Europeu

Molta més pena que glòria

Bàsquet. Europeu femení. Espanya, als quarts contra Itàlia o Rússia, dijous, després de superar una de les amfitriones sense anotar cap cistella en joc en el darrer quart i sobrevivint des de la línia de tirs lliures (10/11)

LETÒNIA 56 ESPANYA 59

LETÒNIA:Paula Strautmane (4), Dikaioulaku (19), Pilabere, Brumermane (10), Pulvere –cinc inicial–; Ikstena (2), Septe (4), Jakobsone (2), Melnika (Kreslina (5) i Digna Strautmane (2). 18/38 de dos, 3/11 triples (2 Dikaioulaku i 1 Kreslina), 11/16 tirs lliures, 35 rebots (8 Pilabere), 16 assistències (4 Pulvere) i 47 de valoració (10 Melnika).ESPANYA:Nicholls (8), Palau (5), Xargay (7), Cruz (9), Ndour (16) –cinc inicial–; Ouviña (6), Domínguez (5), Abalde (1), Pina (2), Casas i Gil. 14/55 de dos, 3/10 triples (2 Xargay i 1 Palau), 22/24 tirs lliures, 42 rebots (12 Ndour), 15 assistències (4 Ouviña) i 54 de valoració (21 Ndour).PARCIALS:17-17, 8-18 (25-34), 10-14 (35-49) i 21-10 (56-59).

La selecció espanyola no sabrà fins demà quin és el seu rival en els quarts de final de l’Eurobasket, dijous en el primer partit sense retorn d’un torneig en què l’equip de Lucas Mondelo busca revalidar el títol que va guanyar fa dos anys.

Farà bé l’equip si reflexiona com s’ho va arribar a fer per no anotar cap cistella en joc els darrers dotze minuts contra una de les dues amfitriones –l’altra és Sèrbia, amb qui es pot trobar en semifinals– i accedir al camí per al títol per la via ràpida. Preocupant que Laia Palau fes la tercera i la quarta seguides (a 4:24 per acabar) quan la referència local, Elina Dikaioulaku, va agafar les regnes del partit després que Anna Cruz establís la màxima de 16 (35-51) des del tir lliure, és clar (10/11 al darrer parcial). O que, amb tot el talent que acumula l’equip, hagi de ser Nicholls en un tir obert qui llanci quan la pilota crema i abans que Dikaioulaku fes quatre punts seguits (54-57), de 4,60 m i després de pèrdua d’Espanya... a mig camp!

Letònia, que juga demà el seu partit de vuitens, va dominar en l’inici mentre Palau era l’encarregada de defensar la base. Cristina Ouviña, l’única reserva de l’equip estatal que va encistellar en joc (17-17), maquillava un inici fluix empatant el partit amb una entrada al final del primer quart. La defensa espanyola anava de corcoll amb el bloqueig i continuació i, fins que no va poder córrer, l’equip de Lucas Mondelo no es va posar per davant definitivament María Pina (19-21 a 8:39 per al descans).

Dominant el rebot i castigant les pèrdues letones, Espanya va viure els seus millors minuts entre el final del segon quart –Anna Cruz establia la màxima a 3,7 segons (25-35)– i el tercer, un altre cop amb Astou Ndour (16 punts) exercint el desequilibri amb el seu dotzè punt: 21-30, d’ofensiu i tancant un 0-9 amb set punts d’ella i una suspensió de Laia Palau. La pivot nascuda a Dakar el 1994 es busca la vida, però no és capaç de rebre i anotar quan l’equip necessita lideratge al davant. Un paper que encara menys pot assumir Nicholls, que assistida per Palau anotava la primera acció de la segona meitat després de 2:10 (25-37).

Serveis mínims

Espanya, sense continuïtat, respirava perquè Letònia no veia cistella. I quan Dikaioulaku anotava el seu segon triple a 5:52, Laia Palau li responia també de tres (28-40). Xargay feia el mateix amb Kreslina amb el seu segon triple (35-47) a 2:06 per acabar el tercer quart. La darrera cistella en joc d’Espanya. Ouviña (14 de valoració en 17:33), robant pilotes (5, amb 4 assistències i 4 rebots fins llavors), enfilava la màxima des del tir lliure (35-49). I, ja en el darrer quart i també des de 4,60 m, Anna Cruz l’augmentava a 16 (35-51).

La selecció espanyola es va encallar en atac contra la defensa zonal de Letònia i, amb Palau enfilant el camí a la banqueta, va decretar els serveis mínims. Les locals s’acostaven a cinc liderades pels punts i assistències d’Elina Dikaioulaku (48-53 en dues accions seguides finalitzades per Brumermane). I la mateixa base deixava el marge a un atac. Letònia va desaprofitar el servei de fons, amb la jugadora que tenia el triple per l’empat trepitjant la línia lateral de fora. I Domínguez (5/6 en el darrer quart) va fer els tirs lliures de la falta letona, a la desesperada, per tancar el resultat (56-59) i l’accés de l’equip als quarts de final, amb molta més pena que glòria.

LES DADES

16
punts
d’Espanya en l’inici del darrer quart (35-51). Letònia va tenir l’atac per empatar a 57 a 20 segons.
1
cistella en joc
van fer les reserves de l’equip de Lucas Mondelo: el 17-17 d’Ouviña al minut 107).