NBA

L’essència d’abans

NBA. Després d’un estiu movent-se fent poc soroll, els Grizzlies tornen a alçar la veu recuperant l’esperit defensiu i amb Marc Gasol a un nivell excels

El curs passat va ser un suplici a Memphis. L’equip es va quedar fora de play-off per primer cop en vuit anys, i firmant 22-60 (26,8% de victòries). Igualava el seu pitjor registre des que la franquícia va arribar a Tennessee, l’estiu del 2001. Tot el que ho va acompanyar –lesió greu d’Aquil·les de Conley, que només va jugar 12 partits; destitució del tècnic David Fizdale, i missatges críptics de Marc Gasol al voltant de la seva continuïtat– feia flaire de final d’un cicle en els Grizzlies. I el poc marge de maniobrabilitat salarial per moure’s en el mercat estival encara ho atiava més. Un mes de competició ha servit per desmentir-ho. I, a més, rotundament.

Passat, futur

L’oest sempre és salvatge i l’arribada als Lakers de LeBron encara ha acarnissat més la lluita pel play-off aquest curs. Els Grizzlies no entraven en la llista d’aspirants dels analistes, si bé el seu inici ja ha generat, com a mínim, un dubte raonable. Només són 15 partits, però són tercers de conferència –10-5, amb una única derrota a la seva pista (6-1)–, al darrere de Blazers (11-5) i de Warriors (12-6).

El retorn a la competitivitat ha coincidit amb la recuperació de l’argumentari que el va empènyer a la final de la conferència, el curs 2012/13. L’equip torna a ser aquell equip difícil de digerir per a tots rivals, per la seva densitat defensiva. Un equip poc atractiu visualment –promou el joc pausat i insistint més en el joc interior que en el triple, contradient la tendència a tota la lliga– però que té fe en el que fa. Hi creu. El tècnic, J.B. Bickerstaff, va accedir al càrrec com a interí i ha sabut interpretar que a l’equip el que més li convenia era girar la mirada al passat. Que Mike Conley i Marc Gasol, dos dels jugadors més determinants en defensa de la competició i pals de paller de la franquícia, estiguin en el roster hi ha incidit. Ells marquen la línia a darrere i després ha estat mèrit del general manager rodejar-los de peces que s’adaptin a la seva manera de fer. Sense possibilitat de lluitar per un agent lliure potent –els 24,1 milions de dòlars de Parsons, garantits fins al 2020, condicionen– i renunciant a Tyreke Evans tot i els seus 19,4 punts i 5,2 rebots, van fer feina en silenci. I pel que es veu, productiva.

Per damunt de tot, tres noms propis. A la línia exterior, van arribar Garrett Temple (fins ara 12 punts amb 41% en triples) i Kyle Anderson, aquest des dels Spurs i amb molt més joc que xifres; i per dins Jaren Jackson, pivot de futur i la tria en el draft (núm. 4). Tots, amb un denominador comú com és la seva abnegació defensiva. Ells, afegits a Conley i Marc Gasol, formen un cinc inigualable des del punt de vista defensiu. Ara ningú encaixa menys que ells en l’NBA (100,8 punts) i compensa els dèficits ofensius de sempre (103, 3, els tercers pitjors).

Enmig de tanta col·lectivitat, emergeix Marc Gasol. El català està rendint a un nivell brutal, fent el que necessiti l’equip –produint o centrant-se en la defensa del center rival–, i se sent a gust, líder. A la franquícia, confien que aquest bon camí actual l’empenyi a continuar. A l’estiu, té player option i la possibilitat de ser agent lliure.

DADES

96,7
possessions
per partit. Cap equip juga a un ritme més lent. A l’altre extrem, els Hawks, amb quasi 107.
17,9
pilotes perdudes
forcen els Grizzlies als rivals aquest curs, els que en forcen més. D’aquestes pèrdues, n’obtenen 21,9 punts per partit. Només els Thunder n’obtenen més (22,1).
27,6
triples
tiren de mitjana els Grizzlies enguany (37% d’encert), els cinquens que en tiren menys. Això sí, n’intenten més que anys enrere.
24,1
milions
de dòlars percep aquest curs Chandler Parsons, element residual en la rotació (15,3 punts en 3 partits) . I condiciona.
*Curs 2018/19
Punts 16,8
Tirs de dos 46,2% (56/121)
Triples 44,1% (30/68)
Tirs lliures 71,4% (50/70)
Rebots 9,3
Assistències 3,9 Recuperacions
1,7
Taps 0,9
Pilotes perdudes 2,0
Minuts 34,2
Partits 15 (*) - en negreta, sostres de la seva carrera en l’NBA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)