ACB

ARTURS ZAGARS

BASE DEL DIVINA JOVENTUT

“Laprovittola és un mestre i un mirall”

Zagars, la nova perla de la Penya, forma part d’una generació de Letònia que pot ser històrica, amb Porzingis, Smits, Kurucs, Timma o els germans Bertans

A la Penya els joves no tenim pressa ni pels diners ni per triomfar sinó per créixer; aquí s’aposta pels joves no amb paraules sinó amb fets

Arturs Zagars (21/4/2000, Riga) és, juntament amb Joel Parra, el jove de futur amb més projecció i està mostrant el seu talent aquesta pretemporada. Estarà al Prat, el vinculat de la Penya a la LEB Or, però en dinàmica del primer equip. Un base letó descarat, amb talent, ambició i del qual sentirem a parlar.

Arturs o millor dir Arturo?
La gent intenta dir Arturs però no ho pronuncia correctament com es diu en letó. Al club algú em diu Arturo de broma i no em desagrada.
Déu-n’hi-do quin 2018 que porta: debut a l’ACB, campionat de Catalunya júnior i subcampió europeu sub-18 amb Letònia estant en el cinc ideal del campionat?
No em puc queixar. Ha estat una mica inesperat tot plegat. És clar que quan vaig marxar del meu país per venir a la Penya, sense la família, el meu únic objectiu era poder ser professional del bàsquet, tot i que alguns deien que era massa baix. El camí és llarg però estic treballant fort. Va ser un premi debutar a l’ACB, amb el júnior vam fer un any impressionant i a Letònia ha coincidit un país que li agrada el bàsquet amb una generació que podem fer coses grans.
A Letònia hi ha una generació increïble: els germans Dairis (Milà) i Davis Bertans (Spurs), Smits (Barça), Timma i Strelnieks (Olympiacòs), Kurucs (Wizards) o el seu bon amic Porzingis. A vegades les estrelles NBA renuncien a la seva selecció. A ell el veu implicat?
Molt. Quan arribi el moment important no fallarà. És clau. Hi ha una generació espectacular que farem alguna cosa gran pel país. S’ha d’aprofitar perquè hi ha un còctel explosiu en positiu. A Letònia no hi ha futbol, hi ha hoquei. El bàsquet agrada molt i enganxa la gent perquè de petit ja el segueixen.
Tot i que està meravellant amb l’ACB, el seu lloc serà al Prat.
Ho sé i no serà gens fàcil fer el salt del júnior a sènior i en una categoria com la LEB Or. He parlat molt amb el Xabi López-Arostegui, al qual el salt li va costar. M’ha dit que serà complicat perquè tindré molts entrenaments en dues dinàmiques diferents. Però no em fa por; al contrari, em motiva molt. He d’aprendre perquè soc jove i estic en el lloc ideal per fer-ho.
Creu que els joves d’avui dia tenen molta pressa per triomfar i guanyar diners?
A la Penya segur que no. Els entrenadors i jugadors del Joventut hi són per desenvolupar-se i millorar, no per diners. No és un club com el Barça o el Madrid i per això hi ha tants joves que aposten per venir a la Penya, perquè saben que aquí es demostra amb fets i no amb paraules que aposten pels joves.
S’ha adaptat molt ràpid al club.
Comparteixo pis amb el Pep Busquets, el Joel Parra i ara, també, amb el meu amic Gluditis, també letó. Aquí vaig arribar sol i no només compartim pis sinó dinàmica d’entrenaments. He de reconèixer, ara que no ens sent ningú, que és més fàcil jugar amb ells que viure al mateix pis. [Riu]
Que hi hagi com a tècnic al Prat el seu entrenador el curs passat al júnior, Dani Miret, pot ser clau?
M’ajudarà tant a mi com a Parra perquè l’adaptació sigui més fàcil.
Comparteix posició amb Laprovittola. Suposo que tot un luxe?
És com un somni. És un base d’un nivell impressionant. Només mirant el que fa ja n’aprenc, parlem molt als entrenaments i m’ensenya. És el meu mirall i el meu mestre.
A júnior feia moltes coses que no podrà fer a sènior. És clau aprendre a gestionar la seva frustració?
Vaig aprendre això per primer cop quan vaig venir. Vaig estar tres mesos sense saber castellà i estava frustrat perquè no em podia comunicar. A partir d’ara tot ho veig diferent; mentalment estic molt fort.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)