Eurolliga

NORRIS COLE

BASE DEL MACCABI FOX TEL AVIV

“Soc un jugador de partits i moments importants”

“Hi ha dies en què cal que anoti; d’altres, que organitzi més el joc, i d’altres en què he d’ajudar en les recuperacions de pilota. Faig el que necessiti l’equip”, explica el dues vegades campió de l’NBA amb els Heat

[Calendari massa carregat?] És el que toca. Ens paguen per jugar a bàsquet i el que hem de fer és estar preparats

Reconegut executor de tirs decisius en partits d’alta volada i dues vegades campió de l’NBA amb els Heat de Miami (2012 i 2013), Norris Cole (Dayton, Ohio, 1988) és el nord-americà de més renom que enguany ha arribat al bàsquet europeu provinent de la millor lliga del món –cinc temporades i mitja i 426 partits–. Encara adaptant-se a les particularitats del joc d’aquí, Cole va agafant ritme per acabar trobant la regularitat en les seves prestacions. Mentrestant, la qualitat va fent: 11,5 punts, 4,4 assistències i 1,3 recuperacions en 24:48 minuts, sempre formant part de la segona unitat. “El jugador de banqueta ha de sentir que és un jugador molt important. Surts al partit des de la banqueta, sí, però en realitat la majoria de vegades el finalitzes.”

La setmana passada van pagar car un mal últim quart (11-25) a casa contra l’Efes (72-92), però van refer-se amb un gran partit defensiu a la pista del Khimki dos dies després (69-77). Aquest Maccabi va de debò?
Per què no? Estem jugant bé i, a banda d’aquesta derrota contra l’Efes, estem guanyant partits. Els tirem endavant i sentim que podem ser millors cada setmana, a mesura que la temporada avança, per això no va ser cap sorpresa per nosaltres guanyar a Moscou.
Com s’està trobant, en aquestes primeres setmanes de competició? Content?
En cada partit cal que faci una cosa o altra, i el meu enfocament és treballar per intentar ser cada dia més consistent en el joc. En alguns partits necessitem que anoti; en d’altres, que organitzi més el joc de l’equip, i en d’altres, com en l’últim, he d’ajudar en les recuperacions de pilota [6]. Puc fer-ho tot, el que necessiti l’equip.
En el seu segon partit a l’NBA, el primer a Miami, van derrotar els Celtics (115-107) gràcies a 14 punts seus en el darrer quart. D’això se’n diu entrar amb bon peu a la gran lliga.
[Assenteix] Per mi aquella actuació va ser molt important per demostrar a quina lliga pertanyia el meu joc i quina mena de jugador soc. Soc un jugador de partits i de moments importants com ho era aquell. Estava emocionat de ser al camp en aquells minuts sent com era un jugador debutant en la lliga, i es tractava de demostrar què era capaç de fer.
Com recorda aquella temporada compartint vestidor amb LeBron, Wade, Bosh, Battier o Haslem?
[Rumia] Ho definiria com una experiència d’aprenentatge. Va ser excitant perquè vaig aprendre molt de tots aquests jugadors que esmenta.
Van guanyar dos anells i van jugar la final tres anys seguits (2012-2014). El tècnic Spoelstra va rebre tot el reconeixement que es mereixia?
No ho tinc clar... vull dir si va rebre tot el reconeixement que es mereixia o no. Al cap i a la fi, aquestes coses no importen. Vam guanyar els anells, això és el que queda. No importa el que la gent pugui pensar o el que la gent pugui dir d’aquest o de l’altre. Vam guanyar dos títols i vam jugar tres finals, i sigui qui sigui qui rebés més o menys reconeixement, va ser un esforç de tot l’equip. I ell era part del nostre equip, n’era l’entrenador i com a tal va dur a terme la seva feina en un equip campió.
A vostè li va donar molt protagonisme.
Aprecio molt tot el que va fer, sent com era un jugador tan jove i donant-me minuts com ho va fer en un equip com aquell. Un equip experimentat, sòlid i amb la qualitat d’aquell, que el teu segon base sigui un jugador jove com era jo aleshores... No només em va donar l’oportunitat i un paper dins l’equip, sinó que des del primer dia vaig tenir minuts de veritat. No pas minuts de les escombraries ni res d’això: minuts de veritat. Li estic molt agraït.
Neven Spahija ha tornat a Europa després de tres anys als Hawks. Va ser aquest un fet clau per fitxar pel Maccabi?
Va ser important, sens dubte. Sabia que ell venia de l’NBA i per tant que entenia una mica quin era el meu enfocament venint cap aquí. A vegades, com era el meu cas, pels jugadors amb anys en l’NBA anar a jugar fora de la lliga, a Europa o algun altre lloc, implica passar per un període d’adaptació dur. Calen uns ajustaments al joc, a una nova mentalitat, i el fet d’anar a un equip on hi ha un entrenador que ha estat els últims tres anys en la que podem dir que és l’única lliga que jo llavors coneixia, és una gran ajuda i ho fa tot més fàcil.
Sobretot entre els jugadors europeus, el nou format de l’Eurolliga combinat amb les lligues es considera en ocasions molt exigent, massa carregat. Com ho veu, un jugador de l’NBA?
És el que toca. Ens paguen per jugar a bàsquet i si hi ha partits, doncs hi ha partits, i el que hem de fer és estar preparats. No hi ha gaire res a dir del calendari i de si és massa dur o això o allò. Surt i juga.
Als Estats Units es va guanyar una reconeguda reputació de jugador de partits decisius i també de ser un veritable factor entrant des de la banqueta. Aquí al Maccabi, juntament amb Thomas i Tyus, formen la millor segona unitat de l’Eurolliga [són els tres jugadors amb millor +/- de l’equip].
El jugador de banqueta ha de sentir que és un jugador molt important. Surts al partit des de la banqueta, és cert, però en realitat la majoria de vegades el finalitzes. I al cap i a la fi això és el que més importa, qui acaba els partits, perquè al final significa que l’entrenador pensa que són els millors per rematar la feina. Nosaltres al Maccabi aportem energia, orgull quan la situació no és bona, i el que has de fer quan entres al camp és fer-te notar, elevar el nivell del partit. Amb el DeSahun i l’Alex penso que ho estem fent bé, en aquest sentit.
Ben segur que ja ha percebut què significa el Maccabi pels aficionats de Tel Aviv i pel conjunt del país. Com a jugadors, els deuen alguna cosa venint de la pitjor temporada en la història del club?
Sempre aprecies que els teus aficionats estiguin amb tu, i ells ho fan. Quan juguem a casa és absolutament increïble i ens donen un gran avantatge pel fet de jugar a casa. I passés i el que passés la temporada passada, per com ens animen ja es mereixen el millor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)