ACB

JOAN PEÑARROYA

ENTRENADOR DEL SAN PABLO BURGOS (ACB)

“No oblidaré mai la cerveseta en acabar el confinament ACB”

El tècnic revelació de l’ACB, sorprès perquè pensava que hi hauria reducció de pressupostos, i és al contrari

“Cal tocar de peus a terra després d’un curs històric a Burgos”, diu Peñarroya

Per què ha marxat Bassas tenint contracte? Si fos per mi no jugaria en la Penya; no m’ho has de preguntar a mi

Joan Peñarroya (Terrassa, 20/4/1969) ha estat el tècnic revelació de l’ACB en situar el Burgos a semifinals per primera vegada en la seva història. Una sorpresa amb majúscules per a tothom, però que és un premi més a la feina ben feta d’un entrenador de primer nivell a l’ACB i a Europa.

Sorpresa també per a vostè?
No ens esperàvem ningú jugar les semifinals. Sí que sabíem que una fase com aquesta donava peu a les sorpreses, però no sabíem que podríem deixar el Madrid fora de les semifinals. Però ha estat conseqüència de la millora que hem fet en joc i sensacions. Aguilar portava un any sense jugar i va fer el seu primer entrenament ja en la fase, amb Clark i Barrera fora i amb rumors sobre el futur de jugadors de la plantilla. Però les tres setmanes junts ens van donar una sinergia clau.
Han deixat tan amunt el llistó que les expectatives són altes. N’és conscient?
S’han de tenir els peus a terra, hem aprofitat una situació especial per fer una cosa històrica per al club i per a la ciutat, però per pressupost i planter no li pertoca estar aquí. Tot el que sigui lluitar pel play-off, ho signaria ja. Però la plantilla s’ha revalorat.
Deia Pedro Martínez que va ser una fase final sobretot de tècnics, pel poc temps de preparar els partits en un bàsquet cada vegada més de ‘scouting’?
És possible, però també és cert que hem tingut temps per preparar-nos perquè ens coneixem molt. No tens el temps per entrenar i preparar la prèvia, però sabíem el grup que ens tocava i com jugaven. Hi ha hagut canvis, però no han afectat gaire. El que sí que és cert és que aprofitar estats de forma i de confiança et donen un plus.
Alguns van qualificar la fase de ‘torneo’. Com el defineix vostè?
Se li ha de donar la importància que té i felicitar el Baskonia. Era, com deia l’eslògan, una fase excepcional, però tothom sabia el que hi havia en joc, i el que no podem fer ara, perquè no ha guanyat el Madrid o el Barça, és treure-li rellevància, perquè precisament aquests dos clubs anaven amb les plantilles completes i no només amb dotze jugadors.
Després de tres setmanes confinat en un hotel, què va ser el primer que va fer en sortir?
Els jugadors van haver de fer un esforç enorme malament després d’estar tres setmanes literalment tancats. El primer que vaig fer quan vam quedar eliminats a semifinals va ser, quan vam arribar amb l’autobús a l’hotel, ni tan sols hi vaig entrar, i vaig anar amb el xòfer al bar que vèiem durant tres setmanes per la finestra a fer una cerveseta, que va ser or.
Parlem de l’ACB: semblava que el virus afectaria econòmicament, però déu-n’hi-do com s’està movent el mercat.
M’està sorprenent en positiu perquè em pensava que amb la Covid tots els clubs anirien a menys pressupost, i veig que és el contrari. En el cas del Burgos sí que hi haurà reducció.
El Burgos ha fitxat Renfroe, un base de nivell d’Eurolliga!
El conec molt bé de Manresa, va fer el salt al Partizan i després a Eurolliga. Per a nosaltres és un perfil alt i cal valorar l’esforç que ha fet, perquè va decidir-se ràpid, molt convençut.
Com explica que hagin deixat marxar Ferran Bassas tenint contracte per un cost baix?
No és a mi a qui ho has de preguntar, perquè si fos per mi ja t’asseguro que Ferran Bassas no jugaria en la Penya. I ell ho sap. Estic content per ell, però hi va haver una sèrie de circumstàncies que van fer que es deixés escapar inexplicablement. El que crec és que el Joventut ha fet un fitxatge enorme.
I l’últim és Rabaseda?
En Xavi ens pot donar moltes coses, un campió del món que no fa grans números però que té un rendiment per a l’equip tant en qualitat, ambient i experiència. Crec que ens pot aportar un plus més del que ha donat fins ara.
No sé què els dona, als seus jugadors, perquè Lima fes una carta d’agraïment per tot el que ha fet per ell. És poc habitual!
Passa molt poc, i li ho agraeixo enormement No em feia falta que ho fes públic, perquè sé el que pensem un de l’altre. Però també et dic que hauria preferit que no hagués fet la carta i s’hagués quedat.
Es parlava d’un interès del Partizan per fitxar-lo. Era cert?
Hi va haver coses, però al final no van fructificar. Tinc contracte a Burgos i estic molt content de continuar-hi perquè hi vaig anar per un projecte personal i de creixement. Però no descarto en un futur que es donin les circumstàncies per marxar fora. Hi va haver una època en què els tècnics de l’ex-Iugoslàvia van envair Europa, i crec que ara cada cop són més els que des de l’ACB marxen i ho fan bé.
Ahir el Manresa va presentar el retorn de Rafa Martínez dotze anys després. Què li sembla?
És una gran notícia per al Manresa, perquè recuperar referents sempre és important, com sé havent sortit d’allà i també pel Rafa per continuar i veurem si acabar perquè té molta energia de poder-ho fer al Nou Congost. Segur que donarà molt de bàsquet al club i molts intangibles, ja que per a la canalla tenir un referent així ajuda molt.
El seu fill Marc, que va debutar en l’ACB, estarà en l’Artés com a vinculat del Manresa. Que li sembla la vinculació?
Crec que és molt bo per potenciar el bàsquet al Bages. És un pas que ha de fer perquè el salt de júnior a sènior necessita, en el 99% dels cassos, temps per competir i seguir creixent. La vinculació entre Manresa i Artés em sembla correcta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)