Eurocopa

Sense vertigen

Cita històrica avui a Fontajau, amb l’Spar Citylift buscant un bon resultat contra el BLMA, en l’anada de les semifinals

Els problemes físics de Colhado i Reisingerova són un ‘handicap’ contra un rival molt qualificat

Fontajau oferirà les seves millors gales avui. L’ocasió s’ho mereix, ja que, per primera vegada en la història del bàsquet català femení, un equip del país juga una semifinal europea. Ni de bon tros ha estat un trajecte de flors i violes per a l’Spar Citylift. En aquesta fase final, la de les eliminatòries, ha viscut moments crítics, com contra l’Szekszárd en l’eliminatòria de vuit, en la qual va requerir de pròrroga per eludir el precipici de l’eliminació. Arribats fins aquí, l’equip no renuncia a res. Fer un pas més i jugar la final exigeix dues actuacions quasi perfectes, però tant la plantilla com el cos tècnic entomen el repte. I el primer capítol s’escriurà aquest vespre, en un escenari on se sent a gust i on aquest any no ha encaixat cap derrota (17-0 entre la Lliga Femenina, l’Eurocopa i la Lliga catalana).

Condicionants

La cita arriba després d’un cop moral dur, com va ser la pallissa encaixada a Salamanca diumenge (-27, la més severa, de molt, de la temporada), que va costar-li també el lideratge i el factor pista en cas de veure’s en una hipotètica final en el play-off. Sigui com sigui, les d’Èric Surís ja han demostrat la seva fortalesa mental altres cops, com quan van arrasar a la pista de l’Asvel Lió a principis de mes, just després de caure en la final de copa.

El que preocupa de veritat el tècnic és l’estat físic d’algunes jugadores. En el cas de Núria Martínez, les molèsties a l’espatlla estan remetent a poc a poc. Diferent és la situació en el joc interior. Només hi ha dues pivots sanes ara mateix: Hampton i Bea Sánchez. Colhado, que fa setmanes que juga amb els lligaments del canell de la mà dreta trencats, continuarà ajudant, obviant el dolor insistent que pateix a la zona; i Reisingerova dependrà de les seves sensacions al genoll. Ja fa dues setmanes que està de baixa –“si arriba a temps, serà per uns minutets”, advertia Surís– i la seva absència és especialment sensible a Europa perquè Dongue no està inscrita. En els torneigs FIBA, una cotonou té condició d’extracomunitària.

Un equipàs

Fundat en la dècada dels setanta, el BLMA viu en l’actualitat la seva època daurada. Ha participat en cinc de les últimes set finals de lliga a França, amb dos títols (2014 i 2016), i també ha alçat en aquest període tres copes i una supercopa franceses. A Europa, és un assidu els darrers anys en l’Eurolliga, però el seu millor resultat l’havia assolit en l’Eurocopa, en què va arribar dos cops a quarts. La darrera, el 2017. Per tant, com en el cas de l’Spar Citylift, s’estrena en una semifinal continental.

El roster és “una constel·lació d’estrelles” com ja el va definir Èric Surís, en confirmar-se el seu aparellament. Té cinc jugadores de França de l’última copa del món (Tchatchouang, Miyem, Ciak, Bernies i Duchet); un element diferencial com Whitcomb, i fa un mes va apuntalar la seva línia exterior amb Ana Dabovic, MVP en l’europeu del 2015 amb Sèrbia. Una plantilla amb molts punts a les mans (79,3 de mitjana), molta capacitat atlètica i que només ha perdut un partit, en l’anada de l’eliminatòria de 16 a Venècia (83-64). En la tornada, ho va arreglar, amb un +23. A França, el curs, en canvi, no està sent brillant. Va caure a vuitens de copa contra el Lió, i en la lliga és tercer, amb 14-5.

LA PRÈVIA

59,3
punts
permet a Fontajau l’Spar Citylift enguany a Europa. L’Szekszárd va fer-ne 73, amb pròrroga.
5
peces
del BLMA fan més de vuit punts de mitjana: Whitcomb (19,7), Ciak (11,2), Wurtz (10,4), Miyem (10) i Tchatchouang (8,3).
3.000
espectadors
hi havia en la tornada contra l’Asvel Lió a Fontajau. Avui, la xifra es podria fins i tot superar.
Em preocupa tot, d’elles. Whitcomb pot fer-te set triples, però Ciak i Tchatchouang et poden agafar, entre les dues, 16 rebots ofensius
La Nádia [Colhado] jugarà, però no se sap en quina mesura. Com qui diu, està jugant amb una mà i s’hi està deixant la pell en cada partit
L’ambient a Fontajau a Europa és fantàstic, ens marca el camí. Si s’omple, millor. Tota ajuda serà necessària
Èric Surís
El BLMA té de tot i en quantitat. Potser tenir tantes estrelles intimida més, però hem de creure en la nostra feina i l’esperit d’equip que tenim
No hem de tenir l’ansietat de voler agafar un marge de punts, perquè això ens pot portar cap a la precipitació. Hem de fer el nostre joc
Hi creiem [a eliminar el BLMA] i treballarem per aconseguir-ho, tot i arribar minvades i tenir al davant un rival ‘top’

Autobús i entrada per 30 euros

La proximitat del desplaçament a Montpeller –uns 245 quilòmetres des de Girona– va fer decidir el club a organitzar un autobús amb vista a la tornada, que serà dijous que ve, 28 de març. Ahir, l’Spar Citylift va anunciar el preu d’un paquet tancat per 30 euros, que inclou viatge en autobús i entrada. La sortida està fixada pel mateix dia de partit a les quatre de la tarda i l’arribada seria cap a les set, una hora abans del partit. S’ha arribat a un acord amb el BLMA perquè els cedeixi 50 localitats. Els abonats tenen prioritat per fer la reserva, en un període que acaba demà, divendres, a la tarda (19 h). A partir de llavors, s’hi podrà acollir tothom, sempre que hi hagi disponibilitat. Les reserves es poden fer a les oficines del club a Fontajau o a la zona d’accés al pavelló en els dos partits d’aquesta setmana, el d’aquest vespre i el de diumenge a la tarda contra el Gernika (18 h).

L’altra semifinal s’obre a Itàlia

També avui (20.30 h) arrenca l’altra eliminatòria que despatxarà bitllet per a la final. L’anada es jugarà a Schio, i enfrontarà l’equip italià amb el Nadejda rus. Tots dos equips han arribat a la competició procedents de l’Eurolliga i es dona la circumstància que van veure’s les cares en la fase regular perquè estaven en el grup A. El balanç és d’1-1, amb triomfs locals. El Nadejda va vèncer a Orenburg (67-51), mentre que l’Schio va fer-ho rotundament, fa tot just un mes (82-50).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)