ACB

Lliga Endesa

Polivalent i intel·ligent

Rolands Smits serà una de les novetats del Barça Lassa 2018/19, “un jugador en creixement però que està en aquell moment previ a explotar en una dinàmica de màxim nivell”, explica Josep Maria Raventós, entrenador les tres últimes temporades del nou aler pivot blaugrana

En l’últim any el letó ha passat de 2,5 triples amb un 28% d’encert a intentar-ne quatre amb més d’un 38%

Rolands Smits (Valmiera, 1995) és un jugador diferent, i si algun dia serà també un jugador diferencial es veurà en gran mesura aquesta temporada, amb Svetislav Pesic i al Barça. El debat en el seu cas ha versat sempre sobre si és un tres o un quatre, però en l’última temporada Smits, polifacètic i sol·lícit, ha fet obsoleta la controvèrsia. “La principal virtut que té és la polivalència. És un jugador molt versàtil i avui ja pot ocupar tres posicions sense cap mena de problema: el tres, el quatre i el cinc. No havia jugat mai en la posició de cinc, però la temporada passada va haver-ho de fer i no ha tingut problemes”, explica Josep Maria Raventós (Barcelona, 1961), entrenador assistent del Fuenlabrada des de fa tres anys. “A mi personalment on m’agrada més és d’aler, però pot fer les posicions interiors sense problemes. Sota la cistella defineix molt bé, tant amb la dreta com amb l’esquerra, juga de manera excel·lent i amb una gran varietat de registres en el joc.”

El bàsquet es juga amb el cap

Smits tot just ha fet 23 anys però ja acumula més de 2.000 minuts en l’ACB. El seu marge de millora és encara notable, però ja certifica un deix de maduresa que el fa créixer amb celeritat. “És molt receptiu a tot el que se li diu, tant en el partit com en l’entrenament. És un jugador en creixement i n’és del tot conscient, d’això, i en aquest sentit és molt receptiu. Pesic no tindrà cap problema, amb ell.” I puntualitza, Raventós: “És molt jove i li falta experiència, però la seguretat li arribarà jugant. Tindrà problemes amb l’arbitratge i contra els superequips en els primers partits d’Eurolliga perquè no hi ha jugat mai, però amb minuts ho superarà, segur. Té aspectes del joc verds, però no és un jugador amb dèficits.”

En defensa pateix en el perímetre contra jugadors explosius i amb primer pas, però individualment contesta els duels, siguin a fora o a sota, i col·lectivament domina els conceptes: “Sap ajudar i sap rotar. Ho entén perfectament perquè a la pista pensa.” I, Pesic n’estarà content, li agrada rebotejar. Molt. “En el rebot ofensiu és un animal. Hi va amb tot i hi va sempre. Salta molt, i tant en el d’atac com en el defensiu serà una peça important.” Un home gran sense tir no és ningú, en el bàsquet d’avui, i en l’última temporada Smits ha passat de tirar 2,5 triples per partit amb un 28% d’encert a intentar-ne quatre amb més d’un 38%. “És el que deia abans de la confiança: si l’entrenador hi confia, ell millora. Treballa molt en els entrenaments. El fet d’haver jugat més a dins que a fora ha fet que hagi tret el seu home per tirar més. Ha millorat i ho continuarà fent.”

“És versàtil i intel·ligent, i sap que si falla les dues primeres a fora en el següent atac ha d’anar al pal baix, si no per assegurar una cistella, per treure una falta.” Entrar malament en partit ja no el condiciona i, molt important en l’acumulació de partits, sap gestionar la derrota. “Pel fet d’estar en un club com el nostre, de pressupost baix i que tant guanya com perd, ha sabut adaptar la seva mentalitat al fet de treballar en situació de derrota. Perdre l’afecta, però l’endemà ja està curat i preparat per entrenar-se a fons, cosa que sempre fa.” El Barça és un altre món i guanyar i perdre formen part d’una altra dimensió, però Raventós veu el letó situat en les coordenades ideals. “El Barça va fer bé, de deixar-lo una temporada més cedit. Ara està en aquell moment previ a explotar en una dinàmica de màxim nivell. No se sap mai què passarà, però la progressió que està fent és fantàstica.”

ACB 2017/18
11,2
punts
4,2
rebots
25,4
minuts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)