FEB

MADELEN URIETA

ENTRENADORA DE L’ARASKI

“Sé que se’n sortiran”

“Els entrenaments no poden ser de qualitat i, a més, amb doble competició tampoc n’hi ha gaires”, diu del pròxim rival de l’Spar Citylift en la lliga

“Els equips demostren que se’ls pot guanyar”, adverteix

“Em dol”
“Hi havia vegades que no m’agradava el seu llenguatge corporal, però quan hi has treballat ho entens. Veus què vol fer ella i què vol aconseguir, la seva ambició”, diu Urieta de Palau, amb qui va compartir èxit amb l’equip del qual Laia era la capitana. “Ella és inconformista per naturalesa, totalment exigent amb ella mateixa i això fa que l’equip també ho vulgui ser. Que no li agradi perdre mai. Veure-les així, a la Marta i a ella, em dol perquè els tinc una estima especial”, explica l’entrenadora, la percepció de la qual respecte a la nova capitana de l’Uni va canviar quan hi va treballar dia a dia.
Patrocini
L’equip va fer un tomb i va canviar molt en molt poc temps, fins a arribar a guanyar la lliga. I de manera molt clara

Made Urieta (Vitòria, 1981) és entrenadora i la joia de la corona de l’Araski, rival dissabte de l’Spar Citylift. Serà 48 hores després de la final que té l’Uni en l’Eurolliga a casa amb el Gdynia. I el dia abans que l’equip gironí marxi cap a Kursk, a jugar-hi dimarts. La presència de Lucas Mondelo al cos tècnic en el darrer campionat d’Europa, a l’estiu, enriqueix l’anàlisi que fa la vitoriana sobre el que passa a Fontajau.

Dissabte es trobaran un equip que, ara mateix, no passa el millor moment, amb canvis.
És el que està afectant l’equip, no tenir normalitat setmana rere setmana. Que hi hagi tants canvis fa que els entrenaments no puguin ser de la qualitat que segurament vol l’Èric Surís i, a més, amb doble competició tampoc n’hi ha gaires. És una situació adversa, però amb la plantilla i la qualitat de la feina que tenen al darrere segur que es refaran. Espero que no aquesta setmana, però segur que ho faran.
L’estiu passat va treballar al costat de Laia Palau i Marta Xargay. Com veu aquest llenguatge no verbal d’una base amb tanta experiència però que no té per costum perdre?
La Laia és una líder i a mi em va passar, abans de tenir la sort de poder treballar amb ella. Hi havia vegades que no m’agradava el seu llenguatge corporal, però quan hi has treballat ho entens. Veus què vol fer ella i què vol aconseguir, la seva ambició. En aquest darrer partit, amb l’Ensino mateix, és això: a una altra jugadora potser li pot ser igual perquè s’acabaran jugant els títols igualment, al final de la temporada. Ella és inconformista per naturalesa, totalment exigent amb ella mateixa, i això fa que l’equip també ho vulgui ser i que no li agradi perdre mai. Veure-les així, la Marta i ella, em dol perquè els tinc una estima especial. Però sé que se’n sortiran. N’estic segura perquè amb altres jugadores en pots dubtar, però amb elles dues no.
L’any passat van enllaçar quatre derrotes, també, però al març. I el canvi de xip el van fer contra vostès al ‘play-off’ de quarts, sobretot en el segon partit a Vitòria, quan va debutar Pierre-Louis.
També van tenir molts canvis amb la lesió de Nádia Colhado. I és veritat que en el primer partit vam anar 36 minuts al davant en el marcador i fins i tot amb possibilitats serioses de guanyar. Després, en el segon a Vitòria, no vam tenir res a fer. L’equip va fer un tomb i va canviar molt en molt poc temps fins a arribar a guanyar la lliga, i de manera molt clara.
Un tomb que es pot repetir?
Amb partit dijous, el nostre dissabte, que a sobre és tard, i després marxar diumenge a Rússia... No és una setmana fàcil. També està pesant molt la lesió de Núria Martínez perquè la Laia és una jugadora que està jugant més del que l’Èric voldria. Per tenir-la fresca en els moments importants del partit i de la temporada. Tenir pocs efectius, i ara amb la marxa de la Rosó, afecta la dinàmica.
Devem estar d’acord que l’oportunitat d’incorporar Marta Xargay no es pot deixar escapar. Això que la capitana marxi com es gestiona al vestidor?
Feia molts anys que era a l’equip i només el fet que fos capitana ho diu tot. Deu ser complicat, però també diu molt del club que l’hagi deixat sortir quan segurament per contracte no podria fer-ho. Obrir-li la porta encara que l’equip vagi curt d’efectius diu molt de l’Èric i de la directiva. És comprensible que la Rosó vulgui provar en altres llocs i tenir oportunitats diferents.
Com veu el partit de dissabte? Tal com té ara la plantilla l’Uni, el joc interior és el punt feble per on atacar-les i fer-los mal?
Al final el seu perímetre és molt potent i el joc interior també. Però li falta una mica de regularitat i tots els equips van per aquí, per atacar-les. En l’Eurolliga i a la lliga. N’hem parlat, i sabem que si és difícil que perdin dos partits seguits a la lliga imagina’t tres. Però ho hem d’intentar, ser valentes i no donar cap pilota per perduda.
Té la sensació que les jugadores, amb referents al davant com Vasic, van a fer el partit que explicaran a la seva descendència? Penso, per exemple, en Tània Pérez dissabte.
Quan jugues contra el Girona o l’Avenida, l’ensurt inicial dels noms propis que tens al davant... Estic defensant Petrovic, que és un referent europeu, Marta Xargay, Laia Palau, Mendy, Elonu... Totes. Hi ha cops que l’ensurt et pot passar massa factura i surts a la pista divinitzant les rivals quan realment són de carn i ossos i tenen dies dolents com qualsevol altra.
I el moment és ara...
Hem d’aprofitar que els equips demostren que se’ls pot guanyar, plantar cara. Vasic és una gran jugadora però també se li poden fer cistelles quan et defensa. Tinc l’avantatge que les meves jugadores són jugadores amb la cara dura, a qui els agraden aquests reptes i que ho voldran aprofitar: Asurmendi, Laura Quevedo, Tània Pérez... Els agraden aquests partits.
Sabem que quan arribi l’hora de la veritat, amb els títols en joc, el llistó pujarà. Ho veu així?
Per descomptat, el moment és ara perquè segurament pel fet d’anar justes per les lesions no poden jugar al ritme que els ha caracteritzat aquests anys, fortes darrere i amb un joc alegre i en transició. Estan més contingudes per allargar els esforços de les jugadores. I ho hem d’aprofitar perquè no estan al cent per cent i tampoc és el seu moment per estar-hi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)