Eurolliga

Revifada estroncada

El Barça acaba agenollat a Atenes, sense fons argumental en el tram decisiu

Té bons minuts, però tanca malament el segon quart (11-2 en contra) i el tercer (15-8) i les pèrdues (19) el desmunten

El Barça va competir bé a Atenes, però quan el joc no era prioritari, i en l’Eurolliga a fora això passa sovint, va fer figa. Es va desarmar puntualment i fatalment en els últims cinc minuts del segon quart i en els últims cinc del tercer. Abans del descans, encaixant un 11-2 que va deixar en no res una bona primera meitat. Abans d’entrar en el darrer parcial, la desconnexió li va fer perdre qualsevol iniciativa. I quan tocava serrar les dents, Nikos Pappas el va desconcertar. El Barça encadenava cinc victòries i el Panathinaikòs, dinou en fase regular d’Eurolliga, i a l’hora de la veritat va prevaler l’hàbit local, que és també el de Xavi Pascual.

Bons inicis, mals finals

Va entrar bé al partit, l’equip. Amb dinamisme i decisió, atent als canvis defensius dels grecs, sintonitzant amb Tomic i carregant el rebot ofensiu. Però el joc per parelles amb Calathes i sobretot la flaca defensa de transició, tant després de pèrdua com de rebot defensiu local, l’encongien (10-9). Des de la lectura dels desavantatges que s’ocasionaven per la defensa dels de Pascual, la coordinació de peus i mans de Tomic el va fer créixer (10-16), si bé Calathes i l’ofensiva rival a camp obert el reprimien (17-19).

Però l’equip se sentia bé. Heurtel va identificar el ritme ofensiu encarant Lekavicius (21-27), Oriola auxiliava el cinc contra cinc defensant amb tenacitat tant les situacions directes com les indirectes, i la confiança al davant es contagiava (25-32, 15’). El Panathinaikòs, sense triple (1/10), havia aguantat el cop gràcies a la mobilitat de Gist, i la progressiva tornada dels titulars de Pascual el va rehabilitar. Agressius, amb l’OAKA rugint, els verds van anar minimitzant el Barça, tancant el quart amb un 11-2. Castigant-lo (36-34), fent-li pagar també el seu esfereïdor tir lliure (1/8).

Restituït després del descans, en un escenari amb més intencions que concrecions en tots dos bàndols, de nou la sincronia ofensiva que donava Tomic va governar l’equip, i l’atenció al darrere en les associacions que buscava Calathes li van tornar el comandament (39-40, 25’). Però les rotacions, en Sito però no en Pascual, van capgirar la dinàmica (49-42, 27’) i els locals, immediats, van atuir el Barça, que maldava per agafar-se al partit (54-48). Amb tirs lliures i el joc curt d’Heurtel per replicar la presència de Vougioukas, físicament molt superior al pal baix (60-54, 32’).

Ja a peu canviat, amb la iniciativa i les bones sensacions del costat grec malgrat fallar triple rere triple, el joc col·lectiu va deixar de ser preferent en nom de l’atac ràpid, sobretot des del moment que Tomic va ser eliminat (65-56, 34’). Inquiet, el Barça va voler tirar pel dret, però a Atenes qui sap anar de cara a barraca d’una manera decisiva és Nikos Pappas, que no havia anotat en els tres primers quarts (0/5) i que va acabar el partit amb 15 punts. Joliu i tibat.

4
triples
de 22 intents (18%) del Panathinaikòs, que es presentava al partit amb 10/24 (41%) de mitjana.
19
pilotes perdudes
del Barça, nou en la primera meitat i deu en la segona. Arribava al partit amb 12,2 per enfrontament.
Hem començat bé, penalitzant els seus canvis defensius, però hem perdut algunes pilotes que els han permès córrer
Volíem atacar Vougioukas i ha estat ell el que ens ha fet mal. Ens hem frustrat i hem perdut el control
Sito Alonso
Hem jugat bastant bé els primers quinze minuts i en l’inici del segon temps, però no hem jugat sempre prou concentrats
Ante Tomic
En la primera meitat hem jugat sense controlar les emocions, i això és molt perillós. En la segona hem millorat, de mica en mica
Hem tingut un encert de tres i en els tirs lliures molt dolent, però hem lluitat i hem acabat defensant prou bé
Xavi Pascual
Els nostres errors han permès que un dia que no estaven inspirats ens acabessin dominant. Toca aixecar-se

Tres victòries respecte al vuitè

La desfeta d’ahir a Atenes, combinada amb la victòria del Maccabi contra el Brose, deixarà el Barça a tres victòries dels israelians, que són el vuitè classificat –9-8 per als de Spahija i 6-11 dels blaugrana–. Amb tretze partits per jugar, sis a casa i set a fora, per continuar fent comptes amb una mica de substància, el Barça no pot fallar en cap dels dos partits que té la setmana vinent, dimarts a València (5-12) i dijous al Palau Blaugrana (21 h) contra el Brose (6-11). Abans d’aquests dos enfrontaments, l’equip rebrà diumenge (18.30 h) l’Unicaja en la Lliga Endesa –els malaguenys juguen avui a la pista del Zalgiris–. El gener del Barça en l’Eurolliga acabarà el divendres 26 a la pista del Fenerbahçe (11-6), i el febrer arrencarà a casa contra el Milà (4-13).