Mundial

Els reptes continuen

Mundial femení 2018. Espanya, amb cinc catalanes, busca la sisena medalla seguida en un gran campionat, a Tenerife. Els EUA és l’únic favorit per a l’or, però el podi té força pretendents

Fins abans-d’ahir no es va fer pública la llista definitiva de la selecció espanyola amb vista al mundial que arrencarà avui a Tenerife. És un símptoma dels maldecaps que han tingut Lucas Mondelo i el seu cos tècnic durant el període de preparació. Moltes molèsties físiques, i de jugadores de pes –Torrens només ha jugat dos amistosos i Sílvia Domínguez, cap–, que havien creat incertesa i van obligar a ajornar els dos últims talls fins al límit. Al final, les tocades s’han recuperat a temps i Leo Rodríguez i María Conde van quedar fora de la cita quan ja l’assaborien.

Amb l’esquelet dels darrers grans èxits i un vernís molt català –hi ha cinc jugadores del país en l’equip, a més del seleccionador–, Espanya anhela prolongar més el seu moment dolç en les grans cites. Ja són cinc grans campionats seguits pujant al podi (dos ors i un bronze europeus, i les plates mundial i olímpica), fita sense precedents en tota la seva història. “El campionat, i més jugant a casa, és un homenatge, una manera de disfrutar aquest grup de jugadores que han assolit una cosa que difícilment es repetirà”, subratllava Mondelo.

Tot i els imponderables, el full de serveis en la preparació és impol·lut (8-0). Això, però, no garanteix res, i menys en un mundial exprés, de només nou dies i que requereix atenció des del primer dia. No badar té premi, ja que, des de l’última edició, els primers de cada grup passen directament a quarts i s’estalvien un partit incòmode de caixa o faixa a vuitens. No serà bufar i fer ampolles obtenir-lo, ja que al grup A es trobarà amb el Japó, campió d’Àsia, i Bèlgica, bronze en l’últim europeu i amb una parella interior formada per Wesserman i Wauters.

La jerarquia

A hores d’ara, ningú s’imagina un desenllaç al mundial amb l’or en mans d’algú que no sigui els Estats Units. Hi falta l’MVP en el 2014 (Moore), però tenen Bird, Taurasi, Delle Donne, Griner o Stewart, triada MVP en l’WNBA enguany. Qualitat i experiència per triar i remenar. De fet, des del 2008 ho han guanyat tot, en els mundials i en els jocs olímpics.

La lluita per la resta del podi és més oberta. Espanya és un candidat, i més jugant a casa. Però també sap que si acaba primer de grup –l’objectiu en la primera fase– quedaria en el costat del quadre dels Estats Units i se’l podria trobar en semifinals. Austràlia, bronze fa quatre anys, sempre té actius i ara també disposa de Liz Cambage, una pivot poderosíssima. I cal veure també la resposta de França, sense Dumerc però amb físic i talent per posar fi a 65 anys (des del 1953) sense pujar al podi en un mundial, o de seleccions com les del Japó i Bèlgica i també el Canadà, que arriben a les Canàries lliures de pressió.

LA PRÈVIA

Aquest grup té cada dia més el pes de la responsabilitat per la seva història i les expectatives que crea. Jugar a casa pressiona més, però tenim molta il·lusió
Lucas Mondelo

DADES

89,6%
de victòries
de Lucas Mondelo des que es va fer càrrec de la selecció espanyola, el 2012, en la fase de classificació per a l’europeu (95-11).
4
canvis
respecte de fa un any, en l’europeu del 2017. Han entrat Ouviña, Casas, Arrojo i Ndour, i han quedat fora Conde, Leo Rodríguez, Leticia Romero i Lyttle (lesionada).
Bases
Laia Palau (*) 1,78m, 1979
Sílvia Domínguez (*) 1,67m, 1987
Cristina Ouviña 1,68m, 1990
Exteriors
Queralt Casas (*) 1,78m, 1992
Anna Cruz (*) 1,77m, 1986
Marta Xargay (*) 1,80m, 1990
Alba Torrens 1,90m, 1989
Belén Arrojo 1,88m, 1995
Interiors
Bea Sánchez 1,91m, 1989
Laura Gil 1,91m, 1992
Laura Nicholls 1,89m, 1989
Astou Ndour 1,96m, 1994
Cos tècnic
Lucas Mondelo Entrenador
César Rupérez Assistent
Isa Sánchez Assistent
Nacho Martínez Assistent (*) les catalanes
El que fem aquests anys té molt mèrit. No ens falta res, però tampoc ens sobra res. Si no lluitem i no estem bé, som accessibles
Lucas Mondelo
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)