ACB

La llum al final de l’ACB

Bàsquet. València ho té tot a favor per esdevenir l’escenari de la fase final i només el Barça, el Madrid i el Baskonia s’hi mostren reticents: l’amfitrió seria el més clar favorit

L’ACB anunciarà en les properes hores la seu i les dates de la fase final, que disputaran els dotze millors equips quan es va tancar la competició regular, inclosos el Barça i la Penya. Autoritzat el retorn de les lligues professionals de futbol i bàsquet des del 8 de juny, València ocupa la posició preferent per ser l’escenari del desenllaç exprés de la lliga, seguint criteris sanitaris, hotelers i d’instal·lacions esportives. Andorra, amb un sol positiu en l’última setmana, sobresurt en el primer aspecte, mentre que va molt fluixa en l’últim, per garantir als dotze equips entrenar-se de manera còmoda i segura. Madrid té en la injecció econòmica el seu argument per mantenir-se entre les candidates.

Els clubs es van reunir divendres de manera telemàtica per decidir quina seu proposaven i avui reprendran les converses, amb les altres candidates –Almeria, Gran Canària, Tenerife, Menorca, Saragossa i Navarra– descartades. El Barça, el Madrid i el Baskonia, tres dels onze equips que formen el comitè executiu de l’Eurolliga, són els més reticents a triar València –també de la màxima competició europea–, tal com van fer saber en la primera trobada.

Tretze pistes

L’Alqueria té unes instal·lacions on l’equip de Jaume Ponsarnau es va poder començar a entrenar amb un jugador per pista, quan les mesures sanitàries eren més estrictes. El complex esportiu del València, al costat de la Font de Sant Lluís, ofereix una pista per a cada club participant, fet que permetria evitar qualsevol contacte entre ells.

Hotels a prop i el milió d’euros amb què la Fundació València Basket –Juan Roig, Mercadona– cobriria les despeses de la fase final són arguments capaços de desequilibrar la balança més enllà de les reticències dels tres clubs grans: jugar a casa d’un dels equips que estaran més en forma.

L’augment moderat de la ràtio de contagis al País Valencià (0,9), en fase 1 com des d’avui Madrid, tot i que les capitals de demarcació hi van entrar una setmana després que la resta de la comunitat, podria ser l’apunt sanitari que mostrin el Barça, el Madrid i el Baskonia.

L’agenda

L’ACB activarà el compte enrere per saber qui és el campió 2019/20 quan determini on es juguen els partits. L’anunci ha de ser abans del 31 de maig i el campió ha de tenir el trofeu abans del 10 de juliol. Si València és l’escollida –segons enecestando.com–, els equips hi arribaran el 10 de juny i se sotmetran a proves per descartar positius –s’hi instal·la un hospital de campanya– i s’estaran en tres hotels. Els entrenaments es farien de l’11 al 16, i el 17 (dimecres) començarien els partits oficials. Es preveu que cada equip jugui un amistós contra un conjunt de l’altre grup –són dos de sis–. Acabada la fase de grups, el divendres 26, els dos primers de cadascun tenen la semifinal el 28, i la final és el 30, en el setè partit en catorze dies per als darrers candidats al títol.

L’Eurolliga s’ha de pronunciar avui

Rússia i Turquia estan immerses en plena crisi sanitària per la Covid-19 i molts equips de l’Eurolliga, a diferència dels de l’ACB, ni tan sols s’entrenen. El coronavirus va ser la causa de la mort del metge del CSKA i molts jugadors dels EUA no són a les ciutats dels seus clubs. Amb tot això, l’Eurolliga ha de dir avui si del 4 al 26 de juliol s’acaba la competició, després d’una trobada telemàtica amb els onze equips del comitè executiu per decidir què fan amb les sis jornades que quedaven i una hipotètica fase final que jugarien vuit dels divuit millors equips, a partit únic. Com en el cas de l’ACB, seria en una sola seu i sense públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)