota la vida ha construït a partir de la defensa– a un equip amb moltíssims punts a les mans. Els dos entrenadors eliminats a semifinals, Made Urieta (Araski) i Lino López (Ferrol) analitzen les claus d'una final entre dos equip antagònics.

Defensa vs. atac

El 3-0 a favor de l'Avenida no atorga una etiqueta clara de favorit a l'Avenida. Sobretot per a Urieta, que creu que “els precedents poden afegir pressió, com també el fet de jugar el primer partit a casa”. El seu col·lega gallec tampoc el sap trobar: “Són dos equips amb un estil de joc i amb punts forts tan diferents, ben entrenats i ben treballats, que cadascun és capaç d'imposar allò en què és superior.”

Hi ha coincidència en la valoració dels punts forts de l'Avenida: “La defensa, la intensitat, el ritme defensiu. Amb jugadores com Givens, Beard, Gil i Elonu tenen capacitat per treure el rival de la pista a partir d'un ritme defensiu molt alt”, analitza Lino López. Urieta defineix la defensa d'Ortega com a “ben plantejada, asfixiant. És la millor defensa de la lliga contra el millor atac, si bé l'Avenida també ha superat els 70 punts de mitjana”.

Lino López afegeix un altre element de desequilibri a favor de l'Avenida: “Sílvia Domínguez, si és capaç de jugar com en la copa i generar a partir de situacions de transició o després de bloc directe.” Però, parlant de l'Uni, apareix l'antagonista de la base de l'Avenida: “Noemí Jordana és un punt fort molt evident de l'Uni, si pot portar el partit al ritme que li convé i fer que l'equip jugui com sempre. Mentre el ritme de partit de l'Avenida surt de la defensa, el de l'Uni ve de Jordana.” Urieta destaca la “capacitat de lideratge de Domínguez i Jordana”.

En la capacitat anotadora de l'equip gironí hi coincideixen tots dos. “Han fet molts punts tota la temporada, i amb un percentatge molt alt en triples, just al contrari que l'Avenida en les semifinals. Però en els enfrontaments entre ells dos ha destacat el percentatge de l'Avenida en tirs de dos”, apunta Urieta. Lino López destaca la diversificació de l'Uni: “El talent anotador de l'Uni no està en una sola jugadora: Buch, Ibekwe, Peters –a qui conec bé–, Spanou... són molts focus de punts. Si poden unir anotació, ritme i minimitzar les pèrdues, són difícils de vèncer. El talent individual de qualsevol jugadora de l'Uni fa que sigui difícil centrar-se en la defensa d'alguna en concret.”

El rebot, de color gironí

Urieta veu en l'amplitud de banqueta de l'Avenida un argument a favor del conjunt castellà “sobretot si Alminaite no està en condicions”. Però tant l'entrenadora basca com Lino López es posen d'acord al voltant de la gran fortalesa de l'Uni en el rebot. “Les segones opcions són un punt fort evident de l'Uni. A més, a l'Avenida li costa tenir el rebot als dos costats. A l'Uni, el rebot el pot fer estar en el partit quan pateixi”, explica el gallec. “A l'Uni és complicat treure-li el rebot i, sobretot a partir de l'ofensiu, fa mal al rival. Una via competitiva per a l'Uni és castigar el rebot de l'Avenida i sumar des del triple”, puntualitza Urieta.

Jugadores determinants

L'aspecte rebotejador fa que Lino López trobi a l'Uni la jugadora a qui el rival no pot defensar: “És Coulibaly. Malgrat que té De Souza, a l'Avenida li serà difícil protegir el rebot defensiu de la seva mobilitat i intensitat.”

Urieta ho analitza d'una altra manera: “En els tres partits han aparegut jugadores diferents que han desequilibrat. Sílvia Domínguez en la copa, Elonu i Milovanovic en els dos partits de fase regular. Però la jugadora que, si ho vol, és més difícil de defensar per al rival és de l'Uni i és Ibekwe. I si no està al 100%, compte amb Elonu.”

MADE URIETA (ARASKI)

S'enfronten la millor defensa i el millor atac. En el ‘play-off' l'Uni ha anotat de tres amb encert i l'Avenida ha patit per fer-ho
Made Urieta
10,3
captures
és la diferència mitjana de rebots a favor de l'Uni en els 30 partits FEB d'aquesta temporada.

LINO LÓPEZ (FERROL)

Domínguez, Elonu i Milovanovic han estat clau en els partits precedents, però la més difícil de defensar per al rival, si ho vol, és Ibekwe
Made Urieta
L'Avenida té més rotació. Però una via competitiva per a l'Uni és castigar el rebot defensiu del rival i sumar des del triple
Made Urieta
Les segones opcions són de l'Uni. Tot i tenir De Souza, a l'Avenida li serà difícil protegir el rebot defensiu de la seva mobilitat i intensitat
Lino López
El talent anotador de l'Uni no el té una sola jugadora. Si uneixen anotació, ritme i poques pèrdues, seran difícils de vèncer
Lino López
Givens, Beard, Gil i Elonu poden treure el rival de la pista. El ritme de l'Avenida parteix de la defensa. El ritme de l'Uni ve de Noemí Jordana
Lino López
9
partits
amb menys rebot que el rival té l'Avenida. L'Uni l'ha dominat en els tres partits, i clarament.

L'equip marxa aquest migdia cap a Salamanca

L'Uni s'entrenarà aquest matí a Fontajau i, tot seguit, marxarà cap a Salamanca en un vol Barcelona-Madrid. La continuació del viatge es farà per carretera. Té previst arribar a Salamanca a quarts de vuit del vespre i, en conseqüència, no farà ús de l'horari reservat a la presa de contacte amb Würzburg fins demà a 2/4 d'1 del migdia. L'horari del partit (les 9 del vespre, com a conseqüència de la transmissió en directe per Teledeporte) ho permet i aconsella fer-ho d'aquesta manera. La tornada serà dijous al matí en un vol Valladolid-Barcelona. A la pràctica, entre viatge de tornada i recuperació, dijous serà inhàbil i el segon partit de la final, que es jugarà dissabte, el prepararan divendres i dissabte al matí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)